סכסוך בין שותפים ותיקים, עסקה גדולה שפוצצה את המוגלה, והרצון של אחת מיבואניות הרכב הגדולות בישראל לא להישאר מאחור הובילו לעסקה שבמסגרתה נפרד גדי אבירם ממפעל חייו — מטרו מוטור, יבואנית הרכבים הדו־גלגליים הגדולה בישראל.
העסקה משקפת למטרו מוטור שווי של כ־315 מיליון שקל, גבוה ב־75% מהשווי שלפיו קרסו מוטורס נכנסה לשותפות ב־2011, אך רחוק מאוד משווי של 700 מיליון שקל שלפיו חלמה החברה להנפיק בתחילת 2022, רגע לפני שגל ההנפקות הגדול בבורסת ת"א דעך. העסקה תלויה באישורי הרגולטורים הרלבנטיים ויצרניות הרכב השונות.
אבירם ולמדן נפרדים ממטרו על רקע היחסים המתוחים עם בעלי השליטה בקרסו מוטורס. לדברי גורם המעורב בפרטים, הבעיה נובעת מהבדלים בניהול ומהעובדה שאבירם מנהל את החברה כמי שבעל תשוקה עזה לאופנועים. "היחסים בין אבירם, האופנוען שחי את הדו־גלגלי ובין קרסו, שהיא חברה של אנשי פיננסים, הפכו מאוד מתוחים במהלך השנים האחרונות", מסר לכלכליסט אותו גורם: "הניהול של מטרו הוא לא הניהול של קרסו. מטרו היא חברה שבנויה לטפל במשוגעים לדבר, ובמידה מסוימת התרבות הניהולית שלה היא תרבות שזרה מאוד לאנשי קרסו".
"גדי הוא יבואן של אופנועים, וזה שהוא הביא זיכיון רכב מהגדולים בסין לא עבר הכי חלק בקרסו. אבל יותר מכך, העובדה שבסופו של דבר זיכיון דונגפנג נמכר לדלק מוטורס היתה סוג של נקודת פיצוץ, שהעכירה מאוד את היחסים. מבחינת קרסו, גדי היה יו"ר, שמתנהג כמו בעלים. בסופו של דבר, גם למדן, שמחזיק בעסקים רבים כולל שליטה באוריין, כבר התעייף מהמאבקים".
לדברי אותו גורם: "במוקדם או במאוחר, או שגדי היה מנסה לרכוש את החלק של קרסו או שגדי היה מוכר למישהו אחר". לדברי גורם אחר בענף הדו גלגלי: "המנטליות של קרסו אינה המנטליות של מטרו והיו שם התנגשויות רבות. בקרסו גם לא אהבו את העובדה שהמנכ"ל היוצא תומר קומרוב התמנה למנכ"ל של חברת הליסינג יורודרייב שזמן קצר לאחר מכן דלק רכב רכשה את השליטה בה. עם כל החיכוכים האלה פשוט נוצר מצב בו גדי וחן הרגישו שהם רוצים לפגוש את הכסף. אחרי מעל 40 שנה זה לגיטימי".
לפי הדיווח של קבוצת קרסו לבורסה למדן ואבירם התחייבו לאי תחרות כלפי מטרו מוטור והתאגידים בבעלותה במהלך תקופה שנקבעה בהסכם, בין במישרין ובין באמצעות "קרוב" שלהם. "גדי עוד מעט בן 70 אבל הוא יזם. גדי וחן עשויים בהחלט להפתיע בעתיד עם מיזמים חדשים בתחום הרכב וההערה הזאת לא נכתבה שם סתם", מסר אותו גורם.
לצד כל זה, נשאלת גם השאלה מדוע יבואנית רכב ארבע־גלגלי כמו קרסו מחפשת להגדיל את דריסת הרגל שלה בשוק הדו־גלגלי. לפי דו"חות קבוצת קרסו, הכנסות מטרו "אינן מהותיות" לעסקי היבואנית. מבחינת היבואנית, מדובר במידה רבה במוצר משלים, כלומר מוצר שיכול להימכר לצד המכוניות ולהרחיב את המגוון שלה. לפי נתוני משרד התחבורה, נכון לשלהי 2024 רשומים בישראל 22 יבואני אופנועים וקטנועים. אלא שהגודש בכבישים עושה את שלו ולפי הערכות בענף הרכב, מכירות הכלים הדו־גלגליים צפויות לזנק בשנים הקרובות, וייתכן שקרסו רואה בכך הזדמנות.
