בגדול: מקאן, רכב הפנאי השני של פורשה, נחשב לאחד מרבי המכר שלה עם יותר מ-850 אלף יחידות שיוצרו בעשור מאז הושק. כעת מוצג לו יורש חשמלי, שנדרש לשמר את האיכויות המוכחות של קודמו המצליח. וזה לא עניין פשוט. כי בניגוד לטייקן, החשמלית הראשונה של פורשה שבמכוון לא החליפה אף דגם מוכר ומצליח, המקאן יהיה חייב להתמודד (גם) עם היסטוריה, לצד קדמה טכנולוגית מתבקשת.
וזה קורה, למרות שהתזמון לא אידיאלי למהלך שכזה, שכן הציבור בצפון אמריקה דווקא מפנה עורף לחשמליות. עד כדי כך, שבשוק היעד החשוב הזה תמשיך פורשה לשווק גם בנזין מזהם.
עיצוב ותא נוסעים: בניגוד לטייקן שבאופן מופגן הציג מראה שונה מכל מה שהכרנו בפורשה לפני כן, המקאן החשמלי לא שונה מהותית במראהו מגרסת הבנזין. עם מרכב דמוי קופה, אחוריים משתפלים וחרטום עם יחידות תאורה (מטריקס לד) מפוצלות. התוצאה קצת שגרתית מדי לטעמנו, גם אם יעילה יותר אווירודינמית (0.25 לעומת 0.35).
סביבת הנהג כוללת, כמקובל כיום, סוללת מסכים עם לוח מחוונים דיגיטלי לנהג ("12.6) ותצוגת נתונים עילית כולל הקרנה יעילה של מערכת הניווט. יש גם מסך מגע מרכזי ("10.9) ומסך מגע נוסף בגודל זהה לנוסע מלפנים, לצד מתגים פיזיים קלים לתפעול לבקרת האקלים. בורר מצבי נסיעה (לפנים-אחור-חניה) מוצב מימין להגה ומפנה מקום לתאי אחסון גדולים ושימושיים בין המושבים.
יש גם מאפייני פורשה קלאסיים כמו שעון אנלוגי בחלק העליון של הדשבורד והגה שלוש צלעות בשרני עם בורר מצבי נהיגה. איכות החומרים מצוינת כמקובל ביצרנית, ותנוחת הנהיגה משובחת עם שפע אפשרויות כיוון ותמיכה למושב.
בהשוואה למקאן בנזין היוצא, החשמלי ארוך ב-6 ס"מ (478.5 ס"מ), רחב ב-1.5 ס"מ (194 ס"מ) עם בסיס גלגלים ארוך ב-8.5 ס"מ (289 ס"מ). מרחב המחיה מאחור טוב משמעותית מהדגם היוצא, שנחשב לאחד מהצפופים בקטגוריה, אבל קונסולת בקרת האקלים (ארבעה אזורים) בולטת ותפריע גם לילד לשבת באמצע. תא המטען גדול ב-52 ליטר (540 ליטר) ויש גם תא קטן מתחת למכסה הקדמי (84 ליטר) לאחסון כבל טעינה.
מערך הבטיחות כולל בלימה אוטונומית, שמירת נתיב, בקרת שיוט אדפטיבית והתרעת שטח מת כולל על פתיחת דלת.
מנועים וביצועים: בשלב הראשון יש אפשרות בחירה בין שתי מערכות הנעה כפולה, באמצעות צמד מנועים המחוברים ישירות לגלגלים. עם 408 כ"ס במקאן 4, שמספק ביצועים טובים לכל צורך משפחתי הגיוני (5.2 שניות ל-100 קמ"ש), או 639 כ"ס במקאן 'טורבו' (שום קשר למגדש כמובן) שיטיס את רכב הפנאי ב-3.3 שניות ל-100 קמ"ש ויהיה מהיר מ-GT3 במיאוץ רמזורים מזדמן. נסו לבצע יותר משני שיגורים ברציפות ותגלו שעדיף היה לוותר על ארוחת הבוקר.
