מאז אירועי ה-7 באוקטובר כמו גם הלחימה המתמשכת, הולכים וצפים ממדי השפעתם ומחירם הנפשי הכבד של האירועים על אנשי הביטחון וכוחות ההצלה שעומדים מדיי יום בחזית. מערכת חדשה אשר פותחה, מבקשת לתת מענה למספרים ההולכים וגוברים של אותם גיבורים, וזאת באמצעות שימוש בכלי בינה מלאכותית.
המערכת פותחה במסגרת תחרות ההאקתון השנתית GreatMinds, המתקיימת על ידי מרכז היזמות שרייבר לב-טק של המרכז האקדמי לב זו הפעם התשיעית. במסגרת 48 שעות התחרות, התמודדו המשתתפים עם אתגרים טכנולוגיים מורכבים, שהציבו בפניהם חברות וארגונים מובילים במשק הישראלי, ביניהם רפאל, אינטל, NICE ועוד. המערכת המדוברת, פותחה על ידי חמשת חברי קבוצת GuardianSphere, כולם סטודנטים למדעי המחשב והנדסת תוכנה במרכז האקדמי לב, כחלק מאתגר של ארגון איחוד הצלה.
"מאז שפרצה המלחמה יש הרבה מתנדבים ואנשי כוחות הצלה שנמצאים בטראומה מתמשכת, ורבים לא מטפלים בעצמם" מציינים חברי הקבוצה, "חלקם לא יודעים שהם צריכים סיוע נפשי, חלקם חושבים שזה לא עוזר וחלקם הגדול מתבייש ורוצה אנונימיות" הם מדגישים.
המערכת שפיתחו חברי הקבוצה כוללת בוט AI שאפשר לדבר איתו על תקן מטפל. "המערכת מאומנת על בסיס מאמרים מבוססים של מומחים בעלי ניסיון בטיפול בבעיות דומות וכן על בסיס מקרים אמיתיים" מסבירים חברי הקבוצה, "בהמשך, ממשיכה המערכת לבצע התאמות ואימון על בסיס המידע שנאסף משיחות אמת, כמו גם מידע נוסף שמוזן למערכת, מה שהופך אותה, עם הזמן, ליותר מקצועית ומאומנת" הם מוסיפים.
המערכת עובדת גם בהתכתבות וגם בשיחה קולית, על מנת שיהיה מענה מקיף וכל משתמש יוכל לבחור את הדרך שנוחה עבורו. "יש גם סרטונים ומעקב אחר טיפולים. המטרה שבסוף יגיעו לטיפול אמיתי, לכן המערכת מפנה אותם בסוף השיחה לאנשי מקצוע אנושיים" מדגישים חברי הקבוצה, "השימוש במערכת בצורה אנונימית לחלוטין, כדי למנוע חשש מחשיפה, והמערכת מסווגת לפי סוג של המשתמשים – אנשי חילוץ, רפואה וכו'".
עוד מדגישים חברי הקבוצה, כי חלק מרכזי וחשוב במערכת, הוא קיומן של קהילות אליהן יכולים להצטרף המשתמשים, בהן באפשרותם לדבר עם קבוצות של מתנדבים ופעילים מאותו תחום. "מטרת הקהילות לייצור רשת תמיכה למשתמשים, שידועה כאחד הדברים המשמעותיים שמסייעים במקרי מצוקה נפשית מסוג זה", הם מציינים.
דובי מייזל, מנהל תחום חדשנות באיחוד הצלה אשר יזמה את האתגר, מציין כי ״זהו צעד מרגש ופורץ דרך בתחום בריאות הנפש. באמצעות בינה מלאכותית מתקדמת וקהילות תומכות, אנו מספקים לכוחות הביטחון וההצלה כלי חיוני להתמודדות עם האתגרים הנפשיים הייחודיים עמם הם מתמודדים. המערכת הזו היא לא עוד אפליקציה, היא פתרון הוליסטי שמשלב את הידע העמוק שלנו בתחום הטראומה עם הטכנולוגיה המתקדמת ביותר, ומאפשרת לנו להציע תמיכה נפשית מיידית ויעילה יותר", הוא מסכם.