מלחמת שבעה באוקטובר הביאה לזינוק משמעותי מאד בצריכת אופיואידים: תרופות מרשם ומשככי כאבים נרקוטיים בקרב רוב חלקי האוכלוסיה. לאור התופעה המדאיגה שמזהים באגודה לבריאות הציבור, פתחה האגודה שתי מרפאות לצמצום תלות במשככי כאבים בתוך בתי החולים שיבא תל השומר ואיכילוב, כששלישית מתוכננת להיפתח בבית החולים רמב"ם בחיפה בקרוב.
הטיפול במרפאות ניתן בשיתוף פעולה הדוק עם רופאי מרפאות כאב בבתי החולים, והליך ההפניה למרפאות הוא פשוט וקל. אין צורך בהתחייבויות או טפסים מיוחדים, רק לתאם תור. התהליך עצמו מתמקד בהפחתה הדרגתית של מינון התרופה, עד לגמילה מלאה או עד להגעה למינון נמוך ויציב עבור מטופלים שפיתחו תלות במשככי כאבים.
בראש המרפאות עומדים ד"ר עדי מסלטי רוזנהק, נרקולוג מומחה לטיפול בהתמכרויות, ועו"ס דן עמרם מומחה לטיפול בהתמכרויות. שניהם מהאגודה לבריאות הציבור. עוה"ד יסמין נחום מנכ"לית האגודה לבריאות הציבור, מספרת למעריב: "המרפאות בתוך בתי החולים מנגישים למטופלים את השירות בעבודה צמודה עם רופאי מרפאת כאב מה שמביא לייעול התהליך. בקרוב מאוד נפתח מרפאה בחיפה ואני מקווה שבעתיד הקרוב נצא למהלך של פתיחת מרפאות חדשות נוספות בבתי חולים מרכזיים".
ציפורה ברוגק, בת 43 מאשדוד, סבלה שנים רבות מכאבים כרוניים בשל פיברומיאלגיה ופריצת דיסק ונטלה עשרות משככי כאבים מדי יום. עם הזמן הכדורים הפסיקו לעזור אבל היא המשיכה ליטול אותם: "החלטתי יחד עם הרופא המטפל להיגמל מהכדורים לאחר שהחלו להזיק יותר מלהועיל. הגעתי למרפאת כאב בשיבא תל השומר ושם הציעו לי לפנות למרפאה לצמצום התלות במשככי כאבים שנמצאת ממש דלת ממול. לא הייתי צריכה להביא טפסים מיוחדים, הם עשו את הכל". ציפורה מספרת שמנהלי המרפאה הכינו לה תוכנית בשלבים: "הרגשתי שמבינים את המצב שלי ולא מאשימים אותי. החזרתי לעצמי את השליטה בגוף שלי, אני שולטת על הכאב ולא הכאב מנהל אותי ונולדתי מחדש. למדתי שלא לכל כאב יש סיבה וכדורים לא פותרים הכל כמו מחשבה בריאה יותר".
ד"ר מסלטי רוזנהק אומר: "שיתוף פעולה הדוק עם רופאי הכאב הוא אבן יסוד בטיפול שלנו. רבים מהמטופלים מגיעים אלינו לאחר שפיתחו תלות באופיואידים כתוצאה מטיפול בכאב כרוני או פציעות. אנחנו פועלים במקביל לטיפול בתלות ולסיוע לרופאי הכאב בהמשך הטיפול בכאב עצמו. הקו המנחה עבורי הוא התקדמות בהתאם ליכולותיו הפיזיות והנפשיות של המטופל כשמטופלים רבים עזבו מקומות אחרים בגלל נוקשות יתר וחוסר התאמה אישית. זהו אחד מעקרונות המפתח להצלחת הטיפול."
עו"ס דן עמרם מוסיף: "אם בעבר, הגישה הטיפולית התמקדה ביצירת מסגרות מנותקות מהסביבה הטבעית של המטופל. כיום, מרבית המטופלים מתפקדים, בעלי משפחות ועבודות, וניתוקם מהסביבה עלול להזיק. לכן, אנו שואפים לספק להם טיפול המאפשר הפחתה הדרגתית של התלות, תוך שמירה על שגרת חייהם בסביבה הקרובה והמוכרת."
הקו החם של האגודה לבריאות הציבור לטיפול ומניעת התמכרויות 6271*