"יום השחרור" של הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ הפיל את שוקי המניות ברחבי העולם, והשפיע לשלילה גם על המסחר בבורסה בתל אביב בפתיחת שבוע המסחר. אבנר חדד, מנכ"ל הפניקס בית השקעות ומנכ"ל משותף בחברה הבת קסם – הגוף הגדול בשוק קרנות הנאמנות המקומי (שמנהל כ-110 מיליארד שקל) אומר כי אינו "רואה פאניקה גדולה של לקוחות", בהתייחס לשוק המקומי נכון לשעות הצהריים של יום ב'. "כשמסתכלים על המדדים בישראל, מתחילת השנה וגם ב-12 החודשים האחרונים, הם הציגו ביצועים טובים יותר ממדדים עולמיים. גם בהיבט התנודתיות כתוצאה מהירידות בעולם בימים האחרונים. ההערכה שלי היא שישראל תמשיך להוביל".
● איבדו את האומץ לקנות בשפל: כשמדדי המניות נופלים אפיקי המזומן עולים
● "אין פאניקה": הציבור לא מסתער על קרנות הנאמנות ופודה. אלה הסיבות
למרות הקיטוב הפנימי המחריף והניסיונות לפטר את היועצת המשפטית וראש השב"כ?
"כן, כי בסופו של דבר משקיעים מאמינים בחברות ובהנהלות שלהן. ברור שמה שמסביב לא מקדם ולא עושה טוב, אבל גם ברור שאם זה יירגע – זה יעשה עוד יותר טוב. ישראל עולה למרות המצב הכללי".
לעומת זאת, חדד סבור שהתמונה בארה"ב מעט שונה: "לפני כשנה אמרתי שארה"ב נמצאת בסיטואציה שבה המדדים מגלמים רק סיכוי ושום סיכון. זו הייתה תמונה הפוכה לישראל שבאותה תקופה המדדים בה גילמו את הסיכון ולא אף סיכוי. מה שקורה עכשיו זה שהמדדים בארה"ב מתחילים לגלם גם את הסיכונים.
"ראינו בחודשים האחרונים תנודתיות גוברת באופן משמעותי, מדד הפחד מדגים זאת בצורה הטובה ביותר (מדד ה-VIX יותר מהכפיל את עצמו ב-3 ימי מסחר, שח"ו). אבל אם מנתחים היסטורית את המדדים המובילים, נראה שאנחנו נכנסים לאזור שמתחיל להיות מעניין להשקעה. המצב דומה למה שקרה בקורונה, ב-2008 ובאירועים נוספים – ירידות חדות, מהירות, אלימות מאוד, שבמרחק הזמן יכולות לייצר הזדמנויות".
"איך לא ניצלנו את ההזדמנות?"
חדד מדגיש עם זאת שלא מדובר בהזדמנויות למשקיעים לטווח קצר: "לאף אחד אין מושג מה יקרה מחר. האירוע יכול להימשך שבועות ויותר מכך. אבל אם מסתכלים על השקעות כמו שאמורים להסתכל, לטווח הארוך, ארה"ב מעניינת להשקעה לטווח הזמן של חודשים ויותר מכך. צריך אורך נשימה".
בשאלה כמה זמן תימשך המפולת בשווקים, חדד, על בסיס אירועים דומים בהיסטוריה, מעריך שמדובר בשבועות ספורים.
מה עשוי לסיים את האירוע?
"קשה לדעת איך אירועים כאלה מסתיימים. הדינמיקה קשה – נכסים 'נשחטו' פה בשבועיים האחרונים, וגם עד אז השוק בארה"ב לא היה מזהיר במיוחד. אנחנו למדים מן העבר שזה יכול להימשך מספר שבועות; במשבר של 2008 זה היה ארוך יותר, אבל מתון יותר בירידות בשווקים".
מה הכי מדאיג את המשקיעים?
"את השווקים מפחידה בעיקר האי-ודאות. כשאי אפשר לדעת מתי יפול הדבר הבא – למשל, המשקיעים לא ציפו שסין תגיב כל כך מהר למכסים של טראמפ. גם הנשיא שיושב בבית הלבן לא ידוע כאחד מהאנשים היותר צפויים. האי-ודאות מתומחרת היטב במחירי המניות, ומצד שני אני מאמין שזה מייצר הזדמנויות, כאלה שבעוד חודשים או שנים נגיד לעצמנו 'איך לא ניצלנו את ההזדמנות'".
חדד נותן דוגמה לדינמיקה שגויה של משקיעים: "לפני שנה וקצת, חבר טוב שלי ניסה להסביר לי באותות ובמופתים למה מניה גדולה בוול סטריט שנסחרת במכפיל 100 היא הזדמנות קנייה בלתי חוזרת. השבוע אותו חבר הסביר לי למה במכפיל 30 חייבים למכור אותה. לא הסכמתי איתו אז ואיני מסכים היום. זה מבטא איך הפאניקה מגולמת בשווקים. צריך לנשום, להסתכל בראייה ארוכת טווח. בהיסטוריה של המשברים כבר היו מקרים כאלה, ועם הרבה סבלנות אפשר לצאת מחוזקים מהם, אבל צריך זמן".
