מושל קליפורניה גאווין ניוסם איבד את עשתונותיו בסוף השבוע שעבר. זה קרה כאשר תושבת כעוסה מלוס אנג'לס התעמתה איתו בנוגע לדרך שבה הממשלה בקליפורניה מתמודדת עם השריפות ההרסניות. ברגע ויראלי ששודר ברשת "סקיי ניוז" ביום חמישי, ניוסם אמר לאישה שהוא בדיוק מדבר בטלפון עם הנשיא ג'ו ביידן, "כדי לענות באופן ישיר לשאלה מה אנחנו יכולים לעשות עבורך".
● WSJ | הוא הזרים 27 מיליון דולר לאחוזה שלו במאליבו. כעת לא נותר דבר
● השריפות בלוס אנג'לס: המספרים שחושפים את ממדי הנזק
כשהאישה ביקשה לשמוע את השיחה שלהם, אמר בבלבול שאין לו קליטה. היא שאלה אותו לבסוף "למה לא היו מים בברזי הכיבוי? זה יהיה אחרת בפעם הבאה?", וניוסם חזר לרכבו שיבצע את השיחה "כדי לטפל בכל מה שאני יכול".
הסיפור הזה מגלם בתוכו את מה שרבים מתושבי מדינת קליפורניה חשים ועוברים בשנים האחרונות. ממשל מנותק, מדיניות שלא עובדת והתוצאות בהתאם. השריפות וחוסר היכולת להתמודד איתן הפכו למעין משל לממשל הכושל של מדינת הענק.
ברזי המים הריקים, היערות שלא טופלו
השריפות, שבלעו שכונות אייקוניות בלוס אנג'לס והשתוללו בגבעות הוליווד, גבו עד כה את חייהם של מעל ל־20 בני אדם והרסו קרוב ל־10,000 מבנים. השאלה המרכזית והמיידית היא עד כמה האירוע התרחש כתוצרה מכשל של מקבלי ההחלטות.
ראשית, ראש עיריית לוס אנג'לס קארן בס כלל לא הייתה בעיר בשעות הראשונות לאחר פרוץ השריפות, אלא הייתה בגאנה לקראת השבעת הנשיא החדש. בגלל המרחק הרב בין המדינות לקח לה זמן לחזור לעיר הבוערת והיא ספגה ביקורת קשה על כך.
מעבר לכך, כבר עתה נשאלת השאלה איך יכול להיות שבחלק גדול מברזי הכיבוי בעיר לא היו מים כלל – כך שלא הייתה דרך לכבות את השריפות. שאלה נוספת שתישאל נוגעת לטיפול השגרתי של יערות קליפורניה. הנשיא הנכנס טראמפ למשל טען בעבר כי קליפורניה לא מטפלת ביערותיה בצורה שיכולה למנוע שריפות.
מדיניות השימור הסביבתי במדינה, טוענים מבקרים, פגעה מבלי כוונה ביכולת לנהל את היערות ביעילות והחמירה את הסיכון לשריפות ענק. נטען כי תקנות סביבתיות מחמירות עיכבו או מנעו פרויקטים קריטיים של דילול יערות ושריפות מבוקרות, הנחוצים להפחתת כמות הדלק הטבעי לשריפות. מדיניות המעדיפה את הגנתם של מינים בסכנת הכחדה ושל יערות עתיקים הגבילה עוד יותר כריתת עצים ופינוי צמחייה, מה שהותיר יערות צפופים ומלאים בחומר יבש ודליק. בנוסף, תקנות איכות אוויר הגבילו את השימוש בשריפות מבוקרות, שיטה מסורתית לצמצום הסיכון לשריפות, בשל חששות מזיהום לטווח הקצר.
יתרה מזאת, לדברי המבקרים, הדגש על יוזמות לאנרגיה מתחדשת ועל הפחתת שינויי האקלים לעיתים קרובות הסיט את תשומת הלב והמשאבים מצרכים דחופים של ניהול יערות. לטענת המבקרים, מדיניות זו, אף שהיא בעלת כוונות טובות, יצרה סביבה רגולטורית המעדיפה שימור סביבתי על פני מניעה פרואקטיבית של שריפות, ובכך תרמה להיקף ולעוצמה של שריפות הענק בקליפורניה.
