בסוף השבוע האחרון הגביר ממשל טראמפ את הווליום בתוכנית הקיצוצים שלו בממסד הרפואי, ובתעשיית הפארמה והמחקר הרפואי מודאגים מההשלכות.
● השבוע בביומד | הניסוי הקליני שמצא קשר בין שימוש בתוספי תזונה לקצב ההזדקנות
● הפתרון לחרם המתכות של סין על ארה"ב נמצא בגינה
עוד לפני שאושר סופית בסנאט המינוי של רוברט קנדי ג'וניור לשר הבריאות, הממשל הודיע שהשבוע ייכנס לתוקף קיצוץ של כ־4 מיליארד דולר בסעיף "עלויות לא ישירות" של NIH, מכון המחקר הלאומי של ארה"ב. במקביל, דלפה לתקשורת טיוטת צו נשיאותי שדורשת קיצוץ של כ־50% מכוח-האדם ב־FDA. ההשפעות של צעדים כאלה עשויות לחרוג מארה"ב.
האוניברסיטאות נערכות לתביעה
סעיף "עלויות לא ישירות" ב־NIH נועד לסייע לבתי החולים או למעבדות שבהם מתנהלים המחקרים שבמימון המכון. אילון מאסק, שמונה על ידי הנשיא דונלד טראמפ להוביל את הקיצוצים במוסדות ממשלתיים, כתב ברשת החברתית שלו X כי "אוניברסיטאות עם תקציבים של עשרות מיליוני דולרים לוקחות עד 60% מהמענקים שלהן ל'תקורה'. איזו גזלה!". חוקרים, לעומת זאת, טוענים שהתשלומים הלא ישירים הללו מכסים רכיבים קריטיים בניסויים שלהם.
חוקרים טוענים: מילים להט"ביות נמחקו ממאגרי ה־CDC
חוקרים שמשתמשים במאגרי ה־CDC (הרשות לשליטה במחלות) אמרו שהם מנסים להבין אם היו שינויים במידע שנעלם וחזר בחלק מהדשבורדים של הרשות. בינתיים, נראה שחלק מהשינויים קשורים להסרת מילים מסוימות הקשורות לגיוון מגדרי וגיוון בכלל.
מדובר בשינוי שאינו רק סמנטי. למשל, כשמדובר באיידס, מחיקת ההתייחסות לציבור הלהט"בי מונעת הבנה של דפוסי תחלואה באוכלוסייה. בנוסף, חוקרים מדווחים על דחייה בפרסום מאמרים חשובים הקשורים לשפעת העופות הנמצאת כעת בעיצומה בארה"ב.
עוד הם מדווחים שבמגוון רשויות נוספות הקשורות לבריאות וכפופות לממשל שונו מאמרים מדעיים ללא התייעצות עם כותביהם כך שהוסרו מילים מסוימות – מילים הקשורות למגדר אך גם מילים הקשורות לגיוון והכלה כמו "שוויון", "גיוון", "הדרה", "מגבלות" ו"טראומה". באתר רויטרס דיווחו שבידי נציגי הממשל העוברים על המאמרים ישנו תרשים זרימה המאפשר להחזיר לאוויר מאמרים שבהם, נניח, המילה "נגישות" אינה מתייחסת למגוון והכלה אלא לנגישות למידע.
NIH מממן פרויקטים של מחקר בעיקר בארה"ב, אך לא רק בה. המכון שותף גם במימון פרויקטים בישראל ובמימון מחקרים בינלאומיים שחוקרים אמריקאים שותפים בהם.
בתגובה לקיצוץ שהוכרז, מדענים הזהירו שפרויקטי מחקר וניסויים ייעצרו באופן מיידי. ב"וושינגטון פוסט" ציינו שכמה מעבדות כבר החלו לצמצם או לסגור את פעילותן במהלך סוף השבוע, כדי שיוכלו לעכל את הבשורה ולהתכונן להמשך. כמו כן, בכוונת המועצה האמריקאית להשכלה גבוהה להגיש תביעה נגד הקיצוצים.