זאת ועוד, מתוך יבואני הדו־גלגלי הגדולים בישראל, שניים כבר שייכים ליבואניות של רכבים. כך, מטרו היא מובילת השוק עם 43% מהיקף השוק הדו־גלגלי ב־2024, ומיד אחריה נמצאת חברת מאיר, עם 21% מהשוק. מאיר היא גם יבואנית המכוניות של הונדה. במקום השלישי נמצאת עופר אבניר, שמחזיקה בכ־17% מהשוק, ולפי רישומי משרד התחבורה נערכת ליבוא של רכב סיני. ד.ל.ב מוטוספורט, המחזיקה בכ־5% מהשוק, שייכת לקבוצת לובינסקי, שהיא יבואנית מכוניות פיג'ו, סיטרואן ו־MG.
מטרו היא כיום יבואנית הרכב הדו־גלגלי הגדולה בישראל. היא מחזיקה במספר גדול של מותגים בתחומי הדו־גלגלי, רכבי העבודה והטרקטורונים. לפי נתוני איגוד יבואני הרכב הדו־גלגלי באיגוד לשכות המסחר, בשנה שעברה מסרה החברה 8,752 כלים דו־גלגליים – מתוך סך של 20,270 כלים בשוק. מתוך כלל מסירות האופנועים של מטרו, 3,261 מתוכם היו של יצרנית הקטנועים סאן יאנג.
מטרו מוטור נחשבת לאחת מיבואניות האופנועים הוותיקות בארץ. למעשה, עד לתחילת פעילותה של מטרו בארץ לא הגיעו לישראל יצרני אופנועים משמעותיים והיבוא, בעיקר של חברות אירופיות, בוצע באופן ספורדי. מטרו עצמה הוקמה ב־1981 על ידי גדי אבירם, דרור גולדמן ויוסי ברנדס.
ב־1986 קיבלה מטרו את זיכיונות השיווק המשמעותיים הראשונים שלה: אופנועים וקטנועים של דיאלים הקוריאנית והקטנועים של סאן יאנג הקוריאנית. ב־1991 סאן יאנג כבר היתה מותג הרכב הדו־גלגלי הנמכר בישראל, ושלוש שנים לאחר מכן קיבלה מטרו את מותג האופנועים היפני הראשון שלה — קווסאקי. ב־2006 נכנסה קרן פימי כשותפה בחברה, והחזיקה בחלקים שווים בה לצד למדן ואבירם. ב־2011 מכרה פימי את חלקה לקבוצת קרסו. אבירם פרש מתפקיד המנכ"ל ב־2018 והוחלף על ידי תומר קומרוב.
ב־2022 הודיעה מטרו כי החברה קיבלה את זיכיון היבוא של וויה, חטיבת היוקרה של יצרנית הרכב הסינית דונגפנג – וגם את זיכיון השיווק של ליפמוטור הסינית. באותה שנה נחשף ב"כלכליסט" כי מטרו נערכת להנפקה לפי שווי של 600 עד 700 מיליון שקל. ההנפקה לא יצאה לפועל. בתחילת 2024 הודיעה מטרו כי היא תייבא ארצה גם את הרכבים הסינים העממיים של דונגפנג ואת הרכבים החשמליים של יצרנית רכבי השטח של דונגפנג, אם הירו.
ואולם, בשלהי השנה שעברה הודיעה מטרו כי היא מוכרת את זיכיון השיווק של מותגי דונגפנג בישראל לדלק רכב. שווי העסקה היה 110 מיליון שקל ושווי המלאי היה 275 מיליון שקל. באפריל אשתקד הודיעה מטרו על מינויו של גילי פריאנטה, לשעבר מנהל חטיבת מרצדס בכלמוביל לתפקיד מנכ"ל מטרו מוטור. פריאנטה צפוי להישאר בתפקידו גם לאחר המעבר לקבוצת קרסו.
קבוצת קרסו נחשבת לאחת מיבואניות הרכב הוותיקות בישראל. הקבוצה הוקמה ב־1933 כיבואנית של רכבי ג'נרל מוטורס, והונפקה בבורסה ב־2011. לפי נתוני איגוד יבואני הרכב ל־2024, הקבוצה במקום החמישי מבחינת מכירות בשוק הרכב הישראלי, עם 28,240 מסירות בשנה.