"יהודי באמריקה – זהות קרועה"
הוט 8, הוט VOD
לא קל להיות יהודי באמריקה, אומרת סדרת הדוקו שיצר נפתלי גליקסברג, "יהודי באמריקה – זהות קרועה". האהדה האוטומטית לישראל – במיוחד בזמנים האלה – עומדת לעיתים במבחנים קשים. לא תמיד אגב, כמו שמספרת הסדרה, הייתה תחושת הנאמנות לישראל קיימת בקרב יהודי אמריקה. כששערי ההגירה עוד היו פתוחים בתחילת המאה הקודמת, זרמו דרך אליס איילנד מיליוני יהודים מאירופה. מאמציהם להשתלב בארץ החדשה ולהפוך לאמריקאים לכל דבר הרחיקו מתודעתם ומליבם את ארץ היהודים המוקמת במזרח התיכון. לגביהם אמריקה הייתה ביתם, ישראל רחוקה אי שם, והיא אינה נוגעת להם. אם כבר, מחשש שייחשבו כאנטי־אמריקאים, ומתוך רצון לא לפגוע בתהליך התאקלמותם באמריקה, רבים מהם היו אנטי־ציונים לגמרי.
לקראת מלחמת השחרור, אחרי ההצבעה המפורסמת באו"ם, נזקקה ישראל באופן נואש לנשק. הארי טרומן, האיש והפצצה, נשיא ארצות הברית דאז, ש"סבל" מהפצרות בלתי פוסקות מהממסד הישראלי, הודיע לבסוף שלא ייפגש עם כל אדם, יהודי או אחר, הבא לבקש ממנו נשק למדינת ישראל. לבסוף הצליח שותפו לשעבר היהודי של טרומן בעסק הבגדים שאותו הקימו, לשכנעו לקבל את חיים ויצמן לפגישה, והאחרון הצליח לשכנע את הנשיא שישלח נשק קל לישראל.
הניצחון ב־1948 לא פרט על מיתר בליבם של יהודי אמריקה, והיחסים ביניהם למדינת ישראל נותרו על אש נמוכה. מה שהבעיר את המדורה הגדולה היה הניצחון ב־1967. כמו כל העולם שכרע בהערצה מול הסופרמנים מישראל, כך גם יהודי אמריקה הפשירו, עלו על מטוסים והציפו את דרכי הארץ הישנה־חדשה. מיליוני דולרים – אז סכומים עצומים – נאספו כתרומות. את כוחם הפוליטי החלו להפעיל באופן הולך וגובר לטובת ישראל.
הפרק הראשון בסדרה מתאר בעיקר את ימי המלחמות וההד שהתגלגל מכאן עד מעבר לאוקיינוס האטלנטי. בדילמות שעוררה מלחמת 7 באוקטובר והאנטישמיות שגאתה בעקבותיה והדהימה את יהודי אמריקה, תעסוק הסדרה בפרקים הבאים. לא פשוט, מתברר, להיות יהודי באמריקה. כמעט כמו בישראל.