אקסון מוביל האמריקאית (60%) וקטאר אנרג'י (40%) פתחו לאחרונה בקידוחי אקספלורציה בשדה הגז "אלקטרה 1" במים הכלכליים (EEZ) של רפובליקת קפריסין, בצעד שעלול להביא להגברת המתיחות בין ניקוסיה ובין טורקיה, שלא מכירה במרחב הימי של השדה כקפריסאי.
● תותח וטיל חשמלי: הפתרונות שהוצגו למשרד הביטחון לבעיית יירוט הכטב"מים
● בלעדי | כבר לא חשאי: המפגש שמסמן התקרבות היסטורית בין ישראל לקטאר
שדה אלקטרה מצוי בבלוק 5, שבדרום המים הכלכליים הקפריסאיים, ולפי הערכות הוא עשוי לכלול עתודות של 850 BCM (מיליארד מטרים מעוקבים). כך, הוא עשוי לעקוף את מאגרי לוויתן הישראלי וזוהר המצרי בתור השדה הגדול ביותר במזרח הים התיכון. מבחינת אקסון מוביל, מדובר בניסיון להרחיב את החזקותיה בנכסי אנרגיה במרחב, לאחר שאותה ספינת קידוח איתרה עבורה גז במצרים.
רפובליקת קפריסין כשלעצמה היא בעלת תצרוכת גז קטנה מאוד, כ-1 BCM ב-2023. להשוואה, התצרוכת בישראל עמדה על 13.1 BCM. לכן, בניקוסיה מפנים את עיקר תשומת הלב ליצוא, במטרה לשכנע שחקנים בינלאומיים בכדאיות הכלכלית בפיתוח משק הגז המקומי. במסגרת זאת, לפני כשבוע וחצי נועד שר האנרגיה הקפריסאי, ג'ורג' פפנסטאסיו, עם מקבילו המצרי, כרים בדאווי, והשניים בחנו דרכים להוביל גז קפריסאי למצרים, שם יטופל, יהפוך לגז טבעי מונזל (LNG) ויישלח לאירופה.
יצוא הגז הוא מקור הכנסה קריטי גם של השותפות במאגרים הישראליים שמייצאים, לוויתן ותמר. בשנת 2023, ישראל ייצאה 11.6 BCM (75% למצרים והיתר לירדן). מתוך סך היצוא, לוויתן היוותה 78%, ו-22% היו מתמר. מי שמעורבת הן בלוויתן הישראלי (45.33% מההחזקות) והן במשק הגז הקפריסאי היא ניו מד של יצחק תשובה, שמחזיקה גם ב-30% ממאגר אפרודיטה.
פריצת דרך מול מצרים
אפרודיטה הוא מאגר שממוקם בקצה הדרומי-מזרחי של המים הכלכליים הקפריסאיים, ועתודות הגז המוערכות בו עומדות על 129 BCM, כמעט כפול ממאגרי כריש ותנין של אנרג'יאן. המאגר התגלה כבר ב-2011, אבל לא פותח, בין השאר בגלל ששטח קטן ממנו (3%-10%) נמצא במים הכלכליים של ישראל – במה שנקרא מאגר ישי.
אבל ב-17 בפברואר צפויה פריצת דרך לקפריסאים, למצרים ולניו מד גם יחד. נשיאי קפריסין ומצרים, ניקוס כריסטודולידיס ועבד אל-פתאח א-סיסי, צפויים לחתום על הסכם לקליטת הגז משדה "קרונוס", שנמצא מזרחית לאלקטרה. באותו אירוע, צפויה גם חתימה על מזכר הבנות (MoU) לגבי מאגר אפרודיטה. מזכר ההבנות יהווה שלב מהותי לאחר רצף התרחשויות באפרודיטה, שכללו סירוב קפריסאי לתוכנית הפיתוח שהגיש הקונסורציום במאגר, שכולל גם את שברון ושל, שמחזיקות כל אחת ב-35%.
ההתקדמות באפרודיטה התרחשה בסוף אוגוסט, עת ממשלת קפריסין הסכימה להתקדם עם השותפות בהתאם לתוכנית פיתוח והפקה שעלותה המשוערת כ-4 מיליארד דולר. לפי התוכנית, ארבע בארות הפקה יחוברו למתקן הפקה צף שימוקם מעל המאגר, עם יכולת הפקה מקסימלית של כ-0.02 BCM ביום (כ-70% מתמר). משם, יוזרם הגז הטבעי באמצעות צנרת למערכת ההולכה המצרית.
לאפרודיטה יש יתרון יחסי על אלקטרה במיקומה, כ-160 ק"מ מחופי קפריסין ובעומק 1.7 ק"מ. לעומת זאת, אלקטרה נמצאת כ-200 ק"מ מהחוף ובעומק 2.5 ק"מ.
המרחק מהחוף לא מהווה אתגר רק ברמת התשתית, אלא גם בהיבט הגיאופוליטי. טורקיה לא מכירה בגבולות המים הכלכליים באזור בהתאם לחוק הבינלאומי. מעבר לכך, דוקטרינת "המולדת הכחולה" הטורקית, שעליה מתבססת האסטרטגיה של אנקרה לשליטתה במזרח הים התיכון, לא מכירה בבלוק 5 כמרחב ימי קפריסאי.
במקרה הספציפי של אלקטרה, אזור הקידוחים ממוקם 22 ק"מ בלבד מהגבולות הימיים של טורקיה כפי שהיא תופסת אותם, ובלוק 5, לטענת ממשל ארדואן, שייך בכלל למצרים.
המצב הרגיש בא לידי ביטוי, למשל, כשקפריסין ביצעה הליך שגרתי בחיפושי משאבי טבע של הכרזת NAVTEX, שטח ימי סגור. בתגובה, משרד ההגנה הטורקי אומנם ציין כי בלוק 5 מחוץ לגבולות המים הכלכליים שלהם, אבל התריע כי אנקרה תמשיך להגן על הזכויות והאינטרסים שלה, "כולל קפריסין הכבושה". באנקרה אף הזהירו כי כל הפרה של מדף היבשת שלה "תימנע בשטח באופן מיידי".
"היכן הספינות שלנו?"
לטורקיה בעצמה יש שאיפות נרחבות בתחום האנרגיה לשנת 2025, עם 270 קידוחים מיועדים בים וביבשה. האופוזיציה הטורקית תוקפת את הקו של ממשלת ארדואן, שגם בפרלמנט מנסה להסביר כי בלוק 5 "שייך למצרים". סגן יו"ר המפלגה "הטובה" (İYİ) הלאומנית-כמאליסטית, טורהאן צ'ומז, טען כי בהתאם למפות הטורקיות – אותו בלוק שבו נמצא מאגר אלקטרה בכלל לא שייך למצרים. "האזור שבו קודחים שייך לטורקיה. היכן הספינות שלנו? מדוע איננו רואים את דוקטרינת המולדת הכחולה מיושמת בשטח?".
חלק מהותי מהתשובה לשאלת צ'ומז טמון כנראה במי שנמצאת בתוך הקונסורציום של בלוק 5: ענקית הפטרוליום של דוחא, קטאר אנרג'י. קטאר היא ידידתה הקרובה ביותר של טורקיה, והשתיים מובילות יחד את ציר האחים המוסלמים. אף שסוגיית חיפושי הגז משמעותית מאוד לקהל המצביעים של ארדואן, הוא אינו צפוי לנקוט בגללה פעולות שיביאו לזעם של ידידו הטוב, אמיר קטאר תמים א-ת'אני.
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה אוטומטית ולא יפורסמו באתר.