ביום ראשון הקרוב, בהתאם להסכם הפסקת האש, צה"ל צפוי להשלים את נסיגתו משטחי לבנון, מהלך שיותיר את המדינה ללא נוכחות ביטחונית ישראלית. מרגע זה, ישראל תסתמך על התחייבויותיהם של צבא לבנון וכוחות יוניפי"ל להרחיק את חיזבאללה מהאזור ולהשלים את טיהור המרחבים שבהם פעל צה"ל במהלך החודשים האחרונים. מדובר באזורים שהיו בעבר בסיסי טרור משמעותיים של חיזבאללה וששימשו חלק מתוכניתו המוצהרת לכיבוש הגליל.
הפרות מצד חיזבאללה ודרישות להישארות צה"ל
לקראת מועד הנסיגה, ישראל פנתה לבכירים בממשל האמריקני החדש והבהירה כי הפרות חוזרות ונשנות של ההסכם מצד חיזבאללה מעמידות את יישום הפסקת האש בסכנה. ישראל דרשה להאריך את נוכחות צה"ל בנקודות אסטרטגיות בדרום לבנון לתקופה נוספת, מתוך מטרה לוודא שהמצב בשטח מתייצב בהתאם להסכם ולא מאפשר חזרה של גורמי טרור.
חיזבאללה מאיים: "הנסיגה חייבת להיות מלאה"
בתגובה לפניית ישראל, פרסם חיזבאללה היום (חמישי) הודעה תקיפה שבה נמסר: "כל חצייה של פרק הזמן של 60 הימים תיחשב להפרה בוטה של ההסכם, פגיעה בריבונות הלבנונית וכניסה לתקופה חדשה של כיבוש. אנו דורשים מהמדינה הלבנונית לפעול בכל האמצעים הבין-לאומיים להשבת הטריטוריה הלבנונית וחילוצה מציפורני הכיבוש".
הישגים בצד אתגרים: כמויות הנשק שנתפסו והאזורים שנותרו ללא מענה
במהלך התמרון הקרקעי של צה"ל בלבנון, נתפסו כמויות חסרות תקדים של אמצעי לחימה: 6,840 משגרי RPG ונ"ט, 9,000 מטעני חבלה, 2,700 כלי נשק ורובי סער, 60 טילי נ"מ, כ-2,000 פגזים ורקטות, ועשרות אלפי פריטים נוספים כמו מכשירי תצפית, מחשבים ואמצעי תקשורת. עם זאת, התמרון התמקד באזורים מצומצמים, ובשטחים נרחבים מדרום לנחל הליטני עדיין קיימות תשתיות טרור משמעותיות של חיזבאללה, לצד מאגרי נשק גדולים.
ראש מועצת מטולה: "מאז הפסקת האש, צה״ל וממשלת ישראל נעלמו מהשטח״
דוד אזולאי, ראש מועצת מטולה, מביע עמדה נחרצת נגד הנסיגה בשלב זה, תוך שהוא מתריע מפני חזרת חיזבאללה לשטחי דרום לבנון. לדבריו, הלקח מהעבר ברור: בכל פעם שבה ניתנה לחיזבאללה האפשרות לשוב ולבנות את כוחו, הוא חזר חזק ומסוכן יותר. "הם יחזרו לכפרים שלהם בדרום לבנון עם עוד יותר שנאה, וכל זה קורה רק 50 מטרים ממטולה", הזהיר אזולאי.
אזולאי סבור כי היה צריך להמשיך את הלחימה עוד זמן מה, עד להשגת הסכם טוב יותר שיכלול הגבלות ברורות על תנועת אזרחים ואמצעי לחימה בדרום לבנון: ״פתרון אפשרי היה יצירת אזור חיץ שבו צה"ל יגדיר מרחקים ברורים שאליהם אסור לכל אזרח לבנוני להיכנס, או לחתור להסכם כמו החלטה 1559, שמחייבת שלבנון תחזיק צבא אחד בלבד, ללא ארגוני טרור במדינה. במקום זאת, בחרו בהסכם 1701 – הסכם רע שאינו ניתן לאכיפה״, טוען.
