בעוד כחודש לערך אמורים כוחות צה"ל לצאת מדרום לבנון ולהעביר את האחריות לידי צבא לבנון. תושבי דרום לבנון אמורים אז לחזור לכפרים אותם עזבו לפני כשנה וחודשים לאחר שהחלה הלחימה. אבל תושבי לבנון עדיין לא נחשפו לחורבן, להרס שמצפה להם כשיחזרו לכפרים. צה"ל פעל באופן שיטתי כנגד כל הכפרים הקרובים לקו הגבול הישראלי, אשר שימשו כבסיסי התארגנות ויציאה של חיזבאללה לתקיפת ישראל ביום פקודה.
במרבית הבתים מצאו כוחות צה"ל אמצעי לחימה רבים. באחרים נמצאו משגרים וחלק מהמבנים של הכפרים שימשו לטענת צה"ל כעמדות שיגור טילי נ"ט על בתי היישובים הישראלים ממול. צה"ל השמיד את הבתים. על פי הערכות, אלפי בתים ומבנים בדרום לבנון הושמדו. הכפרים כרגע נטושים. אין איש במה שהיה פעם רחובות. עמודי חשמל ותשתיות נהרסו. "יקח לפחות עשר שנים אולי יותר עד שהלבנונים יצליחו לשקם את האזור", אומר מפקד עוצבת הגליל תא"ל שי קלפר.
אוגדה 91 תמרנה לאורך הגזרה המזרחית במספר מוקדים. היא החלה את הלחימה בשמיני לאוקטובר כאשר חיזבאללה פתח בירי ונסיונות חדירה לשטח ישראל והיא עדיין נמצאת בלבנון, מפקחת על הפסקת האש. במהלך התמרון הפעילה האוגדה לא פחות משמונה חטיבות טנקים, ארטילריה וחיל רגלים. המטרה של הכוחות היו להרחיק את האיומים של חיזבאללה מקו הגבול ולאפשר החזרת תושבי הצפון לבתיהם. לאחר יותר מחודשיים שהחל התימרון ניתן לומר כי הנוף הנשקף מכל ישובי הצפון המהירים צפונה אל דרום לבנון שינה את פניו. במקום כפרים רק מבנים מוקרסים.
הכפר כילא היה סמל של אימה לתושבי המושבה הצפונית מטולה. הבתים של כילא השקיפו ושלטו על מטולה במיוחד על שכונת הר צפיה שרבים מהבתים בשכונה נפגעו מירי נ"ט שירו מבתים ומבנים בכפר כילא. הבוקר, צה"ל איפשר לכתבים ישראלים לנוע ב"כביש הדרום", המקביל בלבנון לכביש הצפון הישראלי.
הסיור החל במעבר "פאטמה", מעבר הגבול בין ישראל ללבנון מעל מטולה, הזכור היטב לכל מי ששירת ברצועת הביטחון עד הנסיגה. מיד לאחר חציית הגבול נכנסים לכפר כילא. החורבן בכל מקום, אין בית אחד שעומד על היסודות שלו. על חומת ההפרדה שמציבה ישראל הצד הלבנוני עשרות ציורי גרפיטי של אנשי חיזבאללה שנהרגו בקרבות עבר, סיסמאות "נשחרר את אל-אקצה". התמונה של ההרס והחורבן הם לאורך כל הנסיעה בציר הדרום: בעדיסה, מרכבה, מיס אל ג׳אבל, חולא ועוד.
לוחמי גדוד 12 של חטיבת גולני חולשים כעת על כל המרחב של ועדי עיון, הליטאני ובקעת נבטיה מאחוריהם קיבוץ משגב עם. מפקד הגדוד מספר על תחושת הלוחמים שמבינים את המשימה והחשיבות שלה. דגל ישראל מתנופף כעת ברום הרכב השולט. בכפר חולא ניתן לראות משברי הבתים את בתי קיבוץ מנרה שבמשך כשנה הוא שימש כמטרה לירי צליפה ונ"ט לעבר הבתים, מה שהוביל להרס רב.
תא"ל שי קלפר אמור בעוד כמה שבועות לסיים שלוש שנים בתפקיד מפקד אוגדת הגליל. למחליפו הוא מוריש אזור הרבה יותר בטוח. רצועה של כפרים שהיו מוצבים קדמים של חיזבאללה מול ישראל. שעכשיו הם תילי הריסות, צבא לבנון שהחל להתפרס וחיזבאללה, ארגון שיקח לו זמן להבין את מידת הפגיעה בו.