פיליפ לזאריני, מזכ"ל אונר"א, הגיב בחשבון ה-X שלו לעדויות על כך שאמילי דמארי הוחזקה במתקנים של הארגון, והגדיר את הטענות "מטרידות ומזעזעות". בפוסט שפרסם, קרא לזאריני להקמת ועדת חקירה שתחקור את כל הטענות מסוג זה, אך התנער מאחריות: "אונר"א אולצה לצאת מכל המבנים בצפון הרצועה ב-13 באוקטובר 2023, ומאז אין לה יותר שליטה עליהם".
העדות הקשה על המקום שבו הוחזקה אמילי נחשפה ביום שישי האחרון, במהלך שיחת טלפון שקיימה אימה מנדי עם ראש ממשלת בריטניה קיר סטראמר, והיא מצטרפת לעדויות מטרידות רבות על המעורבות של עובדי הארגון בפעילות טרור במהלך השנה האחרונה. ישראל חשפה שבטבח 7 באוקטובר 12 מעובדי הארגון היו מעורבים בצורה ישירה בטבח, שבעה מתוכם שימשו כמורים. מאז, התגלה כי פעמים רבות מחבלי חמאס השתמשו בתשתיות ומבנים של הארגון כבסיס לפעולותיהם.
I am relieved about the release of hostages, including that of Ms. Damari & I hope all others will also soon return safely to their families.
Claims that hostages have been held in UNRWA premises are deeply disturbing & shocking. We take any such allegations extremely…
— Philippe Lazzarini (@UNLazzarini) January 31, 2025
רגע שפל נרשם כשהתברר שמי שחטף את גופתו של יונתן סמרנו ז"ל לרצועה, היה עובד סוציאלי של אונר"א – סוכנות הפליטים הפלסטינים של האו"ם שפועלת מאז 1948. הוריו של יונתן השתתפו היום (שני) בהפגנה מחוץ למטה הארגון בגבעת התחמושת, על רקע כניסתו לתוקף של החוק נגד אונר"א ביום שישי האחרון. אבא שלו תקף את מזכ"ל הארגון: "הדם של הבן שלי על הידיים שלך. הארגון ה'הומניטרי' הזה סירב להיפגש איתנו, סירב להגיב וסירב להכיר באחריות שלו".
"אני עומד כאן עם לב קרוע, עם זעם שלא ניתן לכבות, עם כאב שאין לו סוף. הבן שלי נחטף לעזה על ידי עובד סוציאלי של אונר״א. לא על ידי 'לוחמים', לא על ידי 'פעילים', אלא על ידי רוצחים נתעבים, מפלצות אנושיות – שכולם, בלי יוצא מן הכלל, עברו שטיפת מוח בבתי הספר של אונר”א", כך אמר קובי סמרנו בהפגנה. קובי המשיך לתקוף את הארגון: "אותם בתי ספר של הארגון, בהם לא מלמדים מתמטיקה – אלא מלמדים איך לרצוח יהודים. אותם בתי ספר שבהם אין היסטוריה – יש שיעורי שנאה. אותם בתי ספר שמתחתם לא תמצאו מרתף – תמצאו מחסני נשק ומנהרות טרור".
Thank you @Keir_Starmer for calling us today and all your support in getting Emily home. Hamas held Emily in @UNRWA facilities and denied her access to medical treatment after shooting her twice. It's a miracle that she survived, and we need to get aid to remaining hostages now. pic.twitter.com/K5aZybh0K2
— Mandy Damari (@DamariMandy) January 31, 2025
מזכ"ל אונר"א התייחס לעדות של אמילי מתקופת השבי וטען שהארגון "לוקח ברצינות האשמות מן הסוג הזה". בפוסט שפרסם ברשת X כתב: "קראנו כמה פעמים להקמת ועדת חקירה עצמאית שתבחן כל טענה לשימוש לא ראוי במתקני האו"ם על ידי פלסטינים חמושים, כולל אנשי חמאס". לזאריני קרא בהודעתו לשחרור מיידי וחזרתם של כל החטופים לישראל.
חוק אונר"א נכנס לתוקף ביום שישי האחרון
"חוק אונר"א" שעבר ברוב גדול של 92 ח"כים נכנס לתוקפו ביום שישי האחרון. החוק קובע שאונר"א לא תוכל להמשיך לפעול מתוך שטח מדינת ישראל. כמו כן, הצעת חוק נוספת שעברה מורה על ניתוק מוחלט של היחסים בין ישראל לאונר"א, במהלך שיש לו השפעה רבה גם על פעילות הארגון מחוץ לשטח המדינה.
מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש קרא בשבוע שעבר לישראל לחזור בה מהחוק – "אין תחליף לאונר"א". הוא הזהיר שהאכיפה של החוק החדש תוביל לפגיעה קשה בפלסטינים בעזה, וכי הסוכנות מספקת סיוע הומניטרי קריטי לפליטים פלסטינים רבים.
חה"כ יוליה מלינובסקי מישראל ביתנו, אחת מיוזמות החוק, נשאה דברים בהפגנה מול מטה הארגון בגבעת התחמושת: "ארדוף אחרי אונר"א כמו שאלי ויזל רדף אחרי הנאצים, כי הם נאצים. שינינו מציאות שהייתה פה משנת 1967. זה היה מאוד קשה, הייתה התנגדות מהקהילה הבין-לאומית, מבלינקן עד שרי החוץ של מדינות אירופה".
במקביל, חברי פרלמנט מ-14 מדינות שונות באירופה פנו למזכ"ל האו"ם בשבוע שעבר במכתב שבו דרשו "להוציא את אונר"א מסוכנויות האו"ם". בין המדינות מהן הגיעו חברי הפרלמנט: צרפת, ספרד, גרמניה, איטליה, הולנד, צ'כיה ועוד.
במכתבם הם ציינו כי הם שולחים את המכתב בעקבות העדויות הקשות על החזקת חטופים במתקנים של הארגון: "אונר"א הפרה את המנדט שלה בכך שעזרה לארגון טרור להסתיר חטופים". חברי הפרלמנט הוסיפו שבשל העובדה שאונר"א מתוקצב בין היתר מתקציב אירופי, הם דורשים את הפסקתו פעילות הארגון, ומציעים להעביר את הפעילות של האו"ם בפליטים הפלסטינים לנציבות האו"ם לפליטים (UNHCR).