איגוד האינטרנט הישראלי מפרסם את דוח סיכום שנת 2024 בפעילות קו הסיוע לאינטרנט בטוח. השנה נרשמה עלייה משמעותית במספר ואחוז הדיווחים על הונאות ומתקפות סייבר נגד אזרחים ובעיקר על ניסיונות השתלטות על חשבונות סושיאל. סוג הפנייה הנפוץ ביותר בשנה החולפת עסק בפריצות לחשבונות סושיאל -27% מהפניות לקו. בצל המלחמה, נרשמה עלייה משמעותית בכל סוגי הדיווחים על אירועי סייבר נגד אזרחים.
מהנתונים עולה כי 45% מכלל הפניות לקו השנה היו בנושאי סייבר – לעומת 36% בשנה שעברה. בנושא פריצות והשתלטות על עמודי סושיאל זוהתה עלייה של למעלה מ-20% בפניות – כ-1100 פניות השנה לעומת כ-800 בשנה שעברה. סוגי פגיעה אחרים שבלטו השנה היו הונאות ועוקצים (17.6% מהדיווחים), פגיעות מיניות (11.5%), התחזות והפרת פרטיות (10.9%) ודיווח על תוכן כוזב ושקרי ברשת בנושא המלחמה (10.6%).
את המקום הראשון והמפוקפק תופסת השנה לראשונה וואטסאפ עם 21.7% מכלל הדיווחים. זו הפלטפורמה עליה התקבל מספר התלונות הגבוה ביותר בקו הסיוע לאינטרנט בטוח של האיגוד. במקום השני ממוקמת פייסבוק עם כחמישית מהפניות. במקום השלישי אינסטגרם עם 15.6% מהתלונות.
באיגוד האינטרנט מציינים גידול חד בפניות נגד טלגרם (4.1% מכלל הפניות השנה). בתוך כך בחברה הערבית נרשמה קפיצה ומגמה בולטת במיוחד של דיווח על פגיעות בטיקטוק – 15% מהפניות מהמגזר הערבי הן על טיקטוק.
קו הסיוע לאינטרנט בטוח של איגוד האינטרנט הישראלי הגיש בשנה החולפת מאות בקשות להסרת תכנים לפלטפורמות השונות. הפלטפורמה אליה נשלחו מרבית הדיווחים הייתה פייסבוק, אליה נשלחו כ-322 בקשות הסרה, כ-98% מהן נענו בחיוב. לטיקטוק הוגשו 137 בקשות הסרה, מהן הוסרו וטופלו כ-95%.
"מדובר בעדות נוספת לכך שהמלחמה הגיעה לפתחם של כל אזרחי המדינה באמצעות הזירה הדיגיטלית", אמר סמנכ"ל קהילה וחברה באיגוד האינטרנט הישראלי, עידן רינג: "ניסיונות התקיפה וההטרדה נגד אזרחים בחזית הסייבר צמחו בעשרות אחוזים בשנה האחרונה. איגוד האינטרנט הישראלי הצליח להביא להסרת תוכן פוגעני בפלטפורמות המובילות ב-94% מהפניות וממשיך לסייע לאזרחים לדווח ולהסיר תוכן פוגעני אך קו ההגנה הראשון נגד תקיפות חייב להיות האזרחים עצמם – באמצעות הגברת אמצעי הגנה כמו אימות דו-שלבי וסיסמאות, דיווח ישירות לפלטפורמות ולקו הסיוע והגברת הערנות והזהירות גם במרחב הוירטואלי".