שר הביטחון ישראל כ"ץ הגיע היום (שלישי) לוועדת החוץ והביטחון של הכנסת לדיון נוסף על חוק הפטור מגיוס, זאת לאחר שדיון דומה נקטע בשבוע שעבר, בשל התפרצות של משפחות חטופים. יו"ר הוועדה יולי אדלשטיין פתח את הדיון בכך ש"בדיון הקודם השר לא הצליח להשלים את עקרונותיו והיום אנחנו נעשה את זה". במהלך הדיון, התייחס כ"ץ להתפרעויות בכפר פונדוק בשומרון, שבמהלכן נורו שני מתנחלים ונפצעו. "אני מגנה בתוקף את מה שקרה אתמול בפונדוק. אני מצטער גם על הטרגדיה שקרתה עם הנפגעים. הדברים האלה נחקרים", אמר כ"ץ.
חוק הפטור מגיוס – סיקור N12
השר הוסיף כי "ביהודה ושומרון יש איום שהולך ומחמיר כי האויבים שלנו מזהים אפשרות. זאת הזירה היחידה שפתוחה לאויבינו כרגע. זה המקום היחידי בו יש עימותים, ירי וטרור מול מדינת ישראל. לכן הציר האיראני ממשיך לפעול כדי לייצר טרור בתוך שטח יהודה ושומרון". בדיון הקודם לא היה נוכח בוועדה אף נציג של צה"ל, והפעם נמצא אלוף משנה נועם ארבלי ממשרד הביטחון. גם בדיון הנוכחי משתתפים בני משפחות חטופים.
בהודעת משרד הביטחון, שיצאה במקביל לדבריו בוועדה, נמסר כי השר כ"ץ מגנה בתוקף כל תקיפה ואלימות נגד פלסטינים. "צריך להיות הליך פלילי, ודינם של המתיישבים כדין כל אירוע אחר במדינת ישראל. אני קורא להנהגת המתיישבים לגנות בתוקף כל אלימות מהסוג הזה", הוסיף. "הנחיתי את צה"ל לפעול בעוצמה כדי להגן על כל היישובים והתושבים וזה דבר שהתבצע ויתבצע כדי לתקוף בעוצמה רבה כדי להביא לסיכול הטרור".
לגבי עקרונות החוק שאותו מתכוון שר הביטחון להציע, חזר כ"ץ בוועדה על דבריו מהדיון הראשון, וציין כי "כשנכנסתי (לתפקיד) אישרתי לשלוח 7000 צווים ועם כל זאת הגיוס לא עובד – למה? אומר הרמטכ"ל: 'בלי אמירה של הנהגה חרדית, מיצינו את הפוטנציאל'". לוחם המילואים יונתן שלו התפרץ לדיון – והוצא החוצה. "אני לחמתי שנה בעזה – על מה אתם מדברים? אני מייצג לוחמים שעכשיו נמצאים בעזה בבוץ. אתם יודעים מה זה לאבד עשרות חברים לוחמים ואתה מדבר איתי על קירוב לבבות?", צעק שלו. יולי אדלשטיין השיב: "נא לצאת ולא לחזור".
ח"כ שרון ניר ביקשה להחזיר לחדר הוועדה את הלוחם שהוצא החוצה. יו"ר הוועדה אדלשטיין השיב: "להתפרע כאן בחדר ולהפריע לדבר – אני לא אסבול את זה מאף אחד". חה"כ גדי אייזנקוט אמר בדיון כי "אני לא רואה שגרה למדינת ישראל בשנים הקרובות אלא שגרת חירום. הסד"כ בשנים הקרובות יצטרך להיות גדול בגבולות המדינה וביהודה ושומרון. החוק הזה נועד לתקן טעות היסטורית בחברה הישראלית שנוצרה ב-1977. חוק השירות יצר מציאות מעוותת שהובילה למצב בו אנו נמצאים היום".
