סך הכנסות 100 החברות הביטחוניות הגדולות בעולם עמד אשתקד על 632 מיליארד דולר, עלייה של 4.2% ביחס לשנה קודמת. זאת לעומת שלוש החברות הגדולות הישראליות, אלביט, התעשייה האווירית ורפאל, שנהנו בצל מלחמת חרבות ברזל מזינוק של כ־15% במכירות הנשק, ל־13.6 מיליארד דולר.
● חוזים במעל חצי מיליארד שקל: אלביט תספק מערכות הגנה למדינה באירופה
● דוח חדש מגלה: עד כמה החות'ים באמת פגעו בישראל?
זהו שיעור הצמיחה השנתית הרביעי בגובהו מבין סוחרות האמל"ח הגדולות בעולם. כך עולה מדוח החברות הביטחוניות הגדולות של מכון שטוקהולם למחקרי שלום (SIPRI).
מעל ישראל ניצבות חברות שמושבן ברוסיה (40%) – שלאורך כלל התקופה הנבדקת נלחמה באוקראינה, קוריאה הדרומית (39%) ויפן (35%). מנגד, מי שחוו ירידה משמעותית אלו החברות הגדולות בצרפת, עם היקף הכנסות נמוך ב־8.5% בהשוואה לשנה הקודמת. זה עשוי להסביר את ההתנהלות של נשיא צרפת עמנואל מקרון, שפעל להרחקת החברות הישראליות מתערוכות יוקרתיות במדינתו.
כך למשל, חברה כמו אלביט שבולטת בתחומי המל"טים והלייזר, נהנתה מצמיחה של 14% בהכנסות ל־5.38 מיליארד דולר. זה אמנם הוריד אותה מקום אחד בדירוג מאה החברות הגדולות ביחס לשנה שעברה, למקום 27, אבל אם משווים לתוצאות של צרפת – יצואנית האמל"ח השנייה בגודלה בעולם בשנה שעברה – אז רק חברת ת'אלס (16) נמצאת מעליה, בזכות צמיחה של 2.4% בהכנסות. לעומת זאת, אצל קבוצת נבאל (32) חלה ירידה של 6.4% לכ־4.5 מיליארד דולר. מקום אחד אחריה נמצאת ספראן הצרפתית שסך ההכנסות שלה לא השתנה ועמד על 4.5 מיליארד דולר. מעט מאוד אחריה בדירוג, נמצאת התעשייה האווירית שעלתה ממקום 37 ל־34, עם סך הכנסות כמעט זהה (צמיחה של 15%).
החברה הישראלית הזו, מהווה נקודה רגישה עבור צרפת, משום שהיא אחראית לעסקה ההיסטורית למכירת חץ 3 לגרמניה – על אף הניסיונות של הנשיא מקרון לסכל אותה ולדחוף לחלופות מתוצרת היבשת. החברה הישראלית האחרונה בדירוג המכובד היא יצרנית כיפת ברזל וקלע דוד, רפאל, שעלתה ממקום 44 ל־42 בזכות סך הכנסות של 3.73 מיליארד דולר (צמיחה של 16%).
טורקיה מטפסת בדירוג
"יצרני האמל"ח הגדולים ביותר במזרח התיכון הגיעו לשיאים חסרי תקדים ב־2023, והצמיחה צפויה להימשך", סיפר ד"ר דייגו לופס דה סילבה, חוקר בכיר בתוכנית להתעצמות צבאיות וייצור אמל"ח ב־SIPRI. ברמה האזורית, החברות הביטחוניות הגדולות במזרח התיכון נהנו מצמיחה של 18% בהכנסות, ל־19.6 מיליארד דולר. אך לרשימה נכנסו רק ישראל וטורקיה, שבשנה שעברה החברות הגדולות שלה נהנו מעלייה של 24% בהכנסות, ל־6 מיליארד דולר.
החברה הטורקית הבכירה בדירוג היא יצרנית הטילים והאמצעים הבלתי מאויישים "אסלסאן". צמיחה של 12% בהכנסותיה ל־2.4 מיליארד דולר הקפיצו אותה מהמקום ה־62 ל־54. מי שצמחה באופן משמעותי במיוחד היא יצרנית המל"טים "בייקאר". החברה שסמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן, סלצ'וק בייראקטר, נהנתה מזינוק של 25% בהכנסות ל־1.9 מיליארד דולר, ועקב כך משדרוג בעשרה מקומות, מ־79 ל־69. מי שזינקה אפילו יותר היא התעשייה האווירית הטורקית, עם עלייה של 45% בהכנסות ל־1.7 מיליארד דולר – וקפיצה ממקום 88 ל־78.
ההתחמשות הגיעה לאסיה
צמרת טבלת החברות הביטחוניות הגדולות של SIPRI נותרה ללא שינוי. את חמשת המקומות הראשונים תופסות אותן חמש חברות אמריקאיות ובאותו סדר: לוקהיד מרטין, RTX, נורת'רופ גראמן, בואינג וג'נרל דיינמיקס.
בהכנסות הביטחוניות של שתי הבכירות מהן חלה ירידה: לוקהיד מרטין ירדה ב־1.6% ל־60.8 מיליארד דולר, ו־RTX ב־1.3% ל־40.6 מיליארד דולר. בה בעת, אצל נורת'רופ גראמן חלה דווקא עלייה משמעותית של 5.8% ל־37.5 מיליארד דולר.
את מקומות 10־6 תופסות חברות מבריטניה, מרוסיה ושלוש סיניות. במקום השישי נותרה BAE הבריטית, שהכנסותיה צמחו ב־2.3% ל־29.8 מיליארד דולר. החברה הזו בלטה בהחלטה של ממשלת בריטניה מספטמבר להשעות 30 מתוך 350 רישיונות היצוא לישראל, דווקא מעצם החרגת פרויקט ה־F-35, שבו החברה מעורבת עמוקות. להוציא את מערכות ההנעה, חברת BAE אמונה על כ־13%־15% ממלאכת הייצור של כל מטוס F-35, שמחירו עומד על כ־80 מיליון דולר ליחידה. היא מייצרת, בין השאר, את מערכות הפרוגנוסטיקה, ניהול הבריאות, המפלט והדלק. כמו כן, BAE מספקת מערכות לוחמה אלקטרונית למטוסים.
אחרי BAE, עם הזינוק הגדול ביותר בצמרת הטבלה, בגובה 49%, נמצא במקום השביעי רוסטק, תאגיד הטכנולוגיות הממלכתי של רוסיה, שנהנה מהכנסות של 21.7 מיליארד דולר כתוצאה מהפלישה לאוקראינה. התאגיד כולל בתוכו שורת חברות־בת ממלכתיות אחריות, כדוגמת תאגידי מטוסים, מסוקים, מנועים, משוריינים ואלקטרוניקה. מגמת ההתחמשות והמתיחות בעולם משפיעה גם על מרחב אסיה־פסיפיק, במיוחד בעקבות פעילותה של סין. שלוש חברות שלה הן שסוגרות את העשירייה המובילה.
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה אוטומטית ולא יפורסמו באתר.