חלל השינה המרכזי, או אם תרצו חלל המאסטר, מקבל תשומת לב מיוחדת לאורך השנים. בישראל היחס אליו התפתח בעיקר בשני העשורים האחרונים ואפשר לומר שהדבקנו את הקצב באופן לא רע בכלל. הסוויטות רחבות הידיים מהסרטים האמריקנים הפכו למציאות מקומית – אין כמעט חדר מאסטר שלא מחובר אליו חלל רחצה צמוד, חדר ארונות ואלמנטים נוספים שמאפשרים תחושת רווחה.
אם לשים את האצבע על שלוש מגמות חשובות בהקשר הזה, אז אין ספק שיהיו אלה פינות ההסבה, קירות הכח והחלונות הרחבים. שלוש המגמות הללו מאפיינות את עולם האדריכלות והעיצוב באופן כללי, והן מקבלות פרשנויות ראויות גם בחללי השינה העכשויים.
פינות הסבה
פינת הסבה היא אותה כורסה, ספסל או שזלונג שאפשר לשבת עליהם לחלוץ נעליים או לקרוא עיתון בבוקר לפני היציאה לעבודה או ספר טוב בערב לפני השינה. מעבר לשימוש בה, פינה כזאת מהווה אלמנט דקורטיבי שתורם רבות לקו האסתטי של החלל.
עשו: שלבו כורסה או ספסל, אבל חשוב לוודא שהם לא גדולים מדי כדי לשמור על הפרופורציות בחלל. יש היום קולקציות עשירות של כורסאות קטנות, אך נוחות לשימוש. גוף תאורה עומד, ליד הכורסה, וסלסלת עיתונים, ייצרו פינה יפה למראה, וכזאת שגם יהיה נעים להשתמש בה.
אל תעשו: אל תדחפו בכח. אם אין לכם מקום לפינת הסבה, עדיף לוותר. האופן לדעת אם השילוב מתאפשר הוא האפשרות להסתובב סביב לכורסה מכל הצדדים ושהמרחק שלה מהמיטה לא יהיה פחות מ-80 ס"מ.
קירות כח
קירות כח הם האלמנט הקל ואחד המשמעותיים ביותר ביצירת שינוי בבית בכלל ובחדר השינה בפרט. הוא גם נגיש מבחינת העלויות ולו רק בשל העובדה שמדובר בהשקעה שהיא בקיר אחד בלבד. חיפוי קיר שכזה יכול להיות בשלל רחב של חומרים, אך הזמינים והמשתלמים ביותר מבחינת עלויות הם הטפטים, האריחים וצבעי הקיר.
אופציות נוספות מורכבות יותר, הן עיצוב הקיר עצמו, למשל בצורת קשת, הצבה של ספריה בגב המיטה או שילוב של מחיצה שמהווה סוג של גב מיטה גבוה. מדובר בחלופות ראויות אבל שדורשות יותר תכנון והשקעה.
עשו: אם אתם הולכים על השינוי המהיר והמשתלם – בחרו גוון אחד אם מדובר בצבע או סוג אחד של דוגמה אם מדובר בטפט או אריחים, ותנו להם להוות את הרקע לגופי תאורה שתתקינו משני צידי המיטה או ליצירת אמנות שמתאימה להשתלב.
אל תעשו: אל תיצרו רעש עיצובי גדול מדי. אם תחצו את הגבול התוצאה תהיה הפוכה ממה שהתכוונתם.
חלונות רחבים
חלונות רחבי ידיים מאפיינים את התכנון העכשווי – ויטרינות שפונות אל שטחי החוץ, מטבחים שפונים לנוף וגם חדרי השינה מקבלים את תשומת הלב. המפתח הרחב מאפשר לטבע שבחוץ להשתרבב אל תוך חלל השינה וליצור בו מראה פסטורלי ומרגיע. ככל שהחלון רחב יותר כך כמות נדיבה יותר של נוף ואור טבעי חודרת. הנוף משקף את מיקומו של הבית ואת הסביבה שעוטפת אותו, אלו יכולים להיות סלעים פראיים או גינות מוריקות, מרפסת שתוכננה ביציאה מהויטרינה החוצה ועוד.
עשו: ויטרינה מרצפה עד תקרה בחלל השינה תייצר תחושה של גודל ומרחב גם כשמודבר בחלל שינה קטן. הויטרינה תאפשר לקבל תוצאה מקסימלית והיא גם תהווה יציאה נוחה ונגישה לשטחי החוץ, ישירות מחדר השינה.
אל תעשו: אם בחרתם במפתחים רחבים לחלל השינה, אל תשאירו את השטח שסמוך אליהם שומם. סתם אדמה ושטח לא מטופח, יפגעו במראה. גם אם לא תשקיעו בכל השטח שסביב לבית, נסו לטפח את המקומות שאליהם פונים החלונות, ובפרט אלו של חלל השינה.
ויטרינות מאפשרות לחבר בין שפנים לחוץ, אדריכל רון שנקין, צילום: עמית גושר באדיבות כוכב אלומיניום