ילדי הצפון המפונים שוב נזרקים לגורלם: הורים לילדים מפונים בבתי ספר בגליל העליון נדהמו לגלות שמשרד החינוך והרשויות הפקירו אותם פעם נוספת, כאשר אחרי שנה של טלטלות הילדים יעקרו שוב ממסגרות החינוך שלהם ויישלחו לבתי ספר חדשים. ההורים הזועמים אומרים: "הילדים שלנו נעקרים פעם נוספת, למרות התחייבות משרד החינוך שיכולו להמשיך ללמוד".
ההודעה מגיעה ברקע ההבטחות של משרד החינוך כי התלמידים המפונים ימשיכו ללמוד ברשויות שבהן הם נמצאים על מנת שיימשך רצף הלימודים. מנהלת מחוז הצפון במשרד החינוך, אורנה שמחון התחייבה כי במקומות שבהם יהיה מחסור במקום, ייבנו מבנים נוספים.
עופר טלר ממטולה, אבא לילדה שעולה לכיתה ג', ולמדה בקיבוץ עמיעד, קיבל מכתב שבו נאמר לו שבשל מחסור במיגון, הילדה נדרשת לעבור לבית הספר למפונים של מטולה שמוקם באזור התעשייה צח"ר. אולם, 80 אחוזים מתלמידי בית הספר הם כלל אינם תושבי מטולה ומדובר בתלמידים חדשים שהיא לא מכירה.
"מבחינתם הם עסוקים במספרים והם שוכחים מה הילדים שלנו חוו הילדה שלי לא תעבור טלטלה נוספת", אומר טלר, "זאת לא טובת הילד. זה לא המקום הטבעי שלה, והטבע עשה את שלו. אני לא אוציא אותה שוב מהחברה שהיא השתלבה בה כל כך יפה. כל אחד אמור להבין שאי אפשר להמשיך לטלטל את הילדים האלה. לקח לי חודשים להרגיל אותה לקום בבוקר וללכת לבית הספר. עד שנוצר קשר עם המורה ועם שאר הילדים והיא הולכת בכייף, היא לא יכולה לעשות עוד מעבר. בבית הספר אין לה חברים, היא לא מכירה שם אף אחד. הם מנסים להחיות את בית הספר הקודם, כאילו הוא קיים. אבל אין בו את הילדים המקוריים".
גם לירון דיוויס אמא לילדה שלמדה השנה בקיבוץ בגליל העליון קיוותה שהיא תתחיל את כיתה ב' בקיבוץ: "הילדה עברה חמישה בתי ספר בשנה שעברה. עד שהיא התאקלמה רוצים לעקור אותה מחדש. פשוט פלטו אותה בטענת חוסר מיגון. כאילו שבשנה שעברה היה מיגון. הבית ספר שרוצים לשלוח אותה רק נוח למערכת ולא מסתכלים על הילדה. זאת הזייה. אנחנו לא יודעים מה לעשות. היא לא מכירה אף אחד בבית הספר החדש. הוא לא קשור לאוכלוסייה שלה".
החשש הגדול של ההורים הוא שהתלמידים יגורו ביישוב אחד, וילמדו ביישוב אחר. זאת אחרי שהם התרגלו לחיי החברה, אך חוזרים למסגרות חינוך שבהם יש תלמידים שהם לא מכירים.
אסנת רון רסקי מנהלת אגף החינוך בקריית שמונה אמרה כי "פנינו למשרד החינוך בנושא. יש מספר ילדים שלמדו בגליל עליון וקיבלו תשובה שאין מיגון. אני לא יכולה לחייב מועצה לקלוט תלמידים".
הבעיה לא קיימת רק בגליל העליון. גורם חינוכי אמר ל"ישראל היום" כי גם ברחבי הארץ לא ששים ברשויות לקבל את ילדי המפונים. "בתי הספר ברחבי הארץ לא רוצים לקבל את הילדים שלנו. והם מעדיפים שילמדו בבתי ספר למפונים. הם מאפשרים רק לילדים שכבר התחילו ללמוד להמשיך בבתי הספר. זה לא קיים בכל זרם. בחינוך הממלכתי, לדוגמה, לא מאפשרים, אבל החינוך המיוחד והחינוך הממלכתי דתי קולטים את הילדים. כבר כשהמפונים הגיעו, אמרו שאין מספיק מיגון וזה המשיך, ולכן הקמנו את בתי הספר למפונים".
מהמועצה האזורית הגליל העליון נמסר: "הקליטה לבית ספר מבוא הגליל היא כמובן זמנית לעת המצב.בבית הספר יש מגבלת מיגון למרות שנוספו מרחבים ממוגנים. בנוסף, עבור תלמידי מטולה קם בית ספר זמני בצח"ר עם הצוות החינוכי הקבוע והמנהלת. בית הספר הנדיב ימשיך לפעול עד לשובם של תושבי מטולה, מה שלא ניתן להגיד על הקליטה בבית ספר מבוא הגליל, אי לכך, דווקא, ימשך הרצף החינוכי של הילדים".
ממחוז צפון במשרד החינוך נמסר: "המשרד הקים מסגרת חדשה בראש פינה עבור תלמידי בית ספר הנדיב במטולה. בית הספר יוכל לאכלס את כל התלמידים עם הצוות האורגני המקורי של בית הספר וזאת, עד לשיקום המועצה וחזרת התושבים לבתיהם. יחד עם זאת, הנחה המשרד את הרשויות שבמידה ויגיעו פניות הורים המבקשים להמשיך ללמוד במסגרת בה למדו קודם, הן ידונו באופן פרטני וישקלו על ידי הרשויות המפונות והקולטות בשיח בין הרשויות הרלוונטיות".