גילוי נאות: אני מכור למשחקי אסטרטגיה, וכמה שהם יותר מורכבים, מלאי תוכן והחלטות משמעותיות, עוד יותר טוב. לכן שמחתי לשים את ידי כמה שיותר מוקדם על עותק של המשחק "ציוויליזציה 7", הכותר האחרון בסדרת Civilization, שהביא שורה של שינויים משני משחק, רובם לטובה, אבל הצליח לשמר את החוויה הממכרת שגורמת לך לזמזם בראש "רק עוד תור אחד".
למי שלא מכיר את הסדרה, ב-Civilization (שפותחה על ידי Firaxis Games ומופצת על ידי K2), אתם מקבלים את האפשרות לשלוט ולפקח על התפתחות של תרבות אנושית, מתקופת האבן, של ימי ההתיישבות הראשונה, ועד לימים המודרניים. אתם בוחרים מנהיג ותרבות (בעבר זו הייתה בחירה אחת), מתיישבים בפינה נידחת של עולם לא מוכר, או אם יש לכם מזל בפינה מלאת שפע של משאבים. אתם חוקרים את העולם, מגלים תרבויות נוספות החולקות עמכם את השטח, עם חלקם תהיו חברים, עם רובם תילחמו. תוך כדי שאתם חוקרים את העולם, אתם מטפסים בעץ הדעת (המחקר הטכנולוגי) וגם לומדים יכולות תרבותיות חדשות (המחקר התרבותי). זה מאפשר לכם להקדם בזמנים עם יחידות חדשות (כמו לוחמים או אנשי מדע מתקדמים) ולבנות מבנים חדשים כמו מקדשים, בתי ספר וכמובן פלאי עולם. כל הפורמט הנפלא הזה נשמר בצורה נהדרת גם בצילוויציה 7, אבל השדרוגים לקחו את החוויה הנהדרת לעוד יותר ממוקדת.
ביניים: תרבויות שונות ומוזרות
יש שני שינויים בולטים במשחק השנה: בחירת התרבויות וההתקדמות בזמנים. זה בוודאות לא השינויים היחידים, ועוד ניגע בשאר, אבל אלו הכי משפיעים על ליבת המשחק של סדרת CIV. כמו שציינו בתחילת כל משחק אתם בוחרים את התרבות שאיתה אתם רוצים להתחיל, ויש לא מעט לבחור מהם. אבל אם בעבר היינו צריכים לבחור מנהיג אחד, שהגיע עם התרבות שלו וזה מה שליווה אותנו מתקופת האבן ועד עידן החלל, אז עכשיו יש טוויסט. אנחנו עדיין בוחרים מנהיג אחד שיישאר איתנו לכל אורך הדרך, אבל המנהיג יכול להוביל כמה תרבויות שונות, והן משתנות לאורך השנים.
נכון מאוד, מעתה בן פרנקלין לא חייב להוביל את אמריקה לניצחון עולמי, ואולי נפוליאון בכלל שלט על ספרד. יש לנו את האופציות לבנות תרבויות שונות ומוזרות לאורך השנים, בזכות השינוי המבורך הזה למכניקת המשחק. כי אם בעבר, כמו שאמרנו, המשחק התנהל כיחידה אחת מתקופת האבן ועד הזמנים המודרניים, עכשיו כל משחק מורכב משלושה שלבים שונים וייחודיים: antiquity (תקופת המהרות והמלחמות הראשונות), Exploration (גילוי היבשות, השיט ואבק השריפה), והעידן המורדני שמתמקד בתעשייה ופיתוח. לכל שלב יש תנאי ניצחון שונים, אבל רק בשלב השלישי תנאי הניצחון הם גם ניצחון במשחק כולו.
שני השלבים הראשונים נועדו לאפשר לשחקנים לקבל בונוסים מיוחדים ולהכין את התרבות שלהם לשלב הסופי. המהלך הזה נועד לענות לביקורות על צורת המשחק הקודמת של Civilization, שבה רוב הדברים החשובים נעשו ב-100 התורות הראשונים של המשחק, ולאחר מכן זה הלך והדרדר. בשיטה החדשה כמעט כל תור הוא משמעותי עד הסוף.
