כ-43% מהעובדים חוו פגיעה בשכר או שנמנעה מהם העלאת שכר מאז תחילת המלחמה, כך עולה מסקר חדש שערכה מחלקת המחקר של AllJobs בשבוע שעבר. כשני שלישים מהנשאלים דיווחו על ירידה בביטחונם הכלכלי.
הסקר נערך בקרב 397 אנשים מרחבי הארץ מצפון עד אילת. כחמישית (21%) מהעובדים דיווחו כי חוו קיצוץ ישיר בשכרם, ושיעור דומה (22%) דיווחו שלא קיבלו העלאות שכר או בונוסים שנתיים שציפו להם. מחצית מהמשיבים דיווחו כי שכרם נותר ללא שינוי, ו-6% דיווחו על העלאה בשכרם. 51% מהעובדים דיווחו שנמנעו מלבקש השנה העלאת שכר, בעוד שכשליש דיווחו שביקשו, אך נענו בשלילה.
מעבר לפגיעה הישירה בשכר, המעסיקים נקטו בצעדי התייעלות נוספים. 19% דיווחו על קיצוץ או ביטול הבונוסים בחברה, 10% על פגיעה בתקציבי הרכב והנסיעות, 14% על פגיעה בתקציבי הרווחה, 7% על צמצום היקפי העבודה מהבית.
יותר מחמישית מהעובדים (22%) מדווחים על השפעה משמעותית של המצב הנפשי והלחץ על תפקודם בעבודה. גם כאן, 31% מהנשים ציינו שהלחץ הנפשי פגע בשגרת עבודתם לעומת 13% מהגברים. בנוסף, 8% נוספים סובלים מהשפעת האזעקות התכופות באזור מגוריהם.
הירידה בביטחון הכלכלי הובילה רבים לנקוט בצעדים משמעותיים. כ-42% מהמשיבים נאלצו לפנות למקורות מימון חיצוניים, החל מהלוואות, דרך פתיחת חסכונות ועד הסתייעות בבני משפחה. בנוסף, 68% מהנשאלים בסקר ציינו שהם חווים קושי כלכלי כיום (33% במידה רבה, ועוד 35% במידה נמוכה). מבין המשיבים שחווים קושי כלכלי, כמעט כולם (95%) דיווחו על צמצום בהוצאות, כאשר שליש (33%) מהם חוסכים בכל תחום אפשרי, וחמישית (20%) אף נאלצו לצמצם בצרכים חיוניים כמו מזון ותרופות.
ב-Alljobs מציינים כי המצב החדש הוביל רבים לשקול מחדש את עתידם התעסוקתי, כשרק שליש (33%) השיבו כי הם מרוצים ממקום עבודתם הנוכחי, בעוד הרוב מחפשים שינוי – 22% מחפשים עבודה רווחית יותר, 21% מחפשים עבודה יציבה יותר ו-10% מחפשים עבודה גמישה יותר. בקרב הנשים, 18% רוצים עבודה רווחית יותר, לעומת 25% מהגברים. עם זאת, 12% מהנשים רוצות עבודה גמישה יותר, לעומת 7% מהגברים. כמחצית מהמשיבים העידו שהם שוקלים למצוא מקורות הכנסה נוספים, כאשר כרבע כבר משלבים עבודה נוספת, ואחרים פונים לאפיקים כמו משלוחים או עבודות פרילנסר.
ליאת בן תורה שושן, סמנכ"לית תחום קריירה ב-AllJobs: "הנתונים שעולים מהסקר משקפים תמורות עמוקות בשוק העבודה הישראלי. העובדים נדרשים להסתגל במהירות למציאות כלכלית חדשה. המעבר המשמעותי של עובדים לריבוי מקורות הכנסה אינו רק תגובה זמנית למשבר, אלא עשוי לסמן שינוי ארוך טווח בתפיסת התעסוקה בישראל".