יהודה נהר הוא פשוט איש מקסים. ואם זו נשמעת מחמאה מפוקפקת, אוסיף שהוא עושה גם יין מקסים. נהר (47, נשוי פלוס 3) נולד בירושלים, ומשנת 2010 מתגורר בקיבוץ חנתון בעמק יזרעאל בו הקים את היקב שלו, יקב עמק יזראעל.
"אוכל תמיד היה אהבה גדולה שלי. היין הגיע מאוחר יותר", הוא אומר. בתור בן להורים ממוצא צרפתי, הכיר יין מגיל אפס. "אצלנו שותים יין בארוחת צהריים", אבל כשר. הוריו שומרי מסורת. "הזיכרון המשמעותי הראשון שלי מיין, הוא שכשהייתי בן 13 היתה לי חברה. אהבה ראשונה והמכתבים שלה, מכתבי אהבה, נאגרו בתוך ארגז עץ של יינות רמת הגולן. זו תיבת אוצר – ולא רק בגלל המכתבים. ארגז העץ הזה היה משהו רחוק ויוקרתי, והבנתי שהוא סנסציה מבחינת טיב יין". וכן, הוא יודע עד היום היכן מונח הארגז ושולף אותו מיד.
את היקב הקים בשנת 2012 אחרי שעבר לחנתון, קיבוץ בגליל התחתון, שם הכיר את ג'ייקוב נר-דוד, יזם הייטק ממייסדי חברת דלתא-ת'רי (Delta Three), שהפך לשותפו. "הקיבוץ התפרק והגיעו אנשים עם רצון להקים מחדש. מקום חדש ובתולי, פרק חדש בחיים. התחברנו וראינו שיש לנו תשוקה משותפת לעשות משהו במקום הזה. ככל שחשבתי על זה יותר הבנתי שהחלום שלי זה בעצם יין. ג'ייקוב התלהב. היו לו יותר אמצעים ממני והוא יכל להשקיע סכום התחלתי. הלכנו לגייס כספים נוספים".
כיום, נהר הוא הפנים של היקב בארץ ונר-דוד בשל עיסוקו יותר בחו"ל. נהר אחראי על העשייה הפיזית של היין ונר-דוד על החלק העסקי, ויש גם יינן במשרה מלאה, יוסי חכמון המוכשר כשד. רוב הענבים ליין מגיעים מכרמים בגבעת נילי בבקעת עדה והשאר מרמת הגולן. בתחילת הדרך ייצרו 20,000 בקבוקים בשנה וכיום כמעט 90,000. מה שמעניין הוא שמתוכם קרוב לחצי הולך ליצוא – זו גם אולי הסיבה שלמרות שמדובר ביקב גדול במונחי יקבי בוטיק, יקב עמק יזרעאל עדיין לא כל כך מוכר בשוק המקומי.
נהר ואנשי היקב הם מחלוצי השימוש בזנים מקומיים ודרום צרפתיים, זנים שכיום כל התעשייה מודה שהם המתאימים למזג האוויר החם והקשוח אצלנו. בימיו הראשונים של היקב עבדו עם זן הארגמן המקומי ולצידו קריניאן וסירה צרפתיים, כל אחד לחוד ושלושתם ביחד בצורת בלנד שלהם. היום יש כבר עוד שלושה בלנדים אדומים, יין רוזה ויינות לבנים. בסך הכל עשרה יינות.
"מהתחלה, עוד לפני שהבאנו חבית או מיכל, החלטנו שהרצון הוא לעשות יין הכי ישראלי שיכול להיות. זנים מקומיים, אופי מקומי. לחפש מה זו עשייה מקומית. ולחזק את הגאווה המקומית והזהות הישראלית והיום זה כבר שם. היום זה מאד ברור לכל חובב יין, בזמנו חשבו שהתחלקתי על בננה".
נהר מסכים עם הקביעה שהיקב שלהם לא מספיק מוכר בארץ. "רוב השנים המיקוד היה בחו"ל זו היתה המטרה הראשונה. הפעילות בארץ מתחילה לקבל מיקוד רק באחרונה." המיקוד בשוק שמעבר לים השתלם די מהר. היין מהבציר השני של עמק יזרעאל היה היין הישראלי הראשון שנכנס לתפריט היין של מסעדת שלושה כוכבי מישלן בצרפת, 'לה פטיט ניס' ומשם המשיך לעוד מסעדות מישלן. כיום הוא מופיע בתפריטיהן של חמישים מסעדות רק בניו יורק. "רציתי שישתו ארגמן בניו יורק וגם בפריז". יינות היקב נמכרים בכ120 מסעדות בעולם ובכ500 חנויות." כן, זו בהחלט ציונות ושגרירות,מבחינתו והוא לא מהסס להגיד את זה, במיוחד עכשיו.
"השתמשתי במושגים של אין דבר יותר סקסי מישראלי ואם כבר ישראלי אז יין כי יין זה הכי סקסי .וכעבור עשור כולם מדברים ככה".
יין הארגמן מבציר 2017 שלו קיבל 96 במגזין דקנטר האנגלי היוקרתי. סוג של שיא מקומי.
ואתה לא נסחף אחרי זני המאכל הפלסטיניים שלא מעט יקבים מאמצים לחיכם היום? דאבוקי, מראווי, ג'נדלי וכל השאר?
"לא . לא צריך לחפש מתחת לשטיח. אני רואה את הדבר עצמו מול העיניים. יש זנים שיש להם ביטוי מהמם ביין ומתאימים לאקלים החם שלנו. הגידול והייצור שלהם לא דורשים סלטות באוויר וללכת כל כך רחוק".