"מדוע ראש ממשלת ישראל לא פעל להשגת הסכם אחר?" שאל אזולאי בביקורת. לדבריו, ההסכם הנוכחי, 1701, רחוק מלהיות פתרון יעיל. "מי אמור לפקח עליו? איני מאמין גם לצה"ל, שמקבל את הנחיותיו מהדרג המדיני. חיזבאללה לא השתנה – מטרתו היא להשמיד אותנו, ולא מספיק מבינים זאת״.
לדבריו של אזולאי, מאז תחילת הפסקת האש, התחושה היא שממשלת ישראל וצה"ל נסוגו מתשומת הלב לשטח. "אף אחד לא הסביר לנו, ראשי הרשויות, מה בדיוק קורה. המידע מגיע אלינו דרך התקשורת בלבד, ואין שיתוף פעולה מספק מהדרג המדיני והצבאי. אין לנו מושג מה יקרה ביום ראשון. אל עבר הלא נודע״, טען.
יו"ר פורום קו העימות: "נוכחות צה"ל בדרום לבנון נדרשת"
משה דוידוביץ', ראש מועצת מטה אשר ויו"ר פורום קו העימות, הביע את דאגתו העמוקה מהשלכות הנסיגה הצפויה של צה"ל על תושבי קו העימות. לדבריו, על אף הרצון להחזיר את התושבים לשגרה, הספקות בנוגע ליכולת הפסקת האש להחזיק לאורך זמן – מטרידים מאוד.
דוידוביץ' מדגיש את חשיבות הנוכחות הצבאית בשטח, לפחות לתקופה מוגדרת, על מנת להבטיח יציבות ולמנוע את חזרתו של חיזבאללה למרחבים שהתפנו: ״אנחנו חייבים להיות ערניים, עם עיניים פקוחות וראייה מפוקחת, כדי להבטיח שהאירועים שהתרחשו ב-7 באוקטובר בדרום – לא יחזרו על עצמם בעתיד בצפון״.
"האם הפסקת האש תחזיק מעמד רק חודשים ספורים או שהיא תימשך שנים?", הוא תוהה. לדבריו, אחד הגורמים המטרידים ביותר הוא חולשתו של צבא לבנון, שאינו ערוך להתמודד עם איום כה משמעותי כמו חיזבאללה. "כלל ראשי הרשויות, ואני ביניהם, הבענו בפני מפקד פיקוד צפון אורי גורדין וצמרת צה"ל את החששות שלנו מכך שצבא לבנון הוא צבא חלש שלא יוכל לספק מטריית הגנה מספקת בתום הפסקת האש. אנחנו חוששים שחיזבאללה, תחת כסות של תושבי דרום לבנון, עלול לשוב ולהתמקם סמוך לגבול שלנו״, הוסיף.
דוידוביץ' מצביע על הפער שבין המסרים המרגיעים שמשדרים בכירי צה"ל – לבין התחושה האמיתית בשטח. "צה"ל משדר תחושת ביטחון וטוען שהוא מחזיק את הגבולות בצורה טובה״, אמר, אך ציין שייתכן שמסרים אלה נועדו בעיקר להרגיע את הציבור. לטענתו, הפתרון האידיאלי הוא נוכחות צה"ל בשטח לתקופה מסוימת, לפחות עד שתתברר היכולת לאכוף את הפסקת האש ולוודא שהיא אינה מופרת: ״צה"ל צריך להישאר בשטח לפחות עד שיתברר בבירור, בסיום הפסקת האש, שאין הפרות, שאין חדירות, ושלא מתרחשים אירועים שיסכנו את ביטחונם של תושבי האזור״.
גם דוידוביץ' וגם אזולאי מדגישים את הצורך בנוכחות צה"ל בשטח לפחות לטווח הקצר, כדי לוודא שמנגנוני הפסקת האש מתפקדים כראוי ושלא מתרחשות הפרות שיעמידו את האזור בסכנה מחודשת. האמון בצבא לבנון ובכוחות יוניפי"ל נמוך, והתחושה היא שבלעדיהם, חיזבאללה עלול לנצל את המצב מחדש ולשוב לקו הגבול.