בעקבות כך ששר הביטחון, ישראל כ"ץ, הצהיר על פירוק חיזבאללה מנשקו כאחד מיעדי המלחמה, שוחח אל"מ (מיל') קובי מרום, מומחה לביטחון לאומי ולזירה הצפונית, עם גאולה אבן סער וניסים משעל ב-103fm והסביר מה לדעתו צריך צה"ל לעשות כדי לסיים את המלחמה בניצחון.
מרום אמר: "ברור שאנחנו בשלב קריטי שבין לחימה להסדרה. ברור לחלוטין שעם כל הכבוד לפגישה הקשה בחיזבאללה, אין תחושה של לחץ אמיתי, ואין ברירה בשלב הזה להמשיך בלחץ", אמר מרום ופירט: "המגבלה של הבחירות בארה"ב לפני שבוע השפיעה גם על האופן המוגבל שבו צה"ל הפעיל את הכוחות שלו, אל מול הלחץ של הממשל האמריקני. עכשיו כבר אין בחירות, וישראל חייבת לייצר לחץ צבאי בכמה מאפיינים: בביירות שזה מרכז כובד, באזור בבעלבכ ובעיקר במהלך הקרקעי שבמהלך הראשון היה מוגבל מדי. ברגע הקריטי הזה, אין ברירה אלא צריך להמשיך בתקיפות אוויריות במרכזי הכובד, ולא עושים את זה מספיק".
הוא הסביר כי ישנם שני אילוצים המקשים על ישראל כעת: "הם כבר צפים מעל השטח: כוחות המילואים שהפעלנו בצווי 8 , ויש לנו גם מגבלת חימושים שכדאי שכל הזמן תהיה ברקע", לכן הוא מציע שלא להשתהות: "אני מקווה שלא נמתין לטראמפ, כי אלה חודשים של לחימה והחורף בפתח. אנחנו לא סומכים על צבא לבנון ולא על הכוח הרב לאומי בנמצא כרגע דרום לבנון, לכן ככל שהלחץ הצבאי על חיזבאללה ועל הפגיעה התודעתית בו. ישראל צריכה לפגוע גם בתשתיות שמרשתות את חיזבאללה, המהלכים היו מוגבלים מדי עד היום".
ומהם הלכי הרוח בצד השני? מרום סבור כי איראן מנהלת את חיזבאללה בפועל, והיא זו שתחליט אם ארגון הטרור הלבנוני יסכים להפסקת אש: "האיראנים שמנהלים את האירוע מעוניינים בהסדרה, אבל בתנאים שלהם. אין שום סיכוי שחיזבאללה יסכים להפעלה של צה"ל בתוך לבנון, ולכן זה יהיה מכתב צד מאוד עמום. האיראנים רוצים לחתוך הפסדים, הם רוצים הסדרה, אבל בתנאים שלהם, ולכן ההתשה הזאת היא בשלב עדין".
בהמשך, מתח המומחה ביקורת על שר הביטחון החדש, ישראל כ"ץ, בעקבות אמירותיו האחרונות: "על הרקע הזה האמירות של שר הביטחון אומללות. כמי שמלווה את הלחימה הזאת יום יום, אמירות שהכרענו את חיזבאללה ושבכוונתנו לפרק אותו, אין שום מטרה כזו. – לא להכריע ולא לפרק. כשר הביטחון הוא היה צריך להיזהר באמירות האומללות, בסוף יהיה הסכם טוב שיאפשר מציאות של החזרת תושבים".
ומה ישיב את תושבי הצפון המפונים לבתיהם? מרום סבור כי הסרת איום הירי בכינון ישיר, לצד חיסול תשתיות רדואן יספיקו לכך: "ההישג הקרקעי מוגבל מדי. נצטרך במקומות בהם יש איום נ.ט ישיר, צה"ל מכיר אותם מצוין, להגביר את הכיבוש. אני חושב שקו נוסף שימנע את איום הנ.ט הוא ההישג הנדרש. בסוף נמנע אפשרות של רדואן ואיום נ.ט, ואם נסיר את שני האיומים האלה, אפשר יהיה להחזיר את תושבי הצפון".
פעילות כוחות צה"ל בדרום לבנון. קרדיט: דובר צה"ל (צילום :דובר צה"ל)
עם זאת, יש בעיניו גורם חשוב לא פחות שיאפשר את החזרת התושבים, והוא נעוץ ביחס המדינה למנהיגים המקומיים בקו העימות: "כתושב הצפון זה בלתי מתקבל על הדעת שאין שום שיח בין הדרג המדיני להנהגה בצפון. באילו תנאים חוזרים? ומה התמריצים הכלכליים? אנשים לא יחזרו בשיח שלא קיים כרגע. ראש הממשלה מרשה לעצמו לבקר בצפון בלי לפגוש את ההנהגה שאחראית לתושבים כבר שנה, זה שלב קריטי ביכולת להחזיר את התושבים"
קובי מרום היה איש חטיבת גולני שנים רבות. על אסון נפילת ששת לוחמי החטיבה אתמול אמר: "גולני שוב בראש בחוד החנית, והיא שוב משלמת מחירים. כשמסתכלים על החטיבה המופלאה הזו, מהיום הראשון שלוחמי גולני התמודדו עם לוחמי הנוח'בה, יש בד.נ.א של החטיבה הזו, בנחישות, שלמרות הכאב הגדול של אובדן החברים, גולני תהיה בראש. אין ספק, היא שילמה את המחיר הכבד ביותר, וזה ראוי לציון".