אתה רואה תרחיש שבו טראמפ יחזור בו מהטלת המכסים?
"זה יכול לקרות, בהחלט הגיוני. הוא רואה את השווקים. אולי הוא יגיד 'נדבר, נעשה מו"מ, נבחן לאורך תקופה'. הנקודה היא שמה שקורה כרגע הוא שהשוק מגלם את כל הדברים הרעים ומעריך שתפרוץ מלחמת סחר עולמית. מכאן, כל דבר שייבחן מחדש או יתוקן רק יכול לשפר את המצב. אולי השוק עוד יירד 5%-10% מחר, אבל מי שנכנס כרגע לשוק, נכנס כשהסיכונים מגולמים, הפוך ממה שהיה בארה"ב לפני שנה וחצי. וכמו שזה לא היה נכון אז, זה לא נכון גם היום".
"להשקיע בארה"ב זה מצוין, אבל גם בישראל"
כשחדד נשאל אם להערכתו הגענו לתחתית, הוא משיב כי "אין תחתית שממנה אתה מקבל הודעה 'אוקיי, תקנה'. באשר לאלמנט הסיכון, בתחושתי אנחנו נמצאים באזור שאפשר להתחיל להתעניין בהשקעות ארוכות טווח על בסיס המחירים בשוק".
זה זמן טוב להשקיע במדדים או לעשות stock picking (לבחור מניות ספציפיות)?
"לא הייתי מתחכם ב'סטוק-פיקינג', במיוחד בארה"ב. מה הסיכוי לדעת איזו מניה תצליח? בישראל בהחלט יש לזה מקום, בגיבוי מחקרי, אבל בארה"ב כדאי ללכת על המדדים המובילים מתוך ראייה ארוכת טווח. אם רוצים להגדיל השקעה בארה"ב, זה הדבר הנכון לעשות, ולא לחפש רווח מהיר. לא צריך לנסות לנחש השפעות על סגמנט כזה או אחר, כי כל דבר משפיע על האחר. ללכת על בנצ'מרקים גדולים".
אחד הלהיטים הגדולים של משקיעים מישראל בשנים האחרונות היה מסלולים עוקבי מדד S&P 500, לשם הוסטו השקעות וחסכונות רבים. על רקע הנפילות במדד, האם כדאי להסיט את הכספים למקומות אחרים? להערכת חדד, "תלוי מהו התיק הכללי. מי שבא להשקיע בשוק המניות לעשרות שנים, המסלול הזה נכון. כל המחקרים מראים שזה עושה את העבודה".
עם זאת לדבריו, "אני כן קצת מאוכזב שאותם משקיעים לא מצאו לנכון גם להשקיע לפחות חלק מזה בישראל. פה נעשתה טעות. זה שמשקיעים בארה"ב זה מצוין, אבל חבל מאוד שישראל לא קיבלה חלק משמעותי, גם במבחן התוצאה".
"לא להתחכם, לפשט, להיצמד לבנצ'מרק"
איפה לא היית משקיע היום?
"לא הייתי מחפש הרפתקאות, לא ספקולציות, לא להתחכם. כן לחשוב פשוט, להיצמד לבנצ'מרק. בישראל כן הייתי מחפש הזדמנויות על בסיס ניתוח מחקרי, כי פה יש ערך למחקר".
על מדדי האג"ח בבורסה בישראל הוא אומר כי לא היה בהם שינוי קיצוני, אף שבימים האחרונים המדדים המובילים ירדו יותר מאלה הקטנים יותר, כי יותר קל להנזיל משם כסף. בסך הכול, חדד מזכיר שמדדי האג"ח המובילים בישראל ירדו בכ-0.5% בלבד מתחילת השנה הנוכחית.
יכול להיות שנראה גל פדיונות בקרנות הנאמנות?
"יכול להיות. במרץ 2020, בתחילת הקורונה ראינו פדיונות בקרנות ואז חודשיים אחר כך התחיל גל של גיוסים. משקיעים צריכים לחשוב טוב לאיזו מטרה ההשקעה שלהם, למה היא נועדה והאם היא מתאימה להם. אם ההשקעה טובה היא טובה, ולצאת ממנה זו טעות. אני אומר את זה 20 שנה ועדיין יש משקיעים שמגיבים בפאניקה". חדד ממליץ בכל מקרה לשקול לשלב גם מוצרי הגנה בהשקעות.
מה לגבי הקרנות הכספיות?
"זה סנטימנט של משקיעים. הקרנות האלה יקבלו כסף, וכשהשוק יתחיל להתאושש נראה יציאה של כסף. זו תחנה".
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה אוטומטית ולא יפורסמו באתר.