המזרח התיכון עומד בפני שינוי גיאופוליטי משמעותי: טורקיה מעמיקה את אחיזתה בסוריה באמצעות פרויקטים תשתיתיים ומהלכים כלכליים מרחיקי לכת. "עדיין לא הופנם פה שאנחנו הפכנו שכנות עם טורקיה", מתריע ד"ר חי איתן כהן ינרוג'ק, מומחה לטורקיה ממרכז דיין באוניברסיטת תל אביב. "אני יודע שזה קצת מוזר לשמוע דבר כזה, אבל עכשיו יש לנו פה איזשהו מעצמה אזורית שאנחנו הפכנו להיות השכנה שלה".
המהלכים הטורקיים בסוריה חורגים הרבה מעבר לצפון המדינה. "זה לא רק צפון סוריה, אלא הם ככל הנראה עומדים להתחבר לדמשק", מסביר ד"ר כהן ינרוג'ק. הוא מדגיש כי "בקרוב מאוד אנחנו נראה תחבורה הרבה יותר משוכללת", כאשר "טורקיה באמצעות התחבורה הזאת הולכת להעלות את החדירה שלה אל תוך עומק סוריה".
רג'פ טאיפ ארדואן רואה עתה את פירות השקעתו ארוכת השנים: "מ-2011 הוא השקיע, השקיע המון כסף, משאבים, כוח אדם, ספג המון ביקורת בבית ובחו"ל. אז לכן עכשיו הוא רואה שכל ההשקעות שלו פשוט הניבו את הפירות״.
במסגרת האסטרטגיה הטורקית, מתבצע מהלך מתוחכם של הכשרת שחקנים מקומיים. לדברי המומחה, ארדואן מוביל תהליך לגיטימציה של גורמים מקומיים: "התחלנו לראות שאל ג'ולאני קיבל את הפנים של ראש ארגון הביון הטורקי, אחרי שבוע-שבועיים ראינו שהוא קיבל את הפנים של שר החוץ הטורקי ליד דגל סוריה ליד דגל טורקיה והנה הוא עובר סוג של לגליזציה״, אמר ד״ר כהן ינורג׳ק והוסיף: ״מה ארדואן עשה? ככל הנראה שלח לו עניבה וחליפה, אמר לו תתלבש, תתחיל להתנהג יפה תאפשר לנוצרים במהלך חג המולד להתפלל בלהקים כל מיני עצים וכולי ותתחיל לדבר כמו מדינאי״.
המהלך הטורקי משתלב גם באינטרסים האירופיים: "האירופאים מפנטזים כדי להיפטר מהפליטים הסורים. אז ארדואן אומר 'אתם רוצים לשלוח את הפליטים שלכם בחזרה לסוריה? מצוין, אז תפתחו את הארנק, תשקיעו בסוריה החדשה״.
בהיבט הכלכלי, ההשפעות כבר מורגשות: "אנחנו מצפים לראות פה עלייה מאוד חדה בכלכלת טורקיה". שיתוף הפעולה עם קטאר מהווה נדבך מרכזי באסטרטגיה זו: "טורקיה פשוט סיפקה ביטחון לקטאר. יש לנו פה איזה שהיא חתונה – קטאר התחתנה עם טורקיה, מקבלת בעצם ביטחון מלא".
לנוכח התפתחויות אלו, ד"ר כהן ינרוג'ק מדגיש את הצורך הדחוף בגיבוש אסטרטגיה ישראלית מקיפה. "מדינת ישראל חייבת לגבש פה מדיניות חוץ הרבה יותר משוכללת מול טורקיה, כלומר הרבה יותר מקיפה. "ההמלצה האסטרטגית ברורה: יצירת ציר נגדי שיכלול את "ישראל, ירדן, רפובליקות הלניות יוון וקפריסין וכמובן איחוד האמירויות" כמשקל נגד לציר המתהווה של טורקיה-סוריה-לבנון.
המציאות החדשה במזרח התיכון מחייבת את ישראל להיערך לשכנות עם מעצמה אזורית שאמנם "רחוקה על הנייר, אבל בפועל היא כאן". הדינמיקה החדשה הזו עשויה לשנות באופן דרמטי את מאזן הכוחות האזורי ומחייבת חשיבה אסטרטגית מחודשת.