לקראת העונה החדשה של סדרת הדוקו מהנצפות ביותר בכאן 11, "אויבים", החוזרת עם תיעודיים וגילויים חדשים אודות יחיא סינוואר, מוחמד דף, קאסם סולימאני ועוד, ירון ניסקי שיצר את הסדרה יחד עם דני ליבר בראיון מיוחד ל"מעריב".
"זו בעצם העונה הראשונה בסדרה שצולמה, נערכה ונעשתה לאחר השבעה באוקטובר. זו עונה שעוסקת בדמויות שרלוונטיות מאוד לשנה וחצי האחרונות שלנו כאן במדינה. זאת אומרת, היא עוסקת בכל האנשים שהכינו לנו את השבת השחורה, האנשים שהניחו סביבנו את טבעת האש של ציר ההתנגדות. העונה תכלול פרק על אבו מאזן שגם הוא רלוונטי מאוד לחיינו.
"אמנם הוא (אבו מאזן) בשום צורה לא סינוואר או דף, אבל גם הוא – בסופו של דבר – לא ויתר על שאיפתו לחורבן ישראל, ואני אומר את זה בצער", המשיך. "אמנם מזווית חילונית ולא אסלאמית אבל אנחנו עוסקים מאוד במעשיו ובהתבטאויותיו. הוא איש מאוד בעייתי. במהלך העונה אנחנו מראיינים הרבה מאוד אנשים, וגם בגיוס המרואיינים נרשמים הישגים לעונה הזו. בעצם, מדברים איתנו אנשים מכל הכיוונים – גם איראנים גם אמריקאים גם פלסטינים. אני חושב שכל מי שרוצה לנסות ולהבין מה קרה לנו בשנה וחצי האחרונות, ולהעריך מה צפוי לנו – צריך לראות אותה. היא עוסקת ממש באויבים הנוכחיים".
תספר לי רגע על האופן בו המלחמה השפיעה על החזרה ליצור. יצא לי לדבר עם כמה וכמה יוצרים שהמציאות שלנו הובילה אותם ואותן למעין 'שיתוק יצירתי'. איך זה השפיע עלייך?
"דווקא לנו העבודה על הסדרה מאוד עזרה. במהלך כל התקופה הזאת אנחנו עדיין ממשיכים ליצור. ואני גם מהיוצרים של 'היהודים באים'. חודש וחצי אחרי השבעה באוקטובר התכנסנו לעדכן את העונה (של 'היהודים באים') וזה היה באמת מטלטל אבל בו זמנית מאוד מרפא. זה דווקא עוזר להתמודד בטח אם אתה מנסה להבין מה קרה ומנסה להבין מה סינוואר ודף עשו ואיך פספסנו. זה עוזר להבין ולהתמודד עם המצב בתור יוצרים ואני מניח שגם לקהל. לדעת זה מקל".
בכל דוקומנט ויזואלי, בטח שבתיעודי, מציצה נקודת המבט של היוצר. כמה ניסיתם להיות 'אובייקטיבים' על אף שזה מונח פרובלמטי?
"אנחנו מנסים לספר סיפור עובדתי ולהיות מאוד מדויקים. אנחנו מציגים תמונה מורכבת ומציגים עובדות. אנחנו מביאים את האמת. אני חושב שרוב הצופים מאוד ייהנו מתחושת ההקלה להבין מה בעצם קרה לנו. גם הפריזמה שבחרנו – להסתכל על האויבים שלנו דרך האישיות, האופי והכוונות שלהם. זו זווית שמעונה לעונה מתגלה בעינינו כדרך מדויקת להבין. במזרח התיכון המנהיג הוא המדינה והרבה יותר קל להבין מה עומד מולך אם אתה חוקר את האיש שמפעיל את כל זה. לנסות להבין מה הם רוצים ואומרים ואיפה אנחנו טועים. השבעה באוקטובר הוכיח שאנחנו לא מספיק מבינים את האויבים שלנו. בכל זאת – עדיין היינו מופתעים מזה".
בכל זאת, אתה מתעסק בדמויות מאוד מורכבות. כמה יצא לך לצאת מחדר העריכה ושדמותו של סינוואר עדיין נוכחת בראש שלך?
"זה קורה. נניח הדמות של סינוואר – הקטע המדהים איתו הוא שגילינו במהלך העבודה שבמשך שלושה עשורים כמעט, הוא אמר לכל מי שהוא פגש, גם בכלא, את מה שהולכים לעשות כאן בשבעה באוקטובר. הוא סיפר באופן מפורט לגמרי. אמרו לו שהוא מגוחך ומשוגע והוא פשוט היה נעול מטרה והצליח. זה מאוד מטריד. זו בהחלט עונה שהפרקים בה נדבקו אלינו וגרמו לנו לחשוב על דברים. זה מאוד מטלטל לפעמים".
מה אתה חושב על המצב אליו נקלענו?
