. סקר חדש חושף עד כמה בני נוער כלל לא מודעים לסכנות. הסיבה? זה מה שאמרו בטיקטוק.
בכתבה מוצג סקר חדש שנערך בקרב בני נוער ומדגיש מגמה מדאיגה: רבים מבני דור ה-Z נמנעים משימוש בקרם הגנה, ולמעשה, מפסיקים להאמין ביעילותו. הסקר מצא שמספר לא מבוטל של בני נוער מאמינים שקרם הגנה אינו נחוץ ואף עלול להזיק. הנתונים מפתיעים במיוחד לאור העובדה שהמודעות לסכנות השמש ולחשיבות ההגנה מפני קרינת UV גברה בשנים האחרונות.
הסיבות לאי-שימוש בקרם הגנה מגוונות, אך אחת הבולטות שבהן היא ההשפעה של רשתות חברתיות, ובעיקר טיקטוק. בטיקטוק, פלטפורמה פופולרית במיוחד בקרב בני הנוער, מופצים לעיתים קרובות סרטונים ומידע מוטעה שמערערים על הצורך בשימוש בקרם הגנה. במקרים רבים, אותם "משפיעני רשת" מציגים את עצמם כמומחים לבריאות וטיפוח, ומציעים אלטרנטיבות טבעיות או מתכחשים לחשיבות השימוש בתכשירים מסחריים.
הכתבה כוללת ראיונות עם בני נוער שמסבירים את גישתם. אחד מהם, נער בן 16, מספר: "ראיתי סרטון בטיקטוק שבו מישהו אמר שקרם הגנה מכיל חומרים כימיים רעילים ושעדיף להשתמש בשמן קוקוס. אז הפסקתי להשתמש בקרם". נערה אחרת, בת 15, מציינת שהיא מאמינה ש"העור צריך להתחסן מהשמש בצורה טבעית", גם היא בעקבות סרטונים שראתה בטיקטוק.
כתבים בריאותיים מצביעים על הסכנות בגישות אלה. ד"ר מיכל לוי, רופאת עור, מתריעה על כך שאי-שימוש בקרם הגנה עלול להוביל לנזקים חמורים, כולל כוויות שמש, הזדקנות מוקדמת של העור, ובמקרים קיצוניים – לסרטן העור. היא מסבירה שהקרם מגן מפני קרני UV מזיקות שמזיקות לתאים בעור. לדבריה, התפשטות מידע מוטעה בטיקטוק היא בעייתית במיוחד כיוון שהמידע הזה מגיע לקהל רחב ובלתי מבוקר.
בנוסף, הכתבה מביאה את דעתם של מומחים בתחום החינוך והפסיכולוגיה, שמסבירים את ההשפעה העצומה של הרשתות החברתיות על דפוסי ההתנהגות של בני הנוער. ד"ר יעל כהן, פסיכולוגית חינוכית, אומרת: "בני נוער נוטים להיות מושפעים מאוד ממה שהם רואים ברשתות החברתיות. כאשר הם רואים מישהו פופולרי שמתנגד לשימוש בקרם הגנה, זה עלול לשנות את ההתנהגות שלהם". היא מדגישה את החשיבות של חינוך ומודעות בקרב בני הנוער לגבי הסכנות שבאי-שימוש בקרם הגנה.
הכתבה מציעה גם פתרונות והמלצות להורים ולמחנכים. יש חשיבות בחינוך בני הנוער לחשיבות השימוש בקרם הגנה וביצירת מודעות לסכנות הקרינה. מומלץ להורים לדבר עם ילדיהם על המידע שהם נחשפים אליו ברשתות החברתיות וללמד אותם לבקר את המידע שהם מקבלים. בנוסף, יש להדגיש את החשיבות בשימוש קבוע בקרם הגנה, במיוחד במדינה כמו ישראל שבה קרינת השמש חזקה במיוחד.
בכתבה מובאים גם סיפורים אישיים של אנשים שחוו נזקים כתוצאה מאי-שימוש בקרם הגנה. אחד המקרים מתאר את סיפורה של אישה צעירה שלקתה בסרטן עור בגיל 24. היא מספרת: "בנעוריי אף פעם לא השתמשתי בקרם הגנה. לא חשבתי שזה חשוב. עכשיו אני משלמת את המחיר". סיפורים אלה מדגישים את ההשלכות הקשות של התעלמות מהסכנות.
בסיכום, הכתבה מדגישה את הצורך במודעות ובחינוך בקרב בני הנוער לגבי חשיבות השימוש בקרם הגנה. היא קוראת להורים, מחנכים ומומחים לבריאות לפעול יחד על מנת להבטיח שבני הנוער יקבלו את המידע הנכון ויהיו מוגנים מפני הסכנות האמיתיות של קרינת השמש.