ברקע האסון הכבד אתמול (מוצאי שבת) במג'דל שמס, המסחר בבורסה לניירות ערך בתל אביב מתנהל בירידות שערים חדות. המסחר נפתח במגמה שלילית והירידות החריפו במהלך היום. זאת, על רקע חשש המשקיעים מהתרחבות הלחימה בגבול הצפון, בעקבות האירוע הקשה בו נרצחו 12 ילדים ונערים מפגיעת טיל כבד של חיזבאללה.
מדד הדגל של הבורסה, ת"א 35, נופל ב-2.1%, מדד ת"א 125 צולל ב-2.35%, מדד הבנקים-5 מאבד 3%, ומדד ת"א בנייה צולל ב4.3%. נציין כי מדדי הנדל"ן והבנקים נחשבים לרגישים יותר, ועליית התשואות החדה היום בשוק האג"ח לא מבשרת טובות לשוק הנדל"ן.
הירידות במדדים בתל אביב נרשמות למרות העליות של מעל 1% שנרשמו במדדים המובילים בארה"ב ביום שישי האחרון. נציין כי בימי ראשון לא מתנהל המסחר במט"ח, ורק מחר שוק המט"ח יגיב לראשונה לאירועי השבת.
רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של IBI בית השקעות, מסביר בשיחה עם "ישראל היום" כי הירידות החדות משקפות עלייה מחודשת בפרמיית הסיכון של המשק וזאת על רקע החשש להתרחבות הלחימה בגבול הצפון בעקבות האירוע הקשה אתמול.
לדבריו, "העלייה בפרמיית הסיכון מגיעה לאחר שהשוק המקומי הגיב בשבוע שעבר בחיוב והעלה את ההסתברות לעסקה מול החמאס, בעקבות דבריו של ראש הממשלה על הבשלת התנאים לעסקה, כך שמעבר להסלמה בצפון הירידות החדות היום משקפות גם אכזבה לגבי סיכוי התממשות העסקה".
רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי במזרחי טפחות, אמר לנו כי "ירידות השערים החדות הן בתגובה לאירוע הקשה במג'דל שמס וחשש כי יוליך למערכה רחבה יותר בהמשך. השוק והמומחים רואים בו קו אדום שישראל לא תוכל להבליג. האירועים המקומיים הקשים גם לא מאפשרים לעליות השערים בסוף השבוע בארה"ב להשפיע על השוק לטובה".
מנחם מפרט כי מניות חברות הנדל"ן והבנייה מובילות את הירידות כי "הן מתקנות לאחר עליות חדות מתחילת החודש וגם כי מלחמה רחבה יותר תפגע בעיקר בפעילות הכלכלית בשטח ובמרכזה הבנייה".
גם חברות הנפט והגז יורדות 3% ויותר, בצל הדיווח התקשורתי על יירוט כטב"מ שכוון כנראה לאסדת כריש והחשש כי האסדות תעמודנה במוקד ההסלמה ככל שתתרחש. זאת לצד "מניות השורה השנייה ("הקטנות") בולטות בירידות, משום הפגיעה בסנטימנט ובתיאבון הסיכון של המשקיעים בעקבות האירוע".
מנחם מציין כי "יש לשים לב למו"מ ברומא על עסקת חטופים ושאלת המפתח להמשך היא האם יהיה קשר בין שלילי בין שתי הזירות.
בתוך כך, גם איגרות החוב הממשלתיות יורדות, בשל החשש כי מלחמה רחבה יותר תצריך הוצאות וגיוסים כבדים יותר של הממשלה ונוכח הרעה בפרמיית הסיכון של המדינה. אג"ח חברות יורדות גם הן בהמשך לממשלתיות. במבט לימים הקרובים, צפוי כי התנודתיות תימשך, אך לא ניתן לקבוע כי השוק נכנס לרצף של ירידות והרבה תלוי בדינאמיקה הביטחונית-מדיניות שתתפתח".