לאחר הדיווחים על הפסקת התפקוד של קטר כמתווכת בין ישראל לחמאס, במדינה בחרו הערב (שבת) להגיב. "קטאר הודיעה לישראל ולחמאס לפני 10 ימים כי אם לא יושג הסכם על עסקת חטופים בסבב המו"מ הקרוב קטאר תשעה את מאמצי התיווך שלה", נמסר.
עוד הוסיפו כי "קטאר הבהירה כי תחדש את מאמצי התיווך שלה רק אם הצדדים יפגינו רצינות וכנות לסיום המלחמה בעזה. המו"מ בו תיווכנו נוצל ככיסוי להמשך המלחמה לצרכים פוליטיים צרים.
בכיר חמאס, מחמוד מרדאווי, הגיב לפרסומים: ״אנו עושים כל מאמץ להפסיק את רצח עם, הרעב והעקירה, אך ישראל נסוגה מ׳הסכם ה־2 ביולי׳ לאחר שסיכם עליו עם המתווכים, למרות שההסכם מהווה הזדמנות לסיים את המלחמה ועונה על כל האתגרים שלה. הצהרותיה של ישראל הן עדות לאמיתות הסיפור שלנו״.
כאמור, מוקדם יותר היום, מקור דיפלומטי עדכן היום את סוכנות הידיעות הצרפתית ״AFP״ כי קטאר נסוגה כמתווך מרכזי לעסקת הפסקת אש ובני ערובה בעזה, והזהירה את חמאס כי משרדו בדוחא "אינו משרת עוד את מטרתו".
"הקטארים הודיעו גם לישראלים וגם לחמאס שכל עוד יש סירוב לנהל משא ומתן על עסקה בתום לב, הם לא יכולים להמשיך לתווך. כתוצאה מכך, המשרד המדיני של חמאס אינו משרת עוד את מטרתו", אמר המקור בעילום שם. ידיעה זו מופיעה לאחר שאמרה ארה"ב למדינת המפרץ שהשהות של קבוצת הטרור במדינה כבר אינה מקובלת.
כזכור, בחודש האחרון פורסמו דיווחים לפיהם המשא ומתן לעסקת חטופים נמצא על סף קריסה. לאחר פגישה שהתקיימה בקטאר בסוף אוקטובר, העבירו המדינות המתווכות לחמאס הצעה חדשה לעסקת חטופים, אשר התבססה על מתווה שגובש במהלך השבועות האחרונים.
על פי השלב הראשון של העסקה שהוצעה, ישוחררו בין 11 ל־14 חטופים, בהם נשים וגברים מבוגרים, בתמורה לשחרור מחבלים והפסקת אש בת 30 ימים. המתווה אינו כולל דרישה לנסיגת כוחות צה"ל מרצועת עזה. במהלך תקופת הפסקת האש המתוכננת, יתנהל משא ומתן על השלבים הבאים של העסקה. כעת, טרם התברר מה יקרה עם המתווה שהוצע, ומי תשמש כמחליפתה של קטאר.