כבר שנים ששקע ותקע הן מהדמויות האהובות בהפסקת הפרסומות על המרקע בישראל: זוג בובות, האחת "גברית" בקולו של השחקן יעקב כהן ז"ל, והשניה תקע, הדמות הפסיבית והחרדתית.
לצד מהמסתורין על טיב היחסים בין שקע ותקע, כשחברת החשמל לא שללה שבעצם מדובר בזוגיות גברית הומוסקסואלית, בפרט לאחר שנחשף בנם המשותף, הרי שבחברה לא רצו לוותר על המותג האהוב.
צפו: כך ישי רזיאל החייה את קולו של יעקב כהן
כזכור השחקן והקומיקאי הישראלי יעקב כהן נפטר בנובמבר האחרון בגיל 66. כהן חשף שהתמודד עם מחלת הפרקינסון, אך סיבת מותו הייתה מחלת הסרטן. במשך שנים ליווה כהן את קולו של תקע, בדמות גברית מעט זעופה או "לייט עארס", כשהוא לצידו של בן זוגו תקע, השניים גרו ביחד, ובהמשך כאמור הביאו לעולם תינוק-בובה אותו גידלו יחד.
בחברת החשמל ידעו שהמותג מנצח ואהוב, וביקשו להמשיך ולהנציח את זכרו. עוד כשחי נתן כהן את הסכמתו שהמורשת שלו, תקע, תמשיך גם לאחר לכתו. גם משפחתו נתנה הסכמה, ובחברת החשמל פנו למפיק המוסיקלי ויוצר הבינה המלאכותית ישי רזיאל, כדי שיצור מחדש את קולו.
מאז פרוץ המלחמה קיבל רזיאל פניות רבות ממשפחות נופלים ונרצחים שביקשו להחיות את קולם של המתים. בחלק מהמקרים הוא הצליח לסייע, כאשר נותרה בידי המשפחה דגימות קול באורך של לפחות 30 דקות ובאיכות גבוהה. זו הדרך היחידה שמאפשרת להחיות מחדש את קולו של הנפטר. וכך היה גם בתהליך העבודה על קולו של יעקב כהן.
"השלב הראשון היה איסוף של חומר הגלם של יעקב" מספר רזיאל, "חילצנו כ-40 דקות של דגימות הקול שלו. השתמשתי בתוכנת RVC, שלא משנה לה המילים עצמם, אלא טון הקול. את החומר הגולמי סיננתי מרעשים, שיעולים כדי לקבל רצועת אודיו נקייה שאותה העליתי על המערכת".
בשלב השני, קריין רזיאל את הטקסטים, במבטא של כהן ובניואנסים הדקים שבהם השתמש. התוכנה שלמדה את טון הדיבור של כהן, הלבישה את הקריינות של רזיאל, בתהליך שארך כ-5 שעות, והתוצאה הפכה לפרסומת שנשמעת כאילו כהן ז"ל הכין אותה בקולו.
"הטכנולוגיה עדיין דורשת לקריין עם אותם ניואנזים של האדם שנפטר" מספר רזיאל, "כך לדוגמא, כשיצרתי מחדש את קולו של דני ליטני, הייתי צריך לחקות אותו כדי שהמודל הקולי יעבוד. התוכנה רק מחליפה את הטון, אבל המבטא, ההגייה והמילים צריכים להיות כמו זה של מי שהלך לעולמו".
אין יום כמעט שהבינה המלאכותית לא פורצת דלתות חדשות, והתוצאות לא פחות ממדהימות: "כבר עכשיו אפשר לקחת תמונות ישנות ולהחיות אותן" אמר רזיאל, "החייאת קול היא תחום שתופס תאוצה, ולא אתפלא אם יותר ויותר משפחות של נפטרים יבקשו לשחזר את קולו של המת כדי לנסות להשאיר זיכרון מתוק ממה שאבד.
כמובן שהטכנולוגיה הזו עלולה למכר, ולכן העולם יצטרך לחשוב על דרכים לשמור על נורמות תקינות, אתיקה ומוסר, תוך שמירה על כבוד המת שהסכים לכך עוד לפני לכתו".