החברה הישראלית שעמדה במרכז התחקירים של מטא ו-OpenAI: מי עומד מאחוריה?
במהלך השנה האחרונה, חברה ישראלית קטנה ובלתי מוכרת יחסית עלתה לכותרות בינלאומיות לאחר שפורסמו מספר תחקירים מקיפים שביצעו מטא (חברת האם של פייסבוק) ו-OpenAI. התחקירים גילו פעילות מפוקפקת הקשורה לפרסום פייק ניוז, ניהול חשבונות מזויפים והשפעה על דעת הקהל ברשתות החברתיות. מי הם האנשים שמנהלים את החברה הזאת, ומה באמת מתרחש מאחורי הקלעים?
תחילת הסיפור
החברה המדוברת, שהוקמה לפני כעשור, התמקדה בתחילה בניהול קמפיינים דיגיטליים ושיווק ברשתות חברתיות. עם השנים, היא התפתחה והתמקצעה בתחומים נוספים, אך חלק ניכר מהכנסותיה הגיע מהשימוש בטכנולוגיות מתקדמות לשם ניהול והפצת מידע באופן ממוקד. פעילותה נעשתה מתוחכמת יותר, מה שהפך אותה לשחקן מרכזי בתחום של מניפולציה ברשתות החברתיות.
תחקיר מטא
מטא חשפה פעילות מפוקפקת של החברה במסגרת תחקיר מקיף שפורסם בשנה האחרונה. התחקיר הצביע על כך שהחברה ניהלה אלפי חשבונות מזויפים בפלטפורמות כמו פייסבוק ואינסטגרם, ששימשו להפצת מידע מוטעה ופייק ניוז. החברה פעלה לטובת לקוחותיה, שכללו מפלגות פוליטיות, חברות מסחריות וגורמים פרטיים, במטרה להשפיע על דעת הקהל וליצור יתרון לא הוגן במרחב הדיגיטלי.
תחקיר OpenAI
במקביל לתחקיר של מטא, גם OpenAI ביצעה חקירה מעמיקה שגילתה כי החברה השתמשה בבוטים מתקדמים ובאלגוריתמים של למידת מכונה כדי לייצר תוכן מזויף שנראה אמיתי לחלוטין. התוכן הזה הופץ ברשתות חברתיות ובאתרי חדשות, והשפיע על קהלים רחבים. OpenAI הדגישה את הסיכון שבשימוש לרעה בטכנולוגיה מתקדמת לשם הפצת מידע כוזב והשפעה על בחירות פוליטיות ודעת הקהל.
מי עומד מאחורי החברה?
החברה נוסדה על ידי שני יזמים צעירים, שהיו בעברם מהנדסי תוכנה בחברות טכנולוגיה גדולות. היזמים שמרו על פרופיל נמוך לאורך השנים, ונמנעו מחשיפה ציבורית. אחד מהם נחשב למוח הטכנולוגי מאחורי החברה, עם רקע חזק בלמידת מכונה ובינה מלאכותית. השני התמקד בניהול העסקי ובפיתוח קשרים עסקיים עם לקוחות פוטנציאליים.
עם פרסום התחקירים, התעוררה סערה ציבורית והתקשורת החלה לחקור את היזמים והחברה שלהם לעומק. התברר כי החברה פעלה גם בשווקים בינלאומיים ושירתה לקוחות מכל רחבי העולם, כולל מדינות עם משטרים טוטליטריים שחיפשו דרכים לשלוט בתקשורת ובדעת הקהל הפנימית והבינלאומית.
תגובת החברה והמשפט המתנהל
לאחר פרסום התחקירים, החברה הכחישה תחילה את הממצאים וטענה שהפעילות שלה חוקית לחלוטין וכי היא מספקת שירותים לגיטימיים בלבד. אולם, בעקבות הלחץ הציבורי והחקירות הנוספות, הודתה החברה בכמה מהפעולות שהוזכרו בתחקירים, אך טענה כי הן נעשו ללא ידיעת הנהלת החברה וללא כוונה לפגוע.
בינתיים, רשויות החוק בישראל החלו בחקירה פלילית כנגד החברה, ומנהלי החברה זומנו לחקירה. התביעה האמריקאית גם היא הצטרפה לחקירה בשל הפעילות שפגעה בבחירות ובתהליכים פוליטיים בארצות הברית. החברה נמצאת תחת ביקורת קשה והמשפט המתנהל עשוי לקבוע תקדים חשוב בתחום המניפולציה ברשתות החברתיות והשימוש בטכנולוגיות מתקדמות באופן לא חוקי.
המסקנה והעתיד
החברה הישראלית המדוברת חשפה את הסכנות הגלומות בטכנולוגיות המתקדמות ואת היכולת של גורמים פרטיים וממשלתיים להשפיע על דעת הקהל בצורה מתוחכמת ומסוכנת. תחקירי מטא ו-OpenAI הדגישו את הצורך ברגולציה ופיקוח על התחום, במטרה למנוע ניצול לרעה של הטכנולוגיה ולהבטיח מרחב דיגיטלי בטוח והוגן יותר.
העתיד של החברה ושל מנהליה עדיין לא ברור, אך המקרה שלהם מהווה קריאת השכמה לתעשייה כולה ולחברות טכנולוגיה אחרות להקפיד על כללי אתיקה ומוסר בעידן הדיגיטלי.