אוהבים את החלות שלכם מבריקות ובעלות מראה שחום מגרה, אבל ממש לא אוהבים את השימוש בביצה טרופה לצורך הברשתן? שוחחנו עם הבלוגרית ועורכת סדנאות האוכל הטבעוני, דניאל וגנר, כדי להבין איזה אופציות אחרות יכולות להתאים.
"באופן כללי, יש שלוש", פותחת וגנר וניגשת ישר לעניין. לדבריה, הן מחלוקות באופן הבא: "במקרה הראשון, אפשר לקחת משהו שיש לו צבע, ואז הוא צובע באופן טבעי את החלה, למשל, סילאן עם מים. הצבע הכהה של הסילאן צובע את החלה. זה תקף גם לגבי מייפל".
וגנר מסבירה שאפשר להשתמש גם בנוזל כלשהו המכיל חלבון "כמו חלב סויה, שאין לו צבע, אבל בגלל שיש בו חלבון, בתנור נוצרת ריאקציה שנקראת ריאקציית מייארד", היא מפרטת. "הריאקציה הזאת קורית כאשר החלבון בא במגע עם סוכר וחום. המשולש הזה יוצר צבע יפה. זאת גם הסיבה שהביצה נותנת צבע".
אופציה שלישית, היא לשלב שמן. "סוג השמן לא משנה", היא מבהירה. זה יכול להיות שמן קנולה, זית או קוקוס. שמן נותן ברק".
כמה זה באמת מחליף ביצה?
"חשוב להבין שביצה מורכבת גם משומן וגם מנוזל – החלבון שבה הוא יותר נוזל, רובו מכיל מים. השומן נותן את הברק. אפשר לראות במאפיות שחלות שהוברשו במים יוצאות קצת חסרות צבע, וחלות שהוברשו בביצה הן מבריקות מאוד. האופציה הטבעונית עושה את אותו הדבר. ניקח שמן כלשהו, חלב סויה לצורך העניין, ונקבל את אותה תוצאה שנקבל אם נבריש בביצה.
רק חלב, נותן בעיקר השחמה. אם החומר מכיל בעיקר חלב ושמן או סילאן ומים, הוא נותן גם ברק. חשוב להבהיר, שאם נבחר להבריש בסילאן, נראה את השינוי כבר בזמן המריחה, ואם נבריש בסויה – זה יקרה רק בזמן האפייה".
איזה יתרון יש לתחליפים שציינת על פני הביצה?
"מבחינת יעילות, הם טובים יותר כי בדרך כלל לא נשתמש בביצה שלמה לצורך הברשה והאופציה הטבעונית מונעת את הבזבוז של חומר הגלם".
ברחבי הרשתות החברתיות אנחנו נחשפים להצעות להשתמש גם במי קפה, תמצית תה ואפילו במי חומוס, מה דעתך?
"לגבי תמצית תה ומי קפה – זה אותו דבר. זה נכנס לקטגוריות של דברים שיש להם צבע באופן טבעי, כמו סילאן ומייפל. פשוט לא מומלץ להבריש מי קפה על חלות שהן מאוד מתוקות או מיועדות לילדים. החיסרון הוא הטעם הדומיננטי. לגבי מי חומוס – האופציה הזאת עולה מהסיבה שיש במים חלבון, אבל מיותר לפתוח במיוחד פחית של חומוס לצורך הברשה. נראה לי מאוד לא פרקטי".
הצגת פוסט זה באינסטגרם
גם בסרטון שהעלתה וגנר (היום) לחשבונה באינסטגרם היא שיתפה שלוש אופציות טובות ויעילות: חלב סויה; חלב סויה מעורבב עם שמן זית (במקרה שנרצה לקבל גם ברק); או סילאן מהול בטיפת מים חמימים שנותן גם צבע וגם ברק.