לראש האופוזיציה יאיר לפיד הציג היום (חמישי) תוכנית מדינית מקיפה בכנס "אסטרטגיה של תקווה" של מכון מתווים תוכנית לסיום המלחמה ויצירת "סדר אזורי חדש" שבמרכזה מהלך מדיני שכולל את כל שחקני האזור.
לפיד קרא להקמת ועידה אזורית בריאד שתכלול את סעודיה, ארה"ב, ישראל, איחוד האמירויות, לבנון והרשות הפלשתינית שתחתור מיידית להסכם נורמליזציה שיוביל להסדר קבע בלבנון, עזה ויצירת קואליציה להתמודדות מול איראן.
בהתייחס לתוכנית המדינית אמר ראש האופוזיציה לפיד: "אין ניצחון בלי מהלך מדיני. ישראל יכולה וצריכה ליזום וליצור סדר אזורי חדש. הממשלה הנוכחית מאריכה את המלחמה שלא לצורך. בגלל הבעיות הפוליטיות של ראש הממשלה, ובגלל הזיות הסיפוח והחזרה לעזה של האגף המשיחי. המלחמה נמשכת וזה רע למדינת ישראל".
לפי תוכנית לפיד, התזמון למהלך מדיני הוא כעת. "הבחירה של דונלד טראמפ היא הזדמנות לישראל. זה ממשל שלא מפחד מיוזמות גדולות, באופן נדיר, יש היום רעיון מסדר אחד שמארגן את כל הזירות שבהן ישראל מעורבת: :'הסכם נורמליזציה' – בניה של קואליציה אזורית שלמה שתוכל להוביל סדרה שלמה של הסכמים ופעולות בכל הזירות שחשובות לנו".
בנייה מחדש של עזה
לסברת יו"ר האופוזיציה, המהלך המדיני צריך להיפתח בעסקת חטופים כוללת בעזה, שתכלול הפסקת לחימה ל"תקופת מעבר" של שישה חודשים בעזה והסדר קבע בלבנון. ישראל תודיע שאין לה שום כוונה להתיישב בעזה או להישאר שנים בדרום לבנון, אבל היא שומרת לעצמה את הזכות לפעול בכוח מעבר לגבולה. במהלך תקופת המעבר יוצב בעזה כוח בינלאומי שיכלול את האמירתים, המצרים, המרוקאים וזרוע אזרחית של הרשות הפלשתינית. הכוח הזה יעסוק בחלוקת הסיוע ההומניטרי ובבנייתה מחדש של עזה.
מנגד לסיפוח יו"ש
לדברי לפיד, הוועידה תפרסם הצהרה לפיה כל הצדדים יפעלו ליצירת התנאים להיפרדות עתידית בין הישראלים לפלשתינים. בכפוף לרפורמה משמעותית ברשות הפלשתינית ושמירה על האינטרסים הביטחוניים של ישראל. ישראל תתחייב לא לספח את יהודה ושומרון. הפלשתינים יתחייבו למאבק בטרור ובהסתה.
בניית כוח צבאי חדש בלבנון
בנוגע לגבול הצפון, חיזבאללה ייסוג אל טווח של 9-10 קילומטרים מגבול ישראל לפי תוכנית לפיד, במקומו ייכנסו יחידות של צבא לבנון. בשלב ראשון יועברו לאזור יחידות הצבא שיושבות היום בגבול סוריה, מגובים בכוחות אמריקאים וצרפתים. בשלב הבא ייבנה צבא ייעודי לדרום לבנון. הוא יהיה חלק מהצבא הלבנוני, אבל חייליו וקציניו יקבלו משכורות גבוהות מן המקובל היום בצבא לבנון – 500 דולר לחודש לחייל, 1000 דולר לקצין – ויאמנו אותם כוחות בריטים וצרפתים שיישבו איתם באזור לתקופה של 24 חודשים. בניית הכוח הצבאי הזה תהיה גם השלב הראשון בהחזרת המשילות ללבנון ועצירת ההשתלטות של חיזבאללה על המדינה.
הקואליציה האזורית עליה דיבר לפיד בנאומו, תפעל יחד לעצירת ההתקדמות של תוכנית הגרעין האיראנית באמצעים מדיניים או צבאיים, ולעצירת הניסיון האיראני להגיע להגמוניה במזרח התיכון באמצעות כוחות פרוקסי. בנוגע לסעודים, הוועידה תדון בהעמקת הקשרים הכלכליים והמדיניים עם מדינות הסכמי אברהם כולל סעודיה. היא תעשה את זה לפי המודל שבנינו בפסגת הנגב: ועדות מקצועיות שיובילו השקעות ופיתוח משותף.
לפיד אמר בנאומו: "הסיבה היחידה שזה לא קורה, היא שהממשלה הנוכחית לא מוכנה לקבל את זה שהרשות הפלשתינית תהיה חלק משום הסכם, גם לא בתצורה הכי מינימליסטית ולא מחייבת. למה? כי סמוטריץ' ובן גביר מתנגדים. הבעיה היא שבלי זה, אף אחד לא יבוא. אני רוצה להזכיר לכם, ממשלת הימין 'על מלא' עובדת גם היום על-מלא עם הרשות הפלשתינית. יש ביניהם שיתוף פעולה בטחוני, יש שיתוף פעולה מנהלי, יום יום ושעה שעה".
"אחת הטעויות הנפוצות בדיונים אסטרטגיים הוא ששוכחים את הקומה העליונה. שוכחים שהאסטרטגיה היא לא מטרה, היא אמורה לשרת את המטרה. אחרי השנה הנוראה בתולדותיה, ישראל צריכה לחזור לשולחן השרטוט ולהגדיר את המטרה שלה לפחות לעשור הקרוב. לבנות שלבים – איפה אנחנו רוצים להיות עוד שלוש שנים, עוד חמש שנים, עוד עשר שנים?".