הסתדרות עובדי הבניין והעץ הגישה תביעה קיבוצית כנגד חברת גובה, המעסיקה מנופאים, בגין הפרה של צו ההרחבה ואי תשלום תוספת סיכון למנופאים בתקופה בה הוכרז מצב מיוחד בעורף.
ענף הבניין הוגדר חיוני בתקופת המלחמה ופעל, גם באזורים בהם הוכרז על מצב מיוחד בעורף, וזאת על אף שלמנופאים המוצבים בגובה עשרות מטרים באוויר אין כל גישה למרחבים מוגנים וכשהם מצוידים רק בשכפ"צ ובקסדות. מנופאים רבים דיווחו לאורך המלחמה על חרדה קשה כשהם עובדים על המנוף וצופים במתקפות טילים.
בכתב התביעה, שהוגש על ידי עו"ד חנה שניצר-רהב ועו"ד אורן שרם מהלשכה המשפטית של האגף לאיגוד מקצועי, נטען כי חברת גובה נמנעה מלשלם למנופאים תוספת של 4 שקלים לשעה כפי שחויבה בהסכם קיבוצי וצו הרחבה מ-2015, בין החודשים אוקטובר עד דצמבר 2023 והחל מה-23 בספטמבר 2024 בהם הוכרז מצב מיוחד בעורף בכל שטחי המדינה.
יו"ר הסתדרות עובדי הבניין והעץ, יצחק מויאל, פנה למנכ"ל חברת גובה מיכאלי פובסקי באוקטובר האחרון בדרישה לשלם את תוספות הסיכון, לרבות תשלום רטרואקטיבי, אך בא כוחה של החברה, עו"ד תומר מזרחי, השיב להסתדרות כי לשיטתה הכרזת הממשלה על מצב מיוחד בכל הארץ 'נעשתה בחוסר סבירות וללא דיון בהשלכות הכלכליות על המשק ומשכך אינה בלתי חוקית'.
מזרחי אף טען כי החברה תבעה את המדינה בבית משפט השלום בתל אביב, ודרשה להשיב לה את הסכומים שכבר שילמה לעובדים בחודשים ינואר עד מאי בגין תוספת הסיכון. גם פניות נוספות של ההסתדרות בנדון, לא הועילו.
בהסתדרות הדגישו שהמנופאים ממשיכים להגיע לעבודתם, תוך ידיעה והסתמכות על תוספת הסיכון שמגיעה להם, וחברת גובה מוסיפה להפר את צו ההרחבה. לפיכך ביקשו מבית הדין לקבוע מועד לדיון בבקשה בהקדם האפשרי.
ההסתדרות מבקשת מבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב לתת צו, שיחייב את חברת גובה לשלם את התוספת כבר בתלוש השכר הקרוב, ולהמשיך ולשלמה ככל שהמצב המיוחד בעורף יוארך. בנוסף, מבקשת ההסתדרות לקבוע כי החברה הפרה את הוראות צו ההרחבה ולחייבה לשלם רטרואקטיבית את התוספת לכלל המנופאים המועסקים ולאלה שהועסקו על ידה בתקופות הרלוונטיות, לרבות פיצוי בגין הלנת שכרם על רקע אי תשלום התוספת במועדה.
לבסוף, דורשת ההסתדרות לחייב את החברה להגיש לבית הדין דיווח מפורט של ביצוע התשלומים, לרבות רשימת העובדים להם בוצעו התשלומים והסכומים שהושבו לכל עובד תוך צירוף אסמכתאות לתשלום.
יו"ר הסתדרות עובדי הבניין והעץ יצחק מויאל: "לא יעלה על הדעת להפר הסכם קיבוצי וצו הרחבה. לא נאפשר שזה יעבור לסדר היום. נעמיד את כל הכלים שברשותנו על מנת להגן על העובדים ולדאוג שיקבלו את זכויותיהם".
יו"ר ועד המנופאים הארצי בהסתדרות עובדי הבניין והעץ, רועי ויינשטיין: "ועד המנופאים מצטער על כך שצריך להשתמש בכלי כמו תביעה קיבוצית על מנת לקבל את מה שמגיע לנו אך לא יחשוש לפעול כנגד כל מי שישים את החוק שני לרווח האישי שלו. המנופאים עבדו לכל אורך המלחמה, בכל רחבי הארץ, לעיתים תחת מתקפות טילים שאין להם כל דרך להתמגן מפניהם, וזאת על מנת לאפשר את המשך הפעילות של ענף הבניין שהוגדר כענף חיוני. מן הראוי היה לכבד אותם ולשלם להם את תוספת הסיכון שהוגדרה בצו ההרחבה, מבלי שנצטרך להגיע להליכים משפטיים".
מחברת גובה טרם נמסרה תגובה.