ברויטרס דווח מפי גורם המעורה במו"מ כי פריצת דרך הושגה בדוחא לאחר חצות, בעקבות שיחות בין הצוות הישראלי, שליח טראמפ סטיב ויטקוף וראש ממשלת קטאר מוחמד א-תאני. עוד דווח כי א-תאני נפגש עם נציגי חמאס, בעוד ויטקוף נפגש עם המשלחת הישראלית במטרה לדחוף את הצדדים לקראת עסקה.
החתימה הסופית, לדברי הבכירים, עדיין תלויה גם בחמאס. "השאלה אם הוא ייקח ההחלטה שתהפוך את המו"מ להחלטה על הסכם סופי. זה נמצא ממש אצלו בידיים". עוד הם הוסיפו כי קשה להתחייב כרגע אם זה עניין של שעות או יותר מזה: "אנו קרובים מאוד לאפשרות של עסקה, אבל הכול בידיים של חמאס", אמרו.
גורמים שמעורים בפרטי העסקה הנרקמת אמרו כי ישנן כמה סוגיות, או מרכיבים, שיקבעו האם תושג עסקה. "זה קשור למצב בצפון הרצועה, לציר פילדלפי, הפרימטר. גם למפתחות האסירים וזכות הווטו בעניין הזה. גם גורל אסירים כבדים – אם יחזרו לבתיהם או יוגלו למדינה שלישית".
הם הבהירו כי מעל הכול – זה תלוי במצב החטופים. "צריך לזכור שמנהלים מו"מ על כולם, על כל 98 שבידי חמאס וארגונים אחרים. השלב הראשון של העסקה נמצא מן הסתם בפוקוס, כי הוא זה שיתחיל הכול. סיכום בעניין הזה הולך ומתקרב, אבל המו"מ הוא על כולם. ללא יוצא מן הכלל. בשלב הראשון, לפי הדיווחים, מדובר על 33 חטופים. אנחנו עושים מאמצים כבירים למקסם את מספר החיים".
צביקה מור, אביו של החטוף איתן מור וחבר "פורום תקווה" שמאגד משפחות חטופים, הביע הבוקר את התנגדותו לעסקה המתגבשת. בריאיון לאולפן ynet אמר כי "אני דואג מאוד כי הבן שלי לא מופיע ברשימת המשתחררים. אני מודאג כי המלחמה תיפסק בפועל. גם אני רוצה את הבן שלי בבית. למה מסכימים לזה? איך יכול להיות שהולכים לעסקה חלקית שמשלמים עליה מחירים מאוד כבדים?".
לדבריו, "ראש הממשלה צריך לעמוד בלחצים גם של טראמפ ולהביא את כולם פעם אחת, ובזה פורום תקווה יתמוך. עסקת כניעה שתביא חלק מהם – זה לא מקובל עלינו. אחרי שמיליון עזתים יחזרו לצפון הרצועה, לא נוכל להילחם שם. לא יכול להיות שאחרי 15 חודשים חמאס קובע לנו כללים. מקווה שהם יצילו אותנו מהטיפשות של עצמנו ויסרבו. על החטופים שלנו אנחנו לא צרכים לשלם דבר – שילמנו מספיק".
יונתן דקל-חן, אביו של החטוף שגיא דקל-חן, שיתף גם הוא את תחושותיו על העסקה הנרקמת, ואמר בריאיון לאולפן ynet: "אני ארגיש (שיש התקדמות בשיחות לעסקה) כשהחטופים יחזרו הביתה. כרגע אני לא מרגיש כלום, צריך לעשות הכול כדי לגמור את הסיוט הזה ויש לזה מחיר". דקל-חן ציין כי משפחות החטופים פועלות בשיתוף פעולה עם שליחי הנשיא הנבחר, והוסיף: "כשטראמפ מדבר על גיהינום שיקרה אם לא תהיה עסקה, הוא מדבר על כולם. לכן גם ממשלת ישראל צריכה לסיים את זה עד שהוא נכנס לתפקיד".
בהמשך דבריו, דקל-חן ציין כי ככל הנראה יגיע להשבעתו של הנשיא טראמפ כדי לכבד אותו בטקס, ושממשיך לפעול בנושא החטופים: "בהמשך השבוע ולפני יהיו לנו מפגשים רשמיים עם אנשי ממשל שעוסקים בנושא השבת החטופים ונשוחח עם אנשי קונגרס חדשים בנוגע לחטופים".
