הרשויות בצרפת הודיעו אתמול (יום ב') בבוקר על חשש כבד שאלפי בני אדם נהרגו בסופת הציקלון שפקדה בסוף השבוע את הטריטוריה הצרפתית מאיוט. מאיוט היא ארכיפלג בריבונות צרפתית בין מדגסקר למוזמביק בו מתגוררים כ-331,000 תושבים.
סופת הציקלון 'שידו' פגעה במאיוט עם רוחות במהירות של יותר מ-225 קמ"ש, וגרמה לנזק רב, במיוחד בשכונות הפחונים של תושביו העניים של האי המרכזי. אמש דיווח משרד הבריאות הצרפתי על 21 הרוגים ועוד 45 פצועים קשה באירוע. בעיתון הצרפתי לה-מונד דווח כי 70% מתושבי האי נפגעו מפגיעת הסופה. מחשש לפורענות עקב המצב, יופעל במאיוט עוצר לילי, החל מהלילה לזמן לא מוגבל, בין השעות 22:00 עד 4:00.
מושל הטריטוריה הצרפתית מאיוט, פרנסואה-קזאביה בייוויל, אמר כי מספר הנפגעים הרשמי מבוסס על נתוני בית החולים, והוא חלקי בלבד. "מי שראה תמונות של עיירות הפחונים, ואת האלימות של האירוע, מבין שהמספרים גדולים בהרבה. אני לא יכול לדמיין שלא יהיו לנו, לצערי, יותר קורבנות. כנראה כמה מאות, אולי אפילו כמה אלפים". הוא הסביר גם שיהיה קשה לדעת כמה הרוגים בדיוק יהיו שכן "המסורת המוסלמית היא לקבור אנשים תוך 24 שעות". בשכונות העניות ביותר, שבהן מתגוררות משפחות רבות ללא תיעוד, קבורת מתים אינה מלווה בהכרח בהליך רשמי מול משרדים ממשלתיים.
"מראות אפוקליפטיים": הרס המוני, בלי חשמל, מים ותקשורת
"ההרגשה היא כמו אחרי מלחמה גרעינית", אמר מוחמד ישמעאל, תושב הבירה, לסוכנות הידיעות רויטרס, "ראיתי שכונה שלמה נעלמת". תושב אחר, איברהים, סיפר לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP על "מראות אפוקליפטיים", כלשונו, באי המרכזי של הטריטוריה.
לפי הדיווחים המגיעים ממאיוט, סופת הציקלון גרמה נזק כבד לנמל התעופה של הטריטוריה, ניתקה את הספקת החשמל והמים וקטעה גם דרכי תקשורת. בין השאר נפגעו בית חולים ובתי ספר, ובתי מגורים רבים נחרבו לגמרי. סופת ציקלון כזו לא פגעה באי מזה לפחות 90 שנים. מאיוט היא הטריטוריה הענייה ביותר של צרפת, וכשליש מתושביה חיים בשכונות עוני. לפי דיווחים, הסופה גרמה בהן לקריסת בתים שגגותיהם עשויים ממתכת ומבד.
"כבר שלושה ימים אין לנו מים", סיפר תושב מאיוט ל-BBC. "אנחנו מנסים להשיג כמות מינימלית כדי לשרוד, אבל לא יודעים מתי המים יחזרו". בראשון בלילה, עם שוך הסופה, נחתו במאיוט מטוסי סיוע ראשונים מטעם הממשלה בפריז, וצפויים להגיע לשם עוד 160 חיילים וכבאים, נוסף על 110 אנשי סיוע שכבר נשלחו לשם. גם שר הפנים של צרפת יגיע כדי להתרשם מקרוב מהמצב. האי ראוניון, טריטוריה צרפתית נוספת, השוכנת כ-1,400 קילומטרים משם, משמשת כבסיס לוגיסטיקה למבצע ההצלה והסיוע.
האסון אינו תופס את מרכז הבמה התקשורתית בצרפת
המשבר ההומניטרי בטריטוריה הצרפתית לא פתח את מהדורות החדשות בצרפת בימים האחרונים, ולא הופיע בעמודים הראשונים של העיתונים. האירוע מסוקר בצרפת כעוד אסון באפריקה, מה שמטיל ספקות הן לגבי החשיבות של מאיוט עבור צרפת. עד כה לא נערך ביקור של גורם בכיר מהממשלה הצרפתית החדשה במאיוט בעקבות האסון.
באתרי החדשות הצרפתים, כולל אתרים המתמחים בסיקור חוץ כמו לה-מונד, העדיפו ביומיים האחרונים לסקר את המתרחש בסוריה, לצד פרשת אונס שמטלטלת את צרפת כבר כמה חודשים.
עוני כבד ותופעת מהגרים נרחבת
מאיוט שוכנת באוקיינוס ההודי, ומורכבת משני איים מיושבים ועוד כתריסר איים בלתי מיושבים. צרפת נכנסה לארכיפלג מאיוט ב-1841, בהזמנת השליט המקומי שביקש את הגנתה בפני צבאות זרים. מאז צרפת שולטת באיים. בניגוד לאיים אחרים באזור שביקשו עצמאות וקיבלו אותה בשנות השבעים, תושבי מאיוט בחרו להישאר חלק מצרפת.
מאיוט היא המחוז העני ביותר ברפובליקה הצרפתית, ונחשבת לחלק המוזנח ביותר של צרפת. בשנים האחרונות מסתננים לאי אלפי מהגרים מדי שנה, ולפי הערכות כ-100 אלף בני אדם חיים במאיוט ללא כל מעמד חוקי. עובדה זו מקשה את הניסיון להעריך כמה בני אדם נפגעו בציקלון.