בטור מיוחד בוושינגטון פוסט חשף השבוע שר הביטחון לשעבר, יואב גלנט, פרטים דרמטיים על המבצע הישראלי שהותיר את איראן חשופה לתקיפה. "הוכחנו שאיראן פגיעה", אמר גלנט, והסביר כי מתקפת חיל האוויר ב-26 באוקטובר יצרה "חלון הזדמנויות לפעול נגד איראן" בטרם תשיג נשק גרעיני.
על פי גורם צבאי בכיר, במבצע חסר תקדים השתתפו 120 מטוסי קרב. המטוסים תקפו מכ"מים וסוללות נ"מ המגנות על טהרן, לצד מפעלים מרכזיים המייצרים דלק לטילים בליסטיים. המבצע תוכנן חודשים ארוכים מראש, אך יצא לפועל בתגובה למטח של כ-200 טילים בליסטיים ששיגרה איראן לעבר ישראל ב-1 באוקטובר.
"המטרה הייתה פשוטה – להחליש את איראן ולחזק את ישראל", הסביר גלנט. "כך שטהרן לא תוכל להגיב בעוצמה לתקיפות עתידיות". על פי הערכות גורמי מודיעין, בשנתיים הקרובות לא תוכל איראן להגדיל משמעותית את מאגר הטילים הבליסטיים שלה, בעוד מערך ההגנה האווירית שלה, במיוחד סביב הבירה, ספג פגיעה אנושה.
למעשה, טוענים גורמי ביטחון, ישראל יצרה "מסדרון אווירי" לאיראן, המאפשר למטוסיה לתקוף יעדים בטהרן כמעט באותה קלות בה תקפה בעזה ובלבנון. זהו חופש פעולה מבצעי חסר תקדים. בתקיפה באוקטובר, מטוסי חיל האוויר השמידו ארבע סוללות S-300 סביב טהרן, שהמכ"מים שלהן היו אמורים לזהות תקיפות ממרחק 300 ק"מ. "כיום אין הגנה אסטרטגית סביב טהרן", אמר גלנט בתדרוך.
במקביל, נפגעו רכיבים מרכזיים בתוכנית הטילים הבליסטיים של איראן. המטוסים תקפו את כל מתקני הערבוב המייצרים דלק מוצק לכוח הרקטי של טהרן. על פי הערכות, לפני התקיפה יכלה איראן לייצר דלק לשני טילים בליסטיים ביום. כעת, התפוקה מוגבלת לטיל אחד בשבוע, מצב שצפוי להימשך לפחות שנה.
גלנט, שפוטר ב-5 בנובמבר על רקע מה שנתניהו כינה "משבר אמון", הדגיש כי הוא מקווה שארה"ב וישראל יפעלו יחד למניעת איראן גרעינית. עם זאת, הבהיר: "לישראל יש את האמצעים לתקוף נכסים איראניים באופן מדויק, עוצמתי ומתוחכם. אם יהיה צורך, לא נהסס לפעול". מבין כל האתגרים שעומדים בפני ממשל דונלד טראמפ הנכנס, העימות המתהווה בין ישראל לאיראן עשוי להיות הדחוף והמסוכן ביותר. בראיון למגזין טיים השבוע טראמפ לא שלל אפשרות שיורה על תקיפה באיראן ואמר: ״הכל יכול לקרות״.