בצל התחדשות ירי הטילים מתימן ומעזה בשבוע האחרון, ועם יד זהירה על הדופק, חוזרות חברות התעופה הזרות בזו אחר זו לטוס לתל-אביב, אחרי שרובן עצרו את הטיסות מאז 7 באוקטובר. בין החברות האמריקניות המובילות שהפעילו טיסות מניו יורק לתל אביב – דלתא איירליינס, יונייטד איירליינס ואמריקן איירליינס – יונייטד כבר חידשה את הטיסות לפני כשבועיים, עם טיסה יומית אחת לניו-יורק והחל מאפריל שתי טיסות. אמריקן אייליינס עדיין לא חוזרת לטוס לישראל, ולפי שעה לא נראה שתחזור במהלך 2025, ואילו דלתא איירליינס מחדשת היום (ג') את טיסותיה מנמל התעופה JFK בניו יורק לתל אביב. טיסה ראשונה של החברה תצא היום מניו יורק ותנחת בנתב"ג מחר (יום ד') בבוקר.
יונייטד ודלתא מצטרפות כמובן לאל על, שלא הפסיקה לטוס לצפון אמריקה מאז פרוץ המלחמה והייתה למעשה השחקן היחיד בקו עד לא מזמן, ולארקיע שהצטרפה בפברואר האחרון והשיקה לראשונה טיסות לניו יורק. חזרתה של דלתא לפעילות הייתה ידועה, והחברה החלה לשווק כרטיסים לטיסות כבר בינואר, אבל אתמול, לאחר הודעת החברה, ובציפייה להתגברות התחרות לאירופה ובקו לניו-יורק, ביצת הזהב של אל על עד כה, ירדה מניית החברה ב-6%.
חברות התעופה האמריקניות מצטרפות לחברות תעופה הגדולות מאירופה כמו אייר פראנס ולופטהנזה שחזרו גם הן לטוס לארץ, וכן לחברות לואו קוסט שעשו זאת, ובהן ריינאייר, וויזאייר, גאורגיאן ועוד. באפריל צפויה לחזור גם בריטיש איירווייז, וכן אתיופיאן איירליינס שתחזור עם 18 טיסות שבועיות בין תל-אביב לאדיס-אבבה.

השוואת מחירים שערכנו בין ארבע החברות שטסות בקו לניו-יורק מעלה שהתחרות המתגברת כבר ניכרת במחירים. כרטיסים לניו יורק באל על במחלקת תיירים עלו בתקופה שבה אל על הייתה מונופול בקו כ-1,850-2,000 דולר, ובחודשים מסוימים הגיעו אפילו קרוב ל-3,000 דולר. נכון לעכשיו, מחירי הכרטיסים באל על לחודש מאי נמוכים יותר במאות דולרים, ומחירי דלתא ויונייטד הם ברמה של מעט יותר מ-1,000 דולר. הבדל גדול לצרכנים הישראלים.
לפי שעה, המחירים של שתי החברות האמריקניות נמוכים יותר משל הישראליות בפסח ובמאי, אבל בטיסות של חגי תשרי התמונה מתהפכת – והחברות הישראליות זולות יותר מהאמריקניות. בכל מקרה, למי שמתכנן לטוס בראש השנה כדאי לשריין כרטיסים כבר עכשיו, כי המחירים רק יעלו ככל שנתקרב לראש השנה, כפי שאומר גם מטאו קורסיו (Matteo Curcio), סגן נשיא בכיר לאירופה, המזרח התיכון, אפריקה והודו בדלתא איירליינס, איתו שוחחנו לרגל חידוש הטיסות של החברה.
3 צפייה בגלריה

מטאו קורסיו. "לכל הלקוחות בישראל, אירופה ומערב אפריקה יהיה Wi-Fi מהיר וחינמי"
(צילום: דלתא איירליינס)

