במבצע אכיפה משולב של פקחי רשות הטבע והגנים במנהל האזרחי וכוחות צה"ל נתפסו ביום שישי האחרון 23 ציפורי שיר, חלקן בסכנת הכחדה, באזור חברון. הציפורים הושבו אמש לטבע לאחר בדיקות רפואיות וטיבוע בתחנה לחקר ציפורים בירושלים ע"ש נילי ודוד של החברה להגנת הטבע.
בין הציפורים שניצלו נמצאו שלושה פרטים של בזבוז הלבנון – מין נדיר ואנדמי המוגדר בסכנת הכחדה עולמית. כמו כן נתפסו שישה ירקונים, שלושה חורפים, ארבעה בזבוזים אירופיים ושבע תפוחיות. המבצע בוצע בשיתוף גדוד 8106 "מגן" של חטיבת יהודה, גדוד דוכיפת, מת"ק חברון וביטחון קריית ארבע.
ד"ר גלעד וייל, פקח רשות הטבע והגנים במנהל האזרחי, סיפר כי החשודים נתפסו במספר זירות ציד שונות בגזרת יהודה. "הם ארבו לציפורים, השתמשו ברשתות וקשרו ציפורי פיתיון למוטות במטרה לתפוס את ציפורי השיר שחורפות באזור בתקופה זו", הסביר. "אנחנו מתמודדים עם תופעה רחבה של אחזקה, סחר וציד לא חוקיים של ציפורי שיר ופועלים רבות על מנת לסכל זאת". החשודים נחקרו ויזומנו לבית המשפט להמשך הליכים.
בזבוז הלבנון, אחד המינים הנדירים שניצלו, דוגר על פני שטח מצומצם בעולם – בחרמון בישראל ובסוריה, בהרי מול-הלבנון, וברמות ירדן. הוא מוגדר בסכנת הכחדה עולמית בדרגת VU, וגם בישראל הוא נמצא ברשימה האדומה באותה דרגה. בישראל הוא דוגר בחרמון, ובחורף נצפה באזורים המדבריים ובספר המדבר בלהקות גדולות.
יותם בשן, מנהל התחנה לחקר ציפורים, מדגיש את חשיבות השמירה על מגוון המינים: "מינים כמו חוחיות, תפוחיות ובזבוזים הולכים ומתמעטים משנה לשנה, ככל הנראה בגלל צמצום שטחים פתוחים במרחב ההר ובגלל ציד". לדבריו, הציפורים משמשות כביואינדיקטורים חשובים, המגיבים במהירות לשינויים בסביבה. "נוכחותן או היעדרן באזורים מסוימים יכולה להעיד על איכות הסביבה ותנאי המחיה של מינים אחרים".
בשן מזהיר כי משבר האקלים משפיע על בתי גידול של ציפורים, מה שמוביל לירידה במגוון המינים. "שמירה על מגוון המינים תורמת להבטחת בריאות המערכות האקולוגיות, אשר משפיעות על כל האורגניזמים החיים", הוא מסביר. "ציפורים מסייעות גם בהפצת זרעים, מה שחשוב לשיקום מערכות אקולוגיות פגועות. התמודדות עם האתגרים האקולוגיים הנוכחיים מחייבת גישה רב-תחומית הכוללת את שמירת הציפורים והבנת תפקידן".