במפתיע יש רק שני מצבי בלימה רגנרטיבית, כשגם העוצמתי יותר אינו מאפשר נהיגה בדוושה אחת, כמקובל בחשמליות מודרניות. ככל הנראה כדי להתאים לקהל הלקוחות הפוטנציאלי שמגיע מבנזין. הרגנרציה מושגת בעיקר מהשימוש בדוושת הבלם בעוצמה של עד 4.3 מטר לשניה, מה שלדברי פורשה גורם לכך ש-98% מהנסיעה היומיומית תהיה ללא שימוש ברפידות הבלם.
סוללת 95 קוט"ש מאפשרת טווח תיאורטי של 613 ק"מ ב-4 ו-591 ק"מ בטורבו. מתח עבודה גבוה (800V) מאפשר טעינה אולטרה-מהירה (270 קילוואט) ומילוי מ-10% ל-80% ב-21 דקות, בין 10 ל-15 דקות פחות ממרבית המתחרים.
נוחות והתנהגות: כבסיס משמשת פלטפורמה ייעודית (PPE) חדשה שפותחה יחד עם אודי, ומעניקה בסיס גם ל-Q6. אבל הכיול המוקפד של מהנדסי פורשה ניכר כאן, עם יכולת דינמית גבוהה בהרבה מהמקובל בקטגוריה, כך שכמעט אפשר לשכוח שמדובר ברכב במשקל 2.4 טון.
ההגה חד, מהיר ומדויק, זוויות הגלגול צנועות, מערכת ההנעה מורידה ביעילות את הכוח לאספלט והבלמים מדויקים בהרבה מהמקובל במערכות המשלבות אגירת אנרגיה. גם נוחות הנסיעה טובה ובידוד רעשי רוח והדרך מרשים למדי.
הטורבו מבטיח לשדרג עוד יותר את היכולות עם מתלי אוויר אדפטיביים, דיפרנציאל אחורי מוגבל החלקה והיגוי אקטיבי לגלגלים האחוריים (עד 5 מעלות) המאפשר צמצום רדיוס הסיבוב במטר (11.1 מטר). עם 200 כ"ס יותר מה-4 הוא מאפשר קצב מהיר מאוד בכבישים מפותלים, אבל לא רק הכל חיובי.
התחושה מאחורי ההגה פחות טבעית על המגבלות, מין חוסר תקשורת בין המערכות המתקדמות, באופן מאוד לא אופייני לפורשה. מבחינה זו, דווקא ה-4 המתון יחסית היה מהנה יותר לנהיגה. גם החישוקים הגדולים יותר של הטורבו ("22 לעומת "21) פוגעים בנוחות הנסיעה במהירות נמוכה.
סיכום: המקאן החדש אומנם לא משנה את חוקי המשחק כפי שעשתה בזמנו הטייקן, אבל הוא כן דגם ראוי וחשוב שמאפשר ליצרנית הגרמנית להשתלב בקטגוריה סופר פופולארית תוך שמירה על ה-DNA שלה, עם יכולת דינמית משובחת ויוצאת דופן לרכב פנאי חשמלי.
ולשאלתכם, הוא לא משתווה לאיכויות הדינמיות של המקאן בנזין. הוא כן עדיף עליו כמעט בכל תחום אחר. ובשווקים בהם יש ביקוש ער לחשמליות, הוא לגמרי יכול להיות רב המכר של המותג.
- מנוע: חשמלי
- קיבולת מצבר: 95 קוט"ש
- הספק / מומנט: 408 כ"ס / 66.3 קג"מ
- הנעה: כפולה
- אורך: 478.4 ס"מ
- רוחב: 193.8 ס"מ
- גובה: 162.2 ס"מ
- בסיס גלגלים: 289.3 ס"מ
- משקל: 2,405 ק"ג
- נפח תא מטען אחורי / קדמי: 540 / 84 ליטר
- 100-0 קמ"ש: 5.2 שניות
- מהירות מרבית: 220 קמ"ש
- כריות אוויר: 8
- דירוג בטיחות (Euro NCAP): טרם נבחן
- מחיר: 665 אלף שקל