במאמץ משותף של אנשי אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, אוגדה 98 וחטיבת הקומנדו, טייסת 103 ויחידת אספקה בהיטס, הוצנחה מהאוויר לראשונה בשטח לבנון אספקה עבור כוחות אוגדה 98, המתמרנים במעוז טרור מרכזי בדרום לבנון. הציוד הוצנח באמצעות מטוסי "שמשון" של חיל האוויר, בשיתוף ענף אספקה רב מימדית באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, ויחידת אספקה בהיטס של חטיבת המרום.
במהלך הלחימה בלבנון, ענף אספקה רב מימדית בראשות סא"ל ד' התמודד עם אחד המבצעים המורכבים בתולדות הלוגיסטיקה הצבאית: אספקה לכוחות אוגדת הקומנדו במרחב אל-ח׳יאם בדרום לבנון, תוך שימוש בתווך האווירי ובתנאים מאתגרים של איום נגד-מטוסים. "זה היה המבצע הראשון מסוגו מאז מלחמת לבנון השנייה״, מספר לראשונה סא"ל ד' "אבל בניגוד לעבר, הפעם, לראשונה – מבצע האספקה הצליח בעומק שטח לבנון״. המבצע עצמו – התרחש יום לפני שנכנסה לתוקף הפסקת האש עם חיזבאללה.
לראשונה, צה"ל ביצע הצנחת אספקה מגובה רב, תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות שתוכננו במיוחד כדי להתמודד עם איומים כמו טילי קרקע-אוויר ומערכות נ"מ של חיזבאללה. "שיגרנו מטוס עם מטען של תחמושת, מים, מזון וציוד רפואי, והלוחמים בלבנון הצליחו לחבור למארזים בזמן ולפרוק את הציוד בבטחה״, הוא מתאר. "המארזים שוגרו מגובה של עשרות קילומטרים, שהו באוויר במשך 8-10 דקות, ואז נחתו במדויק במיקום המתוכנן״.
לקחים ממלחמת לבנון השנייה
סא"ל ד' מתייחס לכישלונות שהתרחשו במבצעי האספקה הקודמים – במלחמת לבנון השנייה: "ב-2006, המארזים שהוצנחו לעומק השטח נפלו פעמים רבות במקומות לא נכונים, לעיתים בשטחים בהם האויב פעל. הפעם, לקחי העבר הנחו אותנו לתיאום מוקפד עם חיל האוויר, מיקוד בתכנון הלוגיסטי ודיוק חסר תקדים בהצנחה״.
"המבצע בלבנון היה יוצא דופן לא רק בשל הצלחתו הטכנית״, הוא מדגיש, "אלא גם בשל התרומה המבצעית שלו. הכוחות בעומק לבנון יכלו להמשיך במשימתם ללא הפסקות בזכות אספקה מתמשכת, יעילה ומדויקת. זה אפשר לנו לשמור על רציפות הלחימה, בעיקר כאשר מעבר של שיירות לוגיסטיות יבשתיות היה בלתי אפשרי או מסוכן״.
סא"ל ד' מסביר שהאספקה האווירית העניקה יתרון מבצעי משמעותי: "ברגע שהכוחות בשטח קיבלו את הציוד, הם יכלו להמשיך לפעול באזורי הקרב הקשים ביותר, בלי להיחשף או לעכב את המשימה. זהו שינוי טקטי שנועד לשמר עליונות במצבים מאתגרים״.
״המבצע בלבנון, שבוצע יום לפני הפסקת האש, היה תקדימי בכמה מובנים. מעבר לשימוש בטכנולוגיות חדשות, הוא סימן שינוי בתפיסת הלוגיסטיקה של צה"ל. זו הפעם הראשונה שהצלחנו להצניח אספקה ולהביא אותה ישירות ללוחמים בשטח״, מציין רס"ן ג', קצין הלוגיסטיקה החטיבתי של חטיבת הקומנדו. ״השנה האחרונה, שבה התמודדו הכוחות עם לחימה אינטנסיבית, הציבה אתגרים חסרי תקדים. התמודדות עם איומים מתקדמים הביאה לפיתוח טכנולוגיות חדשות, כולל שימוש ברחפנים להעברת ציוד קל. אפילו גלידות מסוג 'גולדה' הועברו ללוחמים בשטח – כדי לשפר את המורל ולתת רגעים של חיזוק נפשי ללוחמים״.
לדבריי סא״ל ד', המבצע בצפון היה רק תחילתו של עידן חדש בלוגיסטיקה הצבאית. "אנחנו מפתחים עוד טכנולוגיות ושיטות שיאפשרו לנו לספק לכוחות אספקה גם בתנאים הקשים ביותר. מה שהתחיל כפתרון למלחמה הנוכחית, יהפוך לסטנדרט עתידי שיבטיח את היכולת של צה"ל לתפקד בכל זירה״.