במהלך הדיון, השווה דני אלגרנט, אח של איציק אלגרט שחטוף בעזה, בין ההתפרעויות שביצעו הלילה מתנחלים בכפר פונדוק לבין חמאס. "טרוריסטים יהודים שרפו ותקפו אנשי ביטחון שנאלצו לירות בהם. זה קרה אצלנו בבית. זה האנשים שלנו שנכנסו ושרפו בתים על יושביהם", אמר אלגרנט. "ושר הביטחון שלנו משחרר אותם. אחר כך אנחנו אומרים: החמאס פסיכופטים ואכזריים ואנחנו 'טלית שכולה תכלת'. ואחר כך אנחנו באים בטענה לחמאס. אז אנחנו בונים את החמאס ובנינו את החמאס – ונהיינו חמאס", הוסיף. מוקדם יותר, אמר אלגרנט דברים דומים בוועדת החוקה של הכנסת.
חיים הימן, אבא של ענבר הימן שנחטפה לרצועת עזה ונרצחה, פנה לשר כ"ץ בתהיה: "למה ענבר לא כלולה בעסקה? אנחנו יודעים שבעסקה הנוכחית מגיעים גם נרצחים וענבר לא ביניהם. אני לא מצליח לקבל תשובה למה". בדיון משתתפת גם מכבית מאייר, דודה של גלי וזיו ברמן, והיא משמיעה את ההקלטה האחרונה של גלי ברמן פעם נוספת – לאוזני שר הביטחון.
שר הביטחון כ"ץ הגיב לדברי משפחות החטופים, ואמר: "אנחנו, הממשלה, מחויבים להחזיר את כל החטופים והחטופות הביתה. לא נסיים את המלחמה עד שכולם יחזרו. הממשלה אישרה אחרי דיונים ארוכים שנמשכו לתוך הלילה את ההצעה היחידה שהייתה מונחת לפניה". הוא הוסיף: "כולנו שמחים ומאושרים על שובן של שלושת החטופות, נמשיך ונעשה הכל כדי שכולם יחזרו. לא היה שום שיקול פוליטי ברגע ההחלטה".
ראש האופוזיציה יאיר לפיד פנה במהלך היון לשר הביטחון: "מה שהצגת פה זה לא חוק גיוס – זאת הונאה. אף חרדי לא יתגייס והילדים שלנו ימשיכו למות. מתווה שמחולק על 7 שנים, שהמטרה שלו הוא גיוס 50 אחוז מהחרדים הוא הונאה. יש לי שני בנים ואני לא זוכר שמישהו אמר אחד מהם יתגייס ואת השני נשחרר".
בדיון שנערך בשבוע שעבר ולא הגיע לסיומו, אמר שר הביטחון כי "העיקרון הראשון הוא הבטחת שילוב המגזר החרדי בשירות משמעותי בצה"ל, כשהעיקרון השני הוא תוך שמירה על אורח חייהם והצביון היהודי של מדינת ישראל. אני מודיע כאן: לא אקדם חוק שלא יענה על שני העקרונות האלה". כ"ץ הבהיר כי "ההגעה ליעדי הגיוס תהיה מדורגת. בשנת הראשונה 4,800 מתגייסים. בשנה השנייה 5,700 מתגייסים ולאחר מכן היעד יעלה בצורה מדורגת בכל שנה".
"ככל שלא תהיה עמידה ביעדים יחולו סנקציות מוסדיות על כלל הישיבות בגין כל תלמיד שמיועד לשירות ביטחון", הוסיף השר כ"ץ. "דבר שני, יהיו סנקציות אישיות על הלומדים ועל אלו שאינם לומדים, זה לא היה עד היום. עמדתי הייתה שמי שלא ילמד ואנחנו נבדוק את זה בקפדנות וגם לא ישרת – עליו צריך להטיל סנקציות. שכנעו אותי שבמידה שלא יעמדו ביעדים – יהיו סנקציות גם על הלומדים בישיבות. זה דבר שלא היה עד היום".