המושל ניוסם, שנחשב לאחד המועמדים הפוטנציאלים של המפלגה הדמוקרטית להתמודד לנשיאות בעוד ארבע שנים, צפוי לספוג כאן מכה לא פשוטה, והביקורת הציבורית על חוסר יעילות גורמי הכיבוי והממשל רק מתגברת עם הימים שעוברים מאז פרוץ שריפות הענק.
מושל קליפורניה גאווין ניוסם / צילום: ap, Rich Pedroncelli
העיר הפכה ליקרה, מעיקה ולא מתפקדת
אבל כאמור, אלה לא רק השריפות שנמצאות בלב הביקורת על תפקוד המדינה. היא הפכה ליקרה, לא מתפקדת בצורה מקצועית ומעיקה עבור תושבים רבים.
כך למשל, לפי Bankrate המחיר הממוצע לבית חד־משפחתי בארה"ב היה 404 אלף דולר באוקטובר, בעוד שבקליפורניה היה המחיר 869 אלף דולר – שני רק להוואי. המחיר הממוצע לשכירות יחידת דיור ברחבי ארה"ב הוא 1,595 דולר לחודש, לפי ארגון Redfin, אך בערי קליפורניה הגדולות הוא לפחות כפול: 3,417 דולר בסן פרנסיסקו ו־3,285 דולר בלוס אנג'לס.
אפילו מחירי הדלק והחשמל בקליפורניה הם מהגבוהים ביותר בארה"ב, לפי המרכז למשרות וכלכלה. מחיר הדלק 4.46 דולר לגלון, כ־75 סנט יותר מאשר במדינת נבדה השכנה, כאשר אחת הסיבות לכך היא מסים ועמלות פדרליים של כמעט דולר וחצי על כל גלון דלק בקליפורניה. מחיר החשמל הממוצע במדינה הוא 31.62 סנט לקילוואט – יותר מכפול מהממוצע במדינות אחרות. עם זאת, חשבונות החשמל הממוצעים הם רק במקום השמיני מבחינת גובהם עקב האקלים הנעים הכללי של המדינה.
לאחרונה מרכז המחקר של הרשות המחוקקת של קליפורניה, ניתח את מחירי החשמל במדינה, וקבע כי ניסיונותיה של המדינה להפסיק את השימוש בנפט ובגז טבעי כמקורות אנרגיה הוא אחד הגורמים העיקריים לעלות החשמל הגבוהה.
בנוסף, קליפורניה מאכלסת שליש ממקבלי הקצבאות בארה"ב. יותר מחמישית מהאוכלוסייה חיה מתחת לקו העוני. כמעט חצי מההומלסים בארה"ב ישנים ברחובות הערים הגדולות שלה.
חברות ההייטק עוזבות את עמק הסיליקון
בשנים האחרונות, מספר חברות בולטות עזבו את קליפורניה, בעיקר בשל עלויות מחיה גבוהות, מסים, רגולציות מחמירות ועלויות דיור. כך למשל, חברת הפיננסים צ'ארלס שוואב, חברת התוכנה אורקל, חברת הטכנולוגיה HP וענקית הנפט שברון העבירו את מטה החברה שלהן מקליפורניה לטקסס, וכך גם החברות של המיליארדר אילון מאסק – ובראשן טסלה. גם מארק צוקרברג הודיע לאחרונה שחלק מהנהלת מטא תעבור מעמק הסיליקון שבסן פרנסיסקו לטקסס.
המעברים הללו משקפים את המגמה של חברות המחפשות סביבות עסקיות נוחות יותר, עם עלויות נמוכות יותר ומסים פחות מחמירים.
הבריחה של חלק מהחברות מהמדינה תורמת למגמות ההגירה הכלליות מהמדינה. קליפורניה חוותה אובדן נטו של מעל ל־360 אלף תושבים ב־2021 לבדה בעיקר בעקבות מעבר של אנשים וחברות למדינות אחרות. הדבר הביא כמובן גם לצמצום של אלפי משרות במדינה. לדוגמה, המעבר של טסלה לטקסס כלל מעבר של אלפי עובדים, יחד עם תרומותיהם ממסים.
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה אוטומטית ולא יפורסמו באתר.