משרד הבריאות פירט לראשונה את התוכנית הדו-שנתית לבריאות הנפש בוועדת הבריאות של הכנסת בשבוע שעבר. בדיון נחשפו שינויי עומק שמטרתם לתת מענה מדויק יותר ליותר מטופלים, תוך התמודדות עם מחסור חריף בכוח אדם מטפל – אך במערכת מורעבת ומסובכת, כל שינוי בתמריצים כלכליים מעלה חשש שייגרם יותר נזק מאשר תועלת. תוכנית בריאות הנפש תוקצבה ב-1.4 מיליארד שקלים, ומס הבריאות הועלה כדי לממנה.
אורלי מלכה, מנהלת תמחור והתחשבנות במשרד הבריאות, הציגה בוועדה את חמשת עקרונות התוכנית: לעודד טיפולים קצרים, קבוצתיים וטכנולוגיות נוספות שיתנו מענה ליותר מטופלים תוך חיסכון במשאבי כוח אדם; לחזק את המענה לבריאות הנפש ברפואה הקהילתית, כולל טיפולים שמונעים אשפוז ומסגרות כמו בתים מאזנים שמחליפות אשפוז; הגדלת מספר הפסיכולוגים והפסיכיאטרים באמצעות הסכמי שכר; ודיוק מערכת האשפוז הפסיכיאטרי כך שתשרת יותר מטופלים לאשפוזים קצרים יותר.
כדי לחזק את המענה בקהילה, קופות החולים קיבלו ב-2024 ויקבלו גם ב-2025 סכום של 660 מיליון שקלים במבחני תמיכה עבור שירותי בריאות הנפש. נוסף על כך, גויסו יותר מ-350 תקנים של מטפלים. לפי משרד הבריאות, כבר ב-2024 ימי השהייה בבתים מאזנים גדלו ב-90% לעומת 2023, ימי האשפוז בית גדלו ב-30% לעומת 2023, ומספר המטפלים הפסיכותרפיים גדל ב-20% לעומת 2022. ב-2025 צפויים להיפתח בתים מאזנים חדשים, ובכל קופות החולים צפויים לקום צוותי משבר שיתנו מענה פסיכולוגי ראשוני. בחלק מהקופות נכנסו גם "מאמני חוסן", מטפלים בעלי תואר ראשון שנותנים טיפולים קצרי מועד וממוקדים עבור בעיות ספציפיות.
נוסף על התקציב שקיבלו קופות החולים ולהסכמי השכר, התוכנית מושתתת על שינויים במנגנוני התמחור של מערכת האשפוז הפסיכיאטרי שמטרתם ליצור תמריצים כלכליים. חלק מהשינוי, העלאת המחירים שמשלמות קופות החולים על שירותי יום פסיכיאטריים בבתי החולים, כבר נכנס לתוקף באוקטובר 2024. שינויים נוספים הובאו השבוע לוועדת הבריאות לאישור.
קופת החולים משלמת כיום מחיר נמוך עבור כל יום אשפוז. במשרד הבריאות טוענים כי מודל זה מייצר תמריץ לבית החולים למקסם ימי אשפוז, לפעמים גם בקרב מטופלים שיכולים להשתחרר, כדי להגדיל הכנסות. מצד שני, במשרד מעריכים כי מבחינת קופות החולים המחיר של אשפוז פסיכיאטרי נמוך יותר מפתרון מחליף אשפוז כמו בית מאזן, ולכן לקופה אין תמריץ לפתח חלופות ולהוציא מטופלים מאשפוזים ממושכים ולא הכרחיים. לפי המודל החדש להתחשבנות שמציע משרד הבריאות, בית החולים יקבל סכום קבוע וידוע מראש עבור כל מיטת אשפוז, בלי קשר למספר ימי האשפוז בפועל.
הסכום יחולק בין קופות החולים ביחס לימי האשפוז של מבוטחיהן כאחוז מכל ימי האשפוז במחלקה במהלך השנה. משרד הבריאות מקווה כי השינוי גם יעודד את קופות החולים לפתח חלופות לאשפוזים ממושכים כדי לנסות לצמצם את חלקן בתשלום לבתי החולים, וגם יבטל את התמריץ לבתי החולים לאשפז מטופלים שיכולים להשתחרר. לצד השינוי במודל התחשבנות, סכום התשלומים לבתי החולים הפסיכיאטריים יגדל מ-1.7 מיליארד שקלים ב-2023 ל-1.8 מיליארד שקלים ב-2025, והתשלומים למחלקות הפסיכיאטריות בבתי החולים הכלליים יגדלו מ-221 מיליון שקלים ב-2024 ל-274 מיליון שקלים ב-2025.