"אנחנו מתכננים לספק טיסה יומית בקו לניו-יורק לאורך כל השנה, וממליצים לנוסעים להזמין מקום מראש כדי להבטיח את התעריפים הטובים ביותר ולהבטיח זמינות בתקופות השיא, כולל החגים של ספטמבר ואוקטובר", אומר קורסיו. לדברי קורסיו, ההחלטה של החברה לחדש את השירות באה בעקבות סקירת אבטחה מקיפה שבוצעה בתיאום הדוק עם גורמים בממשלה ובמגזר הפרטי.
הטיסות של דלתא יתבצעו במטוס איירבוס A330-900neo החדיש, ויטיסו כ-2,000 נוסעים בשבוע. גם ארקיע, אגב, מפעילה את אותו מטוס לניו יורק, אותו היא חוכרת מחברת התעופה הספרדית-פורטוגזית Iberojet, עם מחלקת תיירים בלבד. מ-14 במאי תשיק ארקיע מחלקת עסקים בטיסות לניו יורק, לאחר שתעבור לעבוד עם מטוסי חברת התעופה הבולגרית GullivAir. ואילו הטיסות של יונייטד לניו יורק מבוצעות במטוס בואינג 787 (דרימליינר).
"איירבוס A330-900neo הוא סוג המטוס החדש ביותר בצי שלנו", אומר קורסיו, "ונציע בו ארבע מחלקות: מחלקת 'סוויטות דלתא וואן' (Delta One Suites) כוללות מושבים שמגיעים למצב שטוח לחלוטין, עם דלתות פרטיות, מצעים יוקרתיים, ארוחות שף ומשקאות מובחרים. מחלקת דלתא פרימיום סלקט מציעה מושבים רחבים יותר מהרגיל ומרווח רגליים נוסף. מחלקת דלתא קומפורט (כמו מחלקת תיירים משודרגת) מציעה מרווח מוגדל לרגליים – כ-3 אינצ'ים (7-8 ס"מ) יותר ממחלקת תיירים רגילה, ומושב משופר עם הטיית משנת נוספת לנוחות מוגברת, וה-Main Cabin (תא הנוסעים המרכזי) מספק כריות קצף ובידור מותאם אישית עם יותר מ-1,000 שעות תוכן.
"בכל התאים הנוסעים ייהנו ממאפיינים חדשים כמו תאורת סביבה משופרת. בנוסף, לכל הלקוחות של דלתא בישראל, אירופה ומערב אפריקה תהיה גישה ל-Wi-Fi מהיר וחינמי, שמאפשר לעבוד ולהישאר בקשר מההמראה ועד לנחיתה. זהו צעד חשוב לקראת המטרה של דלתא לספק Wi-Fi בחינם לכל הצי העולמי שלה. פנים תא הנוסעים כולל אלמנטים עיצוביים מודרניים ויותר מרחב, התפריט שופר וכולל מענה למגוון טעמים, ובשדה התעופה JFK בניו-יורק יש לנו טרקלין חדש, Delta One, ובו חלל מפואר עם מקומות ישיבה בשפע, תאים אטומים לרעש, מרפסת תצפית מקורה ואפשרויות סעודה".
ביטול הטיסות של חברות התעופה האמריקניות מאז פרוץ המלחמה אילצו את הישראלים להתמודד עם אתגרים לא פשוטים, במיוחד בקהילת עובדי ההייטק, שנאלצו לרכוש טיסות לא ישירות או לשלם מחירים גבוהים מאוד על טיסות ישירות באל על, ועם מערך מצומצם יותר של צוותי אוויר, שכן טייסים ודיילים רבים גויסו למילואים.
מה הייתה השפעת הפסקת הטיסות לישראל על דלתא?
קורסיו: "בדלתא אנחנו שמים את הבטיחות במקום הראשון תמיד, ולכן נאלצנו להפסיק את השירות, אבל למרבה המזל, הסכם קוד שייר (שיתוף פעולה בין חברות תעופה על אותו קו, שאיפשר ללקוחות של דלתא שכרטיסיהם בוטלו להמיר אותם לטיסה של אל על, כולל בטיסות קונקשן, ולא לאבד את כספם – אל"ק) שיש לנו עם אל על איפשר ללקוחות שלנו לטוס ישירות בקו לתל אביב עם אל על מערים מרכזיות בארה"ב, כולל ניו יורק, ניוארק, בוסטון, לוס אנג'לס, מיאמי ופורט-לודרדייל, בנוסף לטיסות קונקשן רבות. השותפות עם אל על גם איפשרה חיבור עם טיסות מערים פנים-אמריקניות רבות".
החששות הביטחוניים בישראל לא נעלמו, וטילים עדיין יכולים להגיע ומגיעים, כך שאתם יכולים שוב לעצור את הטיסות, מה שיגרור שוב ביטולים והיתקעויות של נוסעים. יש לך בשורה מרגיעה ללקוחות בישראל?
"כאמור, בדלתא אנחנו שמים את הבטיחות במקום הראשון תמיד, ונמשיך בכך, אבל אנחנו גם ממשיכים בשיתוף הפעולה עם אל על, כדי להבטיח ללקוחותינו אפשרויות".
איך חזרת הטיסות של דלתא ויונייטד לתל אביב וכן כניסת ארקיע ובקרוב ישראייר לטיסות בקו לארה"ב תשפיע על המחירים?
"באופן כללי, תמחור חברות התעופה יהיה לפי היצע וביקוש. בנוסף, עם יותר טיסות זמינות, יש אפשרות ליותר גמישות בתאריכי הטיסה ובשעות, מה שמקל על הצרכנים לתכנן את הנסיעות שלהם. כמאמינים הדוקים בכלכלת שוק חופשי, אנו מכירים בכך שהתחרות מניעה חדשנות, משפרת את איכות השירות ומביאה תועלת לצרכנים".
עד כמה השוק הישראלי חשוב בפעילות של דלתא?
"ישראל בהחלט הייתה ותמשיך להיות שוק מפתח עבור דלתא. לפני 7 באוקטובר 2023, דלתא הפעילה טיסה יומית בין ניו יורק לתל אביב, שאותה נחדש כעת. בנוסף הפעלנו שירות יומי בין אטלנטה לתל אביב, ושלוש טיסות בשבוע בין בוסטון לתל אביב. אנחנו עוקבים באופן רציף לאן הלקוחות שלנו הכי רוצים לטוס, ודפוסי הביקוש, בשילוב עם שיקולים תפעוליים והערכת הבטיחות, יקבעו מתי נחדש את הטיסות האלה".