בחודשיים הראשונים של 2025 נמסרו בישראל כמעט 6,000 אופנועים וקטנועים חדשים, זינוק של 12% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. מדובר בנתון חריג לא רק בגלל הזינוק המשמעותי, אלא משום שהוא מתרחש על רקע תקופה של אי־ודאות ובתחומים מסוימים של האטה כלכלית, ובזמן ששוק המכוניות מציג תמונת מראה.
שם נמסרו ברבעון הראשון השנה 100 אלף מכוניות חדשות, כולל ביבוא מקביל וזעיר, כ־200 יותר מאשר באותה תקופה ב־2024. אבל הנתון הזה מכסה את ינואר, שבו נמסרו יותר מ־51 אלף מכוניות, זינוק של 27%, ואת פברואר ומרץ שהציגו ירידות.
הזינוק בינואר היה תוצאה של הזמנות בנובמבר־דצמבר בשנה שעברה, מבצעי הנחות של יבואנים וניסיון של הלקוחות, בעיקר של נהגי מכוניות חשמליות, לרכוש מכוניות לפני העלאת מס הקנייה, המע"מ והפחתת הטבות המס הירוק ב־1 בינואר 2025.
מסירות פברואר של הדו־גלגלי הפתיעו את הענף, שכן גם בקטנועים ובאופנועים ינואר הוא חודש מסירות חזק מסורתית, ופברואר חלש. אולם השנה נרשמה גם בו עלייה של 14% במסירות, בזמן שבמרץ נרשמה ירידה בשיעור דומה.
את השוק מובילה ימאהה, עם 1,086 מסירות, לפני הונדה (1,041), קימקו (689), סאן יאנג (431) וקוואסאקי (215). סוגרים את העשירייה הראשונה: ק.ט.מ (160), פיאג'ו (146), ב.מ.וו (144), CF־MOTO (עם 142) ורויאל אנפילד (84). כמעט בעשירייה: אופנועי השטח החשמליים של סורון (76), שהפכו לפי המשטרה לחביבי עולם הפשע בזכות הביצועים והעבירות שלהם.
מובילות השוק, ימאהה והונדה, מוכרות שתיהן שילוב של קטנועים חולצי פקקים, אופנועי ספורט לכביש ואדוונצ'ר דו־שימושיים, ומכסות את כל פלחי השוק העיקריים. דווקא מי שהובילו בעבר את מסירות הדו־גלגליות, קימקו וסאן יאנג שמתמקדמות בקטנועים, נחלשו, בעקבות המעבר של רוכבים רבים לדגמי אופנועים זולים, שמאפשרים להם יותר חופש תנועה, בעיקר רכיבה בטוחה בכבישים בין־עירוניים לטווחים ארוכים.
מדובר בתוצאה של ההתדרדרות במצב הכבישים ועומסי התנועה המתמשכים, כבר מזמן לא רק בשעות שיא מסוימות, אלא בשעות ארוכות בבוקר ואחר הצהריים, ובכבישים מרכזיים כמו נתיבי איילון או כביש 4, כמעט לאורך כל שעות היום.
על רקע מצבה של התחבורה הציבורית, מספר לא מספיק של נת"צים, העומסים ברכבת ישראל והכיסוי הלא מספק שלה, והאיחורים בפתיחת קווי רכבת קלה נוספים, מגיעים יותר ויותר ישראלים, רוכבים חדשים וותיקים לשוק הדו־גלגלי, כדי למנוע בזבוז של שעות ארוכות ביממה בדרך לעבודה וממנה.
הם היו יכולים לרכוב מהר ובטוח יותר לו המדינה הייתה מסדירה סוף־סוף רשמית את הרשות לדו־גלגליים לרכוב בנת"צים, עניין שהוכח בעבר בניסויים כמשפר את בטיחות הרכיבה מצד אחד, ללא פגיעה בשירות האוטובוסים מצד שני.
אבל באזור המרכז, שמשופע בנת"צים, אישר משרד התחבורה לכל עיר לקבוע מגבלות בתחומה לגבי רכיבה בנתיבי האוטובוסים, מה שמשול לאישור לכל רשות מקומית לקבוע מגבלות מהירות מותרת משלה. זה לא קורה, אבל להפתיע את הרוכבים פתאום בתמרור איסור רכיבה, שלידו מצלמה או פקח עם פנקס דוחות זה מותר, כדי למלא את קופתה של הרשות על חשבון הרוכבים.
גם בנתיבי התחבורה הציבורית ובנתיבים המשלבים רכבים פרטיים עם שניים־שלושה נוסעים לצד אוטובוסים אין עדיין אישור רשמי לרכוב, מה שקריטי במיוחד כדי להפריד את הדו־גלגליים מהתנועה העמוסה בשאר הנתיבים, והאכיפה תלויה במשטרה. אנשי המקצוע באגף התנועה מבינים את היתרון לבטיחות בדרכים שברכיבה בנתיבים האלה ובדרך כלל אין אכיפה, אבל לא תמיד. זהו אחד הנושאים הדחופים לטיפול בתחום מניעת התאונות.
במקביל יש יותר ויותר רוכבים שמעדיפים שהדו־גלגלי שלהם יהיה אופנוע אדוונצ'ר, המקביל לג'יפון, שני כלים שמסוגלים לנסוע בכביש וגם בשבילים, מתאימים גם לתנועה במהלך השבוע וגם לטיולי סוף שבוע מרגשים יותר.
לשוק הזה השיקה כעת CF־MOTO הסינית צמד אופנועים חדשים. 800MT־X, אופנוע אדוונצ'ר עם מנוע 799 סמ"ק, המפיק 95 כ"ס, חישוקים בקוטר 21 אינץ' מלפנים ו־18 אינץ' מאחור, לרכיבה בכל תנאי הדרך, במחיר שמתחיל ב־60 אלף שקל. במקביל הגיע CF־MOTO 700MT, דגם תיור דו־שימושי שעבר מתיחת פנים ומציע מנוע 693 סמ"ק בהספק של 67 כ"ס, חישוק קדמי בקוטר 19 אינץ', ויכולת רכיבה במגוון דרכים. המחיר: 46 אלף שקל.
ועוד השקה חשובה מהתקופה האחרונה: ימאהה השיקה את הדור התשיעי של הטימקס 560, קטנוע־העל שלה, אחרי מתיחת פנים עיצובית, תוספות אלקטרוניקה ומערכות שליטה מתקדמות יותר. המנוע קיבל עדכונים להפחתת זיהום ועדיין מפיק 47.6 כ"ס, מתאים לבעלי רשיון A1. יש ABS מתקדמת ובקרת אחיזה. המחיר: מ־89 אלף שקל לגרסה הרגילה ומ־98 אלף שקל לגרסת הטימקס, עם חבילת תוספות שכוללת בין השאר משקף רוח חשמלי גבוה, ידיות מחוממות ומושב מחומם, בקרת שיוט, בולם אחורי מתכוונן, חיישני לחץ אוויר בגלגלים וחישוקים מלוטשים, וכן שתי צביעות ייחודיות.