"קודם כל, אני חושב שהמלחמה הזאת נוהלה על ידי המדינה בצורה איומה. היינו צריכים לחסל את חמאס וזה לא נעשה באמת כי הממשלה הזאת מקדישה יותר זמן על מלחמה, על ריסוק התאגיד (תאגיד השידור הישראלי) ועל בג"ץ במקום על חמאס. ובלי קשר לזה, עבורנו היהודים – פדיון שבויים זה ערך עליון. אנחנו צריכים להחזיר את כל החטופים והחטופות שלנו הביתה ולאחר מכן לחסל את חמאס".
ומה עם העזתים והעזתיות שנמצאים שם?
"הרבה אנשים אמרו לנו שאנחנו מגזימים וקיצוניים בראייה. העובדה שמצאו בכל כך הרבה בתים בעזה 'מיין קאמפף'. לצערי הרב יש לנו שכנים איומים. אני כן מקווה שבסוף הפלסטינים, אחרי מאה שנה של חוסר הסכמה לקבל את היהודים כבני המקום לצידם, אני מקווה שיקבלו מנהיג ראוי".
"כל המנהיגים הפלסטינים עד היום היו איומים. אני מאוד מקווה שיבוא אליהם מנהיג אמיץ שיוביל אותם לפשרה. אני מקווה שזה יקרה בקרוב. אבל בינתיים, בעזה ההרוסה יחזרו מיד לממן את הילדים מיין קאמפף ומיד יחזרו לממן את השבעה באוקטובר הבא. וזה אגב כישלון מהדהד של הממשלה שלנו. אני באמת חושב שחמאס היה צריך להיות מחוסל, ואחרי שנה וחצי במלחמה הזאת, של כל כך הרבה לוחמים ששילמו בחיים, זה לא קרה", הוסיף.
מה אתה חושב על האופן בו סיקרו ועדיין מסקרים את המלחמה?
"אני באופן אישי צופה באופן יומיומי באל-גזירה ובטלגרם, ואני חייב להגיד מהיכרותי ההיסטורית אני לא מבין את הביקורת. הם אויבים שלנו, הם ניסו להשמיד אותנו ואנחנו נלחמים בהם. אני לא חושב שאנחנו צריכים להראות את הצד השני. בזמן שעם נלחם על חייו הוא מן הסתם נעשה ליותר פטריוטי ופחות אכפת לו מחללי האויב. אני לא מכיר שום עם אחר שבזמן מלחמה נדרש להראות מוסריות. את זה אני באמת לא מבין. אף עם אחר שנלחם לא הזרים לאויבים שלו דלק ומים ואוכל רק אנחנו. וזה אפילו לא עניין של שמאל וימין זו פשוט עובדה. אז אני מאוד לא מסכים עם הביקורת הזאת".
בוא נתעכב רגע על מה שקורה עם תאגיד השידור
"זה נורא ואיום בעיני שבזמן מלחמה באויב שרוצה להשמיד אותנו הממשלה מקדישה כל כך הרבה זמן למלחמה בתקשורת, וכל כך הרבה מאמצים בריסוק התאגיד שהוא שידור ציבורי מהטובים בעולם. עבדתי בעבר כמה פעמים אפילו עם ה-BBC והתאגיד הוא ערוץ ציבורי מופלא שיש בו גם דעות ימין, שמאל, גם דתיים וחילוניים".
עוד הוסיף: "'אויבים' למשל זו אחת הסדרות הכי נצפות, כל זה הוא רק בזכות כספי ציבור. כי בערוצי קשת 12 ורשת 13 רק נותנים תקציבים לריאליטי על בישול ו'האח הגדול', לא נותנים כסף למשהו עמוק. התאגיד נותן כסף לכולם לעשות דברים נפלאים ומקוריים וזה שמנסים להשמיד את זה ועוד בזמן מלחמה, בעיני זה פשע לא נתפס".
"חובה שהתאגיד יישאר ציבורי ונקי מהידיים של הפוליטיקאים. בעבר בור של שחיטות מטונפת נסגר והפך לשידור ציבורי נפלא – וזה שרוצים לערוף את זה ולהחזיר אותנו לימים של הערוץ הראשון, בהם הייתה צריך לדבר עם אנשים של ממפלגות הליכוד או מש"ס כדי לקבל תקציב ואישור להפקה – זה פשע שלא נתפס, אני לא מבין את זה".
"הבעיה הגדולה של הממשלה הזאת, ואני אומר זאת בתור אדם שרוב דעותיו הן ימין, זה שהיא באה להרוס הכל. כרגע אי אפשר להאמין לה לכלום – היא באה לנתץ ולהרוס. הם פשוט צריכים לקחת את אחריותם למצבנו הנוכחי ולכל הריבים הפנימיים כאן בעם – וללכת הביתה. די באמת די".
"כל האמירות על התאגיד שהוא ערוץ של שמאלניים לא נכונות. הוא מלא באנשי ימין והוא מקום מגוון ונפלא שנותן פתחון פה לכל הדעות. אנחנו בתאגיד אומרים אמת בהתאם לעובדות גם משמאל וגם מימין. אנחנו לא נדרשים לעוות שום דבר בשל מסר פוליטי יש לנו חופש יצירה נקי לחלוטין וצריך שזה יישאר ככה".