חרף המאמצים האדירים שהופעלו כדי לסכל את הוצאתם של צווי המעצר הבינלאומיים, לרבות המאמצים האמריקניים של הממשל הדמוקרטי והרפובליקני גם יחד, וחרף הסתבכותו לכאורה של התובע הראשי בטענות להטרדות מיניות של עובדות בבית הדין בהאג, החליט בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג לנקוט בצעד חמור, על סף הפרובוקטיבי, נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו.
ראשית יש לומר מיד: הוצאת צווי המעצר הבינלאומיים הם כאב ראש רציני עבור נתניהו. על-פני ההשלכות המיידיות והמעשיות עבור נתניהו הן משמעותיות ומהותיות, בעיקר עבור מנהיג שחיבתו לזירות בינלאומיות ידועה ואף הוכיחה את עצמה פעמים רבות בעת ביקוריו המדיניים ברחבי העולם.
מה אם כך, יכול לטעון נתניהו להגנתו? ראשית, בעידן שבו הפוליטיקה מחלחלת להחלטות מקצועיות לכאורה, ובהינתן שהאווירה הציבורית משחקת תפקיד מרכזי בליבן של החלטות של מדיניות, יכול נתניהו, ובצדק רב, לטעון לפוליטיזציה של האישום בגינו הוצא צו המעצר. היות שבמקרה זה הוצא צו מעצר כלפי נבחר ציבור הנושא בתפקיד ציבורי רם דרג, יכול נתניהו לטעון כי האישומים נגדו הם בעלי מניע פוליטי ולא פלילי. במקרה כזה, ניתן להעלות טענה שההאשמות הן חלק ממסע רדיפה פוליטי, והסגרתו תפר את זכויות האדם הבסיסיות שלו.
במובן מעשי יותר, היות שגלנט, ובעיקר נתניהו, מייצגים את מדינתם הריבונית, והם שרים או ראשי הפרלמנט במדינתם הריבונית, הרי שהם בעלי חסינות דיפלומטית, שעל בסיסה אפשר יהיה לטעון לחסינות מפני מעצר או הסגרה בהתאם להסכמים דיפלומטיים בינלאומיים אחרים, בהם האמנה בדבר חסינות דיפלומטית" של האומות המאוחדות. טענה נוספת שיוכל להעלות נתניהו נוגעת לעצם חוקיותו ותוקפו של הצו. כך למשל, במידה ויתגלו פגמים בהליך ההשגה של צו המעצר, יוכל נתניהו לטעון כי צו המעצר הבינלאומי הוצא שלא בהתאם להוראות המשפט הבינלאומי, שלא הוצגו די ראיות או שלא הוצגו ראיות כלל, כדי לתמוך בצו המעצר. הוא יכול לדרוש עיון מחדש בצו, או לבקש עיכוב במימושו עד שיבוצע הליך משפטי ראוי.
על כל פנים, ההשלכות המיידיות של הוצאת צו מעצר בינלאומי נגד אדם יכולה להיות כאמור משמעותיות, כאשר הראשונה והברורה שבהן היא הגבלה חמורה על חופש התנועה וסכנה למעצר במעבר בין מדינות. כמי שהוצא נגדו צו מעצר בינלאומי, עשוי נתניהו להיות נתון למעצר גם אם אינו נמצא במדינה בה בוצע העבירה, וליתר דיוק, בביקוריו המתוכננים בארצות הברית סביב חזרתו של טראמפ לבית הלבן.
אלא שלטעמי תסריט של מעצר או בקשת הסגרה נגד נתניהו וגלנט הם מופרכים בעיקרם, ועבור נתניהו ומשפחתו ההשלכה החמורה ביותר היא פגיעה במעמדו הציבורי והפוליטי. הוצאת צו מעצר בינלאומי יכולה לגרום לנזק משמעותי למעמד הציבורי של האדם, במיוחד אם הוא אדם מפורסם, פוליטיקאי. החשש ממעצר או מהסגרה עשוי לפגוע ביכולת שלו לפעול באופן חופשי, להשתתף בפעילויות ציבוריות, לקדם אינטרסים מדינתיים, ובהם כמובן הסכמי שלום, עסקאות חטופים והסדרים איזוריים. למעשה, כל פעולה הדורשת ניהול קשרים בינלאומיים יכולה להיפגע, גם אם האדם אינו יוצא ממדינתו.
עו"ד גיא שנער, יו"ר (משותף) ועדת פשיעה בינלאומית והסגרות בלשכת עורכי הדין, מומחה בעבירות צווארון לבן, משרד אייזנברג, שנער ושות'