עבור רבים, שתיית קפה היא הדרך היחידה להתחיל את היום כמו שצריך. יש פעמים שלהתעורר בבוקר זה פשוט בלתי אפשרי והדבר היחיד שיכול לאפס אותנו הוא קפה, שנותן לנו את ה"דלק" שלנו להמשך היום. בין אם זה אספרסו, שחור, הפוך, מקיאטו או אמריקנו – קפה מעניק בוסט של אנרגיה, הוא מעורר וממריץ ועל כך אין עוררין.
מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת "European Heart", שניתח נתונים של יותר מ-40,000 מבוגרים, מצא כי אנשים ששתו קפה בעיקר בבוקר היו בסיכון נמוך ב-16% למות מכל סיבה שהיא וב-31% פחות סיכוי למות ממחלות לב וכלי דם מאשר אנשים שאינם שותים קפה.
המחקר הצביע על כך שעיתוי צריכת הקפה עשוי להשפיע באופן משמעותי על בריאות הלב, כלי הדם והתמותה הכללית.
שתיית קפה בשעות המאוחרות של היום עלולה לשבש את השעון הביולוגי ולהשפיע על איכות השינה, מה שעלול להוביל להשפעות מזיקות על הלב וכלי הדם.
שתיית קפה מיד לאחר ההתעוררות עולה בקנה אחד גם עם רמות גבוהות של קורטיזול, ההורמון המקדם ערנות.
מומחים סבורים כי דחיית שתיית הקפה למסגרת השעות שבין 09:30 ל-11:30 בבוקר, כאשר רמות הקורטיזול יורדות באופן טבעי, יכולה לשפר את יעילות הקפאין ולהפחית הפרעה פוטנציאלית למערכת תגובת הלחץ של הגוף.
מלבד צלילות מחשבתית, צריכת קפה נקשרת למספר יתרונות בריאותיים, כולל הפחתת דלקת וסיכון נמוך יותר למחלות לב וסוכרת.
סקירה של 30 מחקרים הראתה כי כל כוס קפה נוספת שנצרכת ביום קשורה בסיכון נמוך ב-6% לסוכרת.
קפה עוזר להגן מפני הפרעות נוירודגנרטיביות כגון מחלת פרקינסון ואלצהיימר. מחקרים מצביעים על כך שצריכה קבועה של קפאין קשורה לירידה משמעותית בסיכון לפרקינסון ועשויה להאט את התקדמותה של המחלה.
צריכת קפה קבועה נקשרת גם לסיכון נמוך יותר למחלות כבד, כולל סרטן הכבד ושחמת הכבד. מחקרים מראים כי בקרב שותי קפה יש שיעור נמוך יותר של מחלות כבד בהשוואה לאלו שמתנזרים מהמשקה.
מחקרים מראים כי קפה משפר את תגובות הלב וכלי הדם ללחץ נפשי בקרב שותי קפה חדשים, בעוד שיש לו השפעה מועטה על חובבי קפה ותיקים.
עם זאת, בעוד ששתיית קפה במתינות היא בדרך כלל בטוחה, צריכה של יותר מ-400 מיליגרם של קפאין ליום (שווה ערך לארבע כוסות קפה מבושל) עלולה להוביל לתופעות לוואי כמו נדודי שינה, עצבנות, קצב לב ולחץ דם מוגברים ובעיות עיכול.