צה"ל ביצע במהלך היממה האחרונה פעולות צבאיות רחבות היקף בתגובה להפרות מצד ארגון חיזבאללה בלבנון, שהיוו איום ישיר על ביטחון ישראל. דובר צה"ל מסר כי הפעולות כללו תקיפות ממוקדות נגד תשתיות ואמצעים צבאיים של הארגון, מתוך מטרה להרתיע ולהבהיר שלא תתקבל שום הפרה של ההבנות הביטחוניות בין ישראל ללבנון.
בין היעדים שהותקפו ניתן למנות כלים צבאיים שפעלו בסמוך למתקנים לייצור טילים באזור הבקעא בלבנון. מתקנים אלה שימשו את חיזבאללה במסגרת מאמצי ההתחמשות שלו, ואובדנם מהווה פגיעה משמעותית ביכולות הארגון. בנוסף, צה"ל תקף יעדים באלהרמל, סמוך לגבול סוריה-לבנון, שכללו תשתיות ששימשו להעברת אמצעי לחימה מתקדמים. התקיפות הללו, לדברי צה"ל, התבצעו כדי לנטרל איומים ישירים על מדינת ישראל.
חיסול מחבלים בלבנון 02.12.2024 (צילום :דובר צה"ל)בנוסף, במהלך היום, הותקפו מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון. דובר צה"ל הדגיש כי כוחות צה"ל פרוסים במרחב דרום לבנון ופועלים באופן ממוקד נגד כל איום המסכן את ביטחון המדינה. לצד זאת, מוכרת הטענה לפיה חייל של צבא לבנון נפגע באחת התקיפות. צה"ל מסר כי האירוע נמצא בבדיקה.
פרופ' אמציה ברעם: "הפרת הסכמים היא חלק מה-DNA של חיזבאללה״
לדברי פרופסור אמציה ברעם, מומחה לאסטרטגיה ומזרח תיכון מאוניברסיטת חיפה, חיזבאללה פועל לפי תבנית קבועה של הפרת הסכמים. "חיזבאללה לא השתנה מאז שנוצר ב-1982, ובוודאי שלא מאז מלחמת לבנון השנייה ב-2006. ההיסטוריה של הארגון מלמדת כי הפרת הסכמים היא חלק מהדנ"א הארגוני שלו״, הוא מסביר. "אי אפשר לסמוך על כך שיקיימו את התחייבויותיהם. ההפרות שלהם לא פוסקות, והתגובה הישראלית חייבת להיות תמיד תקיפה וברורה״, אמר בראיון ל-״מעריב״.
פרופ' ברעם מדגיש כי חיזבאללה מצוי כרגע במצב של חולשה יחסית בשל אובדן תחמושת משמעותי, ולכן הפסקת האש הנוכחית נוחה לו. "אסור לנו להתבלבל״, הוא מוסיף, "הם ימשיכו להפר את ההבנות בכל דרך אפשרית. לישראל אין ברירה אלא להגיב באש על כל הפרה, אחרת נמצא את עצמנו מול מציאות קשה עוד יותר״.
מבט לעתיד: האתגרים אחרי הנסיגה
על פי ההסכם הנוכחי, צה"ל צפוי לסגת מדרום לבנון בעוד כחודשיים. ברעם מתריע כי לאחר הנסיגה, חיזבאללה יחזור להתחמש ולבנות מחדש את כוחותיו באזור. "זהו רגע מבחן קריטי״, הוא אומר. "אם ישראל לא תעמוד על כך שהארגון יתפרק מנשקו הכבד, מלחמת לבנון הרביעית היא רק עניין של זמן – שנה, אולי שנתיים".
היסטוריית ההפרות של חיזבאללה מלמדת שהארגון עלול להמשיך בפעולותיו החתרניות. לפי ההערכה, תוך שנה או שנתיים, במידה שהארגון יוכל לשוב ולחמש את עצמו בדרום לבנון, המצב הביטחוני עשוי להידרדר עד כדי עימות צבאי משמעותי.
נכון לעכשיו, ההפרות של חיזבאללה נחשבות קטנות, אך לא ניתן להתעלם מהמגמה הכללית. לאחר נסיגת צה"ל מדרום לבנון, עולה השאלה כיצד יתפתח המצב: האם הארגון ימשיך להפר את ההסכמים בהדרגה, או שמא יוביל להסלמה מחודשת. לכן, נדרש מישראל לנקוט בגישה תקיפה ועקבית.
ברעם מסביר כי ״על ישראל להבהיר כי נוסחת 'שקט ייענה בשקט' אינה קיימת עוד. כל הפרה של ההבנות תיענה בתגובה מיידית ונחרצת. ככל שהתגובה הישראלית תהיה ברורה וחזקה יותר כעת, כך יש סיכוי גבוה יותר למנוע עימות צבאי נרחב בשנה הקרובה. אני מעריך כי כרגע, חיזבאללה אינו מעוניין במלחמה נוספת, אך אסור לתת לו לשגות באשליה שישראל תוותר על עמידה על עקרונותיה. הנוסחה החדשה ברורה: כל הפרה תיענה בעוצמה, וזה המפתח לשימור היציבות בטווח הקרוב״, מעריך.
לדבריו, חיזבאללה שואף להמשיך להחזיק בנשק כבד הכולל טילים, מרגמות ונשק נגד טנקים, וכל עוד הדבר מתאפשר לו, העתיד הביטחוני באזור נותר מעורפל ומדאיג. "המפתח לפתרון ארוך טווח טמון ביצירת קואליציה בינלאומית חזקה שתפעל ללחוץ על לבנון לפרק את הארגון מנשקו", הוא מציין. "ישראל צריכה לשתף פעולה עם ארה"ב, אירופה ומדינות המפרץ כדי להפעיל לחץ כלכלי ופוליטי על לבנון״.
מהלך בינלאומי נדרש
פרופ' ברעם מציע תוכנית פעולה שכוללת תמיכה כלכלית בינלאומית נרחבת למדינת לבנון, במקביל לדרישה לפרק את חיזבאללה מנשקו. "מדינות כמו ארה"ב, צרפת, גרמניה וסעודיה צריכות להציע ללבנון חבילת סיוע כלכלי אדירה – בתמורה לחקיקה שתדרוש מחיזבאללה להתפרק מנשקו״, הוא מסביר. "זו הדרך היחידה למנוע מלחמה נוספת״.
״אם ממשלת לבנון תדרוש מחיזבאללה להתפרק מנשקו והוא יסרב, הוא יסומן כאויב הדמוקרטיה הלבנונית, מה שיפגע באופן חמור בדימויו הן בזירה המקומית והן בזירה הבינלאומית״, אומר ברעם ומסביר כי עבור הארגון, זהו תרחיש שמטריד אותו מאוד, שכן החלטה בינלאומית המחייבת אותו להתפרק מנשקו – תיצור לחץ עצום עליו. זה גם יהווה מכה מוראלית משמעותית לחיזבאללה ויעודד את מתנגדיו בלבנון, שיראו בכך הזדמנות לערער את מעמדו הפוליטי והחברתי.
עוד מוסיף ברעם כי ״תמיכה בינלאומית כלכלית רחבה בלבנון, כגון הלוואות ותוכניות סיוע משמעותיות, יכולה לייצב את המשק הלבנוני ולשמש תמריץ לממשלה הלבנונית ולפרלמנט לקדם פירוק חיזבאללה מנשקו״.