הבוקר נודע ל-ynet מפי גורם ברשות הפלסטינית, כי קדורה פארס, ראש הוועדה לענייני אסירים פלסטינים, שאחראי בין היתר על כל מחבלי חמאס והג'יהאד האיסלאמי שמוחזקים בבתי הכלא בישראל, ייצא היום לשיחות המו"מ בקטאר. "הוא יפגוש את צוות המו"מ כדי להכין את רשימת האסירים הפלסטינים שישוחררו בעסקה", נמסר, מה שמרמז על הסכמה לעסקת חטופים קרובה.
נסיעתו לקטאר מגיעה יממה לאחר שסיפק התבטאות נדירה בצל ההתקדמות במגעים. הוא טען כי בשלב הראשון של העסקה ישוחררו 25 חטופים בתמורה לשחרור 48 מחבלים ששוחררו בעסקת שליט ומאז נכלאו מחדש, כ-200 מחבלים שנידונו למאסר עולם וכן כ-1,000 אסירים נוספים – בהם כל "הילדים, הנשים והחולים", כלשונו, שמוחזקים בבתי הכלא בישראל.
בריאיון לסוכנות הידיעות הפלסטינית "מען" טען פארס כי ההערכות מצביעות על כך שלמעשה מספר האסירים הפלסטינים שישוחררו יהיה גבוה בהרבה – יותר מ-3,000 – לאחר שישראל התעקשה לכלול ברשימה חטופים ישראלים נוספים – בהם חיילים פצועים. עבור אותם חטופים, שלא עונים על הקטגוריה ה"הומניטרית", ישוחררו ככל הנראה עוד יותר אסירים שנידונו למאסרי עולם.
העיתון "אל-קודס אל-ערבי", היוצא לאור בלונדון, דיווח על הסכמה בנוגע לנקודות הנסיגה הישראליות בעזה כבר בשלבים הראשון והשני, בחסות המתווכות ובאמצעות משא ומתן עקיף בין חמאס למשלחת הישראלית. זאת, על-פי הדיווח, לאחר שניתנו לחמאס ערבויות כי ישראל לא תחזור ללחימה לאחר סיום שלבי הפסקת האש. בנוסף, דווח כי הנסיגה כוללת נקודות רבות בנצרים. גורם אף מסר לעיתון כי צה"ל כבר החל לפרק חלק מהמבנים והמתקנים שהציב בציר.
העיתון הוסיף כי למרות ההסכמה על נסיגה, "המשלחת הישראלית חידשה את הדרישה לשליטה ישראלית לאורך מייל שלם (קצת יותר מק"מ וחצי – לב"א) בגבול עזה-ישראל". לפני המלחמה היה מדובר בשטח של כ-300 מטרים.
בתוך כך, בערוץ הטלוויזיה הסעודי "אל-חדת'" דיווחו כי ישראל תיסוג בשלב הראשון מ"האזורים הצפופים" ברצועה, וכי השלב יארך 42 ימים. הם דיווחו בנוסף כי האסירים הפלסטינים שישוחררו בעסקה לא ייעצרו מחדש על אותם האישומים, חמאס ישחרר 33 חטופים ישראלים בשלב זה וישראל תשחרר 30 ילדים ונשים בתמורה לכל חטוף שישוחרר. הערוץ המשיך והוסיף כי כמויות גדולות של סיוע הומניטרי יוכנסו לרצועה החל מהיום הראשון ליישום ההסכם, והודגש כי "אחת הנקודות הבולטות בהסכם היא דרישתה של ישראל למידע על החלל הדר גולדין".
גורמים בכירים בישראל אמרו אמש כי נותרו פערים שצריך לסגור, אך השיחות מתנהלות בצורה חיובית והמתווכות אופטימיות שניתן להגיע להסכם כבר בימים הקרובים. מדובר ביעד שסימן סגנו של המיועד של נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ. בנוסף, לאחר שנרשמה התקדמות במגעים, המשלחת הישראלית בדוחא צפויה להישאר שם גם היום, לצד ברט מקגורק וסטיב ויטקוף, היועצים של טראמפ ושל הנשיא המכהן ג'ו ביידן, שעוסקים בהצעות גישור בין הצדדים.
אלכסנדרה לוקש השתתפה בעריכת הכתבה