יהיו אבל מי שיגידו שזה הפוך. שזה הכי קרוב שיש.
"זה שהם גדלו כאן זה לא הופך אותם לענבי יין, אלה הרי ענבי מאכל. פרי שגדל בפלסטינה לא בעידן של יין. אני לא רואה כל כך את הקשר. אני עף על זה שמנסים דברים אבל התשובה שחיפשתי היתה יותר פשוטה וענתה לשאלה איזה יין יהיה זה שכשנעשה אותו יוכל להיות שגריר שלנו כמו זנים אחרים במקומות אחרים. מה יוכל להימזג במסעדה מדהימה בניו יורק ובפריז והשותה פשוט יעוף ממנו. ומצאתי את התשובה מהר מאד. אני לא רוצה ללכת לעשות יין מענבים שגדלו בחברון שלא עשו מהם יין אף פעם".
מה זה יין ישראלי ומה זה יין ישראלי שאתה עושה?
"טוב שאתה מחלק את זה. ישראלי זה יין טעים בטירוף. זה אומר שלא מעניין אותי עכשיו שזה מורכב. אני רוצה טעים ורק אחר כך מורכב".
כמו שווארמה ופלאפל?
"יותר לעומק אפילו. זה אוכל שאתה לא רוצה לדבר כשאתה אוכל אותו, אתה רוצה לאכול. וככה אני חושב גם על היין. יין ישראלי, זה ישר לנקודה. כל דבר שהוא לא ממש טעים מעורר שיח ואני לא רוצה שיח".
זה לא תיאור נהדר של מה שבעצם כולם רוצים?
"אני יכול לענות על זה בשאלה. האם כשהיינן עושה את היין הוא חושב על עצמו או על מי ששותה אותו. כשרציתי לעשות את יין 'נהלל' אמרתי ליינן- 'אני רוצה לעשות יין שיהיה מה זה טעים, אבל קליל ולא לחשוב עליו יותר מדי, טעים בטירוף אבל קל".
חוץ מיין נהר הוא גם מוזיקאי לעת מצוא. " שרתי באחת מהעצרות למען שחרור החטופים . אבא של רומי גונן ביקש שאקדיש לה את 'איך קוראים לאהבה שלי' של פוליקר . אחר כך התחברתי אליו מאד . הם באו ביקב וזה הפך להיות משהו חזרתי וממש היה לנו כזה מין טקס שיושבים ביחד ומחזיקים ידיים ומדמיינים את רומי חוזרת. ואמרנו, אנחנו עוד נשב פה ונשתה איתה יין. ואז עלה הרעיון לעשות יין עם תווית שהם עיצבו שהם יוכלו להביא לחברים ומשפחה . בבוקר שאמרו שהיא משתחררת, עדן שכטר, אחותה החורגת אמרה שהיא תיסע עם הבקבוק לפגוש אותה".
אתה חושב שיין יכול לעשות שינוי?
"מה שאני יכול להגיד בהקשר הזה , זה שאני מרגיש בשנה האחרונה שמה שאני עושה קיבל משמעות גדולה פי אלף. במשך 12 בצירים עשיתי יין מכל הסיבות שאמרתי קודם- משהו מקומי שיוכר בחו"ל ומין מילים גדולות כאלה. אז בשנה הזו הזכות לעסוק במשהו שנותן לאנשים רגע של הקלה וטוב זה זכות גדולה לעבוד בשביל רגעים של טוב לאנשים בתוך מציאות כל כך קשה ויכול להיות שזה חלק מהתנועה של להסתכל פנימה יותר ופחות בחו"ל. פתאום חו"ל פחות מעניין אותי. ולא, לא נתקלתי בהתנגדות בחו"ל. למרות שלא כל היין שלי נמכר רק ליהודים שם. זה לא מובהק בגלל הפעילות שלנו במסעדות לא כשרות, בייחוד בצרפת".
היינות נמכרים בחנויות.
עד 13.2 הם גם חלק מהתפריט של מסעדת קלארו בתל אביב יחד עם מיטב תוצרת העמק
היינות של יקב עמק יזרעאל
נהלל לבן 2024 – (יצא בימים הקרובים לשוק) – סוביניון בלאן עם 10% גוורצטרמינר. יין, ובכן, מקסים כמו יוצרו. הלא כבר אמרנו. פרחוני ופירותי הרבה יותר מסוביניון בלאן נקי, בגלל הגוורצטרמינר מן הסתם, אבל הרבה פחות כמובן מגוורצטרמינר נקי. חמיצות מעולה, רעננות נהדרת. בלנד מבריק. כיף של יין 85 שקלים, כשר.
רוזה 2023 – היין היחיד של נהר העשוי כולו מענבי קברנה סוביניון בורדולזיים, זן שהוא לא ממש משתמש בו כאמור. אבל התוצאה מצדיקה. יין שמח ומשמח, פירותי כדבעי אבל לרגע לא באופן מטופש וילדותי. חמיצות מרעננת טובה, יין מענג ולא חנפן ובעיקר כיפי וטעים בטירוף. 95 שקלים, כשר.
נהלל אדום 2023 – בלנד של שיראז וקרינאן. יין נפלא. עשבוני ואדמתי ולא רק פירותי, מורכב ועמוק ועדיין כיפי בצורה יוצאת דופן ממש, בדיוק כפי שייחלו יוצריו. נהדר. הצליח לכם. 85 שקלים, כשר.