שנה של חוסר ודאות – ואין תשובות
הוועדה לביטחון לאומי, בראשות ח"כ בועז ביסמוט, קיימה היום (שלישי) דיון מעקב מיוחד על מאמצי החיפוש אחרי היימנוט קסאו, ילדה בת 9 מצפת שנראתה לאחרונה בדיוק לפני שנה, ברחובות העיר הסמוכים למרכז הקליטה שבו התגוררה. מאז – נעלמו עקבותיה.
"שנה של חוסר ודאות, שנה של כאב גדול למשפחה", אמר ח"כ בועז ביסמוט, יו"ר הוועדה. "כינסתי היום את הוועדה כדי לבחון את מאמצי החיפוש ולוודא שהמאמצים להגעה לחקר האמת נמשכים במלוא העוצמה. המדינה צריכה לעשות הכול כדי להתחקות אחר עקבותיה של היימנוט".
הדיון התקיים לבקשת ח"כ משה סולומון, שיזם את הישיבה בעקבות תחושת חוסר האונים של המשפחה והיעדר התקדמות משמעותית בחקירה. "המשפחה מאמינה שאם נשתדל, נפעל ונשים את מלוא כובד המשקל, נצליח להחזיר אותה לחיק משפחתה," אמר. "אבל מבחן התוצאה ברור – לא הצלחנו. אולי שינוי ההגדרה ממקרה של 'נעדרת' ל'חטופה' יביא לכלים חדשים ולמאמצים משמעותיים יותר".
"לא נעדרת – נחטפה!"
חברי כנסת נוספים חיזקו את הקריאה לשנות את התייחסות המדינה למקרה. ח"כ צגה מלקו פנתה להורים בשפה האתיופית ואמרה כי היימנוט היא "הילדה של כולנו". "אני מגדירה אותה כחטופה, ויש משמעות לטרמינולוגיה. היא לא נעדרת – היא נחטפה בתוך המדינה ואף אחד לא מדבר. כאשר מדובר במשפחות מיעוטי יכולת ועולים חדשים, אין 'מטה חירום'. האירוע הזה הוסיף בקהילה עוד אי-אמון במוסדות המדינה".
גם ח"כ מירב בן ארי התריעה כי "יש כתות וגופים שמנצלים ילדים באזור צפת ומירון, ואנו צריכים לפעול יחד כדי למנוע חטיפות של ילדים באזור הזה. אני מבקשת לשמוע מהמשטרה איך הם מטפלים בתופעה הזו".
ח"כ פנינה תמנו שטה הוסיפה: "אני רוצה להאמין שהשתמשתם בכל הכלים האפשריים, כולל שילוב השב"כ. ברור לי שאיבדנו זמן יקר ועלינו לחזור לנקודת ההתחלה. בהיבט החברתי, צריך לומר זאת ביושר – לא יכול להיות שילדה בת תשע תיעלם ולא תהיה בשיח הציבורי ועדיין אנו נכשלים".
ח"כ נאור שירי העלה נקודה כואבת במיוחד: "אם היה מדובר בילדה ישראלית ממוצא אחר, הייתה קמה צעקה הרבה יותר גדולה. לא הופקו מסקנות מהמקרה – למשל הצורך בהתקנת מצלמות במרחב הציבורי".
גם ח"כ סימון מושיאשווילי התריע כי "כאשר הילדה הזו נעלמה, כל הארץ רעשה. אך עם הזמן – המודעות הציבורית דועכת. חשוב לשמור את זה בכותרות, שכל המדינה תדע שהיא נעדרת ושהמשפחה שלה עדיין נאבקת למצוא אותה".
המשטרה: "כל העדויות נבדקו – אין הוכחה לחטיפה"
סנ"צ תומר פינצ'י, קצין אח"מ כנרת, התייחס לחקירה וציין כי בוועדה חסויה שהתקיימה לפני הדיון הוצג בפני חברי הכנסת כל החומר שנאסף. לדבריו, "נכון שחוסר המצלמות הקשה על החקירה הראשונית, אבל כל מצלמה שהייתה קיימת תוחקרה על ידי יחידות מיוחדות, ולא נמצא קצה חוט שמוביל לחטיפה".
"המשטרה, יחד עם גופי צה"ל נוספים, השתמשה בכל האמצעים הטכנולוגיים הקיימים, ואף מעבר לכך. נכון להיום אין דבר שמבסס חטיפה", הוסיף פינצ'י, אך ציין כי המשטרה לא מפסיקה את המאמצים.
אביה של היימנוט: "מאמין שהיא נחטפה"
אביה של היימנוט, טספאי קסאו מששה, הודה לחברי הכנסת על הדיון, אך הביע כאב ותסכול עמוק: "שנה חלפה מאז שהיימנוט נעלמה ואנו כואבים ובוכים. האחיות הקטנות שלה חוששות ומפחדות, וזה שיבש לחלוטין את חיינו. המשטרה עשתה ככל שביכולתה, אבל אני מאמין שהיימנוט נחטפה. צריך להקים גוף שיש לו את כל הכלים על מנת לפתור את הבעיה הזו. אנו מבקשים להחליף את הסטטוס שלה מ'נעדרת' ל'חטופה׳".
ד"ר מאיר כרמון, קרימינולוג וחוקר פרטי המלווה את המשפחה, הסכים כי מדובר ב"חטיפה לכל דבר", ולא רק במינוח סמנטי. "עד היום לא יודעים מה קרה ברגע ההיעלמות עצמה, ויש כיווני חקירה נוספים שצריך לבדוק".
המספרים מאחורי הנעדרים בישראל
דו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שהוצג בדיון חשף נתונים מדאיגים בנוגע להיעדרות אזרחים בישראל. מדי שנה מתקבלים במשטרה בין 4,000 ל-5,000 דיווחים על נעדרים, כאשר רובם המכריע מאותר תוך זמן קצר, אך פחות מ-1% נותרים נעדרים בטווח הארוך. נכון להיום, רשומים במשטרה 593 נעדרים, שרובם נעדרים לטווח רחוק. עוד עולה מהנתונים כי 75% מהנעדרים הם גברים, וכי 25% מהם אינם יהודים – שיעור גבוה ביחס לחלקם באוכלוסייה. בנוסף, לפי נוהלי המשטרה, תיקי נעדרים שלא נמצאה בהם התקדמות עשויים להיגנז לאחר חמש שנים, אלא אם מתגלה מידע חדש שמצדיק את חידוש החקירה.
שנה אחרי היעלמותה של היימנוט קסאו, משפחתה ממשיכה להילחם כדי להשאיר את המקרה בכותרות. בעוד שהמשטרה מתעקשת כי אין הוכחה לחטיפה, הקהילה והמשפחה דורשות להמשיך בחיפושים בכל הכוח.
ח"כ סימון מושיאשווילי סיכם את הדיון באמירה ברורה: "הזמן עושה את שלו, אבל אסור שהמודעות הציבורית תדעך. כולנו חייבים להמשיך ולחפש את היימנוט". השאלה הגדולה נותרה פתוחה: האם המדינה תנקוט צעדים חדשים – או שתיק היימנוט קסאו יהפוך לעוד מקרה בלתי פתור ברשימת הנעדרים?