מהציבור ראה קטטה בכביש לפחות פעם אחת בשנה האחרונה. כך עולה מסקר של עמותת "אור ירוק" שנערך באמצעות מכון המחקר "מאגר המוחות".
עוד עולה מהסקר, כי 22% אף דיווחו, כי ראו קטטה בכביש בין פעמיים לשלוש בשנה האחרונה. הרוב הגדול גם ראו עבירות תנועה מסוגים שונים בכביש. 97% דיווחו, כי ראו לפחות פעם אחת בשנה האחרונה כלי רכב שחות רכבים אחרים או נצמד אליהם. 57% טענו, כי ראו זאת שש פעמים או יותר.
97% דיווחו כי ראו לפחות פעם אחת בשנה האחרונה כלי רכב שצופר בכוונה ובאגרסיביות. 45% טענו, כי ראו זאת שש פעמים או יותר. 93% דיווחו, כי נתקלו לפחותפעם אחת בשנה האחרונה ברכב שסנוור כלי רכב אחרים ו-45% ציינו כי ראו זאת ש פעמים או יותר. 91% השיבו, כי נתקלו באלימות מילולית (קללות) ותנועות מאיימות בכביש לפחות פעם אחת שנה האחרונה ו-22% טענו כי ראו זאת שש פעמים או יותר.
כאשר נשאלו מה הסיבה העיקרית לדעתם לאלימות בכבישים, טענו 39% כי הסיבה היא ענישה לא מרתיעה בבתי המשפט. 37% ציינו, כי עומסי התנועה הם הסיבה לאלימות, 12% טענו כי המחסור בניידות משטרה ו-12% נוספים ציינו, כי תשתיות הכבישים הן הסיבה לאלימות בכבישים.
ב"אור ירוק" התריעו, כי מחקרים בעולם הראו קשר ישיר בין התנהגות אלימה להגדלת הסיכון למעורבות בתאונות דרכים. נהגים החשים כעס, דיווחו על מעשים פזיזים ומסוכנים בכביש, כמו אי שמירת מרחק, מהירות מופרזת ונהיגה פחות יציבה באופן כללי. מהמחקר עולה, כי נהגים אלו יהיו מעורבים בתאונות דרכים בשיעור כפול, מנגים שאינם חשים כעס בזמן נהיגה. מחקר אמריקאי נוסף מעריך, כי הכעס והאגרסיביות משחקים תפקידים ראשיים בלמעלה ממחצית מתאונות הדרכים הקטלניות ביותר באמריקה.
עוד ציינו ב"אור ירוק", כי מחקר של מכון המחקר ההולנדי לבטיחות דרכים בדק ומצא, כי קיים קשר חזק בין כעס לבין התנהגות אגרסיבית ותוקפנית על הכביש. הכוונה היא להתנהגות העלולה לגרום לנזק פיזי או נפשי למשתמש והתנהגו המכילה אלימות וחריגה מכללי מוסר.
"הכביש הפך למקום מסוכן ולא רק בגלל תאונות הדרכים. האלימות בחברה הישראלית נמצאת גם בכביש ובשנים האחרונות ביתר שאת", התריע מנכ"ל "אור ירוק" עו"ד יניב יעקב – "תוצאות הסקר מראות כי האלימות הפכה למשהו שגרתי שכמעט כולנו ראינו או חווינו בעצמנו. יחד עם זאת, הציבור לא מוכן לקבל את המצב ודורש ענישה מריעה וחסרת פשרות. כאשר הנהגים לא רואים משטרה בכביש הם מרשים לעצמם לנהוג באלימות כי הם יודעים שהסיכוי שיתפסו קטן. זו התוצאה של המחוסר בשוטרים וניידות. הדרך לשנות את המצב היא באמצעות תוספת של ניידות שוטרים שיגבירו את הנראות והאכיפה בכבישים. בנוסף, בתי המשפט חייבים להחמיר בענישה של אותם נהגים אלימים כדי לשדר מסר חד וברור, כי מי שיפגע באדם אחר בכביש ייענש בחומרה. רק כך נוכל להפוך את הכבישים למקום נעים ובטוח יותר".