במקביל לקיצוץ ב־NIH, דלפה לידי אתר חדשות הביומד Biocentury טיוטה של צו נשיאותי ובו דרישה לקיצוץ של כ־50% מכוח־האדם ב־FDA. הדיווח פורסם גם ב"וול סטריט ג'ורנל", אך הממשל הכחיש זאת.
רוברט פ. קנדי ג'וניור כבר אמר בעבר שעם בחירתו "אנשי ה־FDA יצטרכו לארוז", אבל הצו, אם הוא אכן קיים, יכול לצאת לדרך גם בלעדיו. המהלך הנוכחי מגיע במקביל להצעות פרישה נדיבות שקיבלו עובדי מדינה גם ברשויות פדרליות אחרות, ובלבד שיחליטו לפרוש כבר השבוע.
ה־FDA מעסיק כ־18 אלף עובדים, אך כבר היום נחשב לגוף בתקצוב חסר, המתחרה בקושי על כוח־האדם המקצועי שלו מול חברות תעשייה שיכולות לשלם הרבה יותר.
באתר חדשות הביומד Endpoints הזהירו שמשמעות הקיצוץ היא דחייה באישורי תרופות, ירידה באיכות הבדיקה של בקשות לתרופות חדשות, פגיעה ביכולת לאתר תרופות מזויפות המוברחות לארה"ב, ואחד הדברים החשובים ביותר מבחינת התעשייה הישראלית: אישור מפעלי ייצור.
בתקופת מגפת הקורונה, כשנציגי ה־FDA לא הצליחו להגיע לישראל כדי לאשר מפעלים, נוצר עיכוב של שנה עד שנתיים בלוחות הזמנים של חברות תרופות ומכשור רפואי, וכתוצאה מכך לירידות חדות במניות חברות בורסאיות שהושפעו מהמהלך.
שחפת בסופרבול, לא תרחיש דמיוני
עוד קודם לשני הצעדים האחרונים נפגעו רשויות נוספות. ב־CDC, הרשות לשליטה במחלות, נעלמו רוב הדשבורדים לניטור מחלות (חלקם הוחזרו במהלך סוף השבוע), וכך התקשתה המדינה לעקוב אחרי התפרצויות שחפת, חצבת ושפעת.
ד"ר ג'רמי לוין, מנכ"ל טבע לשעבר והיום בין היתר דירקטור בארגון BIO, אמר לגלובס שהארגון צפוי להתכנס השבוע כדי לדון בהשלכות כל המהלכים.
ד"ר ג'רמי לוין / צילום: יח"צ
"התוכנית שלהם, כמו שהיא נראית כרגע, אם הצו העוסק ב־FDA יעבור גם הוא, תגרום לכך שתרופות בארה"ב יהיו ללא בקרת איכות, מחלות לא ינוטרו, ארה"ב לא תוכל להכין חיסונים למחלות חדשות ולהתכונן לעונת השפעת הבאה, זיהומים במזון לא ינוטרו ואף אחד לא ירצה לקנות מזון מארה"ב.
"הנה עכשיו יש לנו התפרצות שחפת בקנזס, ולקראת אירועי הסופרבול, שבהם מתערבבים אנשים מכל המדינה, לא בוצעה חקירה אפידמיולוגית או לפחות ממצאיה לא פורסמו. כולנו בתעשייה מנסים להסביר לממשל באיזה אסון מדובר מבחינת אמריקה. לא עבור העשירים, כי הם יקנו תרופות מהסינים. זו המדינה היחידה שמרוויחה מהמהלכים האלה".
"ישראל תצטרך לבנות רשות עצמאית"
לוין ציין כי לאירוע השלכות משמעותיות אפשריות על ישראל. "אם ה־FDA וה־CDC כבר לא יהיו גורמים שהרגולטור הישראלי יכול לסמוך עליהם, ישראל תצטרך לבנות רשות רגולטורית שיודעת לאשר תרופות בעצמה, או