עוד דבר נפלא שקורה במעבר בין תקופה לתקופה זה ההתפתחות של האימפריה שלכם. לדוגמא, יכול להיות שהתחלתם עם רומא שמונהגת על ידי אוגוסטוס, אבל עד שהגעתם לעידן המורדני כבר בחרתם לעבור לתרבות ספרדית ואז אמריקאית. במהלך כל תקופה אתם כאמור חוקרים טכנולוגיות וסמננים תרבותיים ייחודיים למדינה שבחרתם – מאחר והבניינים המיוחדים של התרבויות הם מאוד ייחודיים להם במראה, זה יוצר שכבות מעניינות ויפות לאורך האימפריה.
בנאים בחוץ, זמן הרובעים
כפי שאמרנו בהתחלה, עוד המון השתנה במשחק השנה. לחובבי הברברים, הם כבר לא איתנו, לפחות לא ככמו שהכרנו. מעתה בכל תקופה נמצא ערים עצמאיות, שחלקן ידידותיות וחלקן עוינות. באמצעות משאב חדש שהצטרף השנה בשם "השפעה", אנחנו נוכל להפוך את אותן ערים לבעלות ברית, ואפילו לשלוח אותן לתקוף מדינות שכנות, סגנון חות'ים. וכן לפני שאתם שואלים, פרס במשחק, ושיחקתי איתם וזה היה נפלא. אנחנו גם קיבלנו אות כבוד, את ירושלים שהופיעה בעבר כעיר עצמאית לא גיליתי, אבל השומרונים עושים הופעת בכורה אמיצה כעיר עצמאית. בכלל אם מדברם על השפעה, כל הנושא הדיפלומטי עבר שינוי מבורך, עם הרבה יותר אופציות ועם בריתות שבאמת משמעותיות לניצחון או הפסד.
השנה גם מצטרפים יחידות חדשות לשדה הקרב: הגנרלים. הם למעשה כבר היו במשחק כאנשים מיוחדים אבל עכשיו אלו היחידות הכי חשובות בקרב. הגנרל שלכם יכול "להכיל" בתוכו מספר יחידות לוחמניות אחרות, ולהזיז אותם בזריזות על המפה, לסדר אותם לפני מתקפה, ומעתה במקום החיילים מי שמקבל את הקידום הוא הגנרל, והקידומים האלה הם משני משחק. מי שעזבו אותנו השנה זה הבנאים. ניהול העיר הפך לפשוט יותר, תודה לאל, ומעתה תנהלו מספר מצומצם של ערים ובמקביל תצטרכו להכיר את המונח עייירה, כלומר עיר קטנה שבעיקר מאכילה את הערים הגדולות. גם נושא הבנייה עצמו השתנה ופחות נוקשה בעבר, מעתה ניתן להניח שני מבנים על שטח אחד, וגם לבנות מחדש מבנים מיושנים. בקיצור יש המון מה לעשות.
המשחק גם עבר שיפורים משמעותיים בגרפיקה בהשוואה לכותר הקודם. המשחק מציג סגנון אומנותי מפורט ומציאותי יותר, עם מודלים תלת-ממדיים משופרים של יחידות, מבנים ונופים. התאורה במשחק שופרה, וכוללת כעת משחקי צל ואפקטים דינמיים שמשתנים בהתאם לשעה ביום ולעונות השנה. גם מפות העולם הפכו להיות מפורטות יותר, עם טקסטורות חדשות וצמחייה עשירה. ההרים נראים כמו הרים, הנהרות שמעכשיו ניתן לנווט באמצעותם בסירות זה תוספת נהדרת, ואסונות הטבע מעולם לא נראו טוב יותר.
עותק המשחק התקבל על ידי עדלי יונייטד, היבואנית הרשמית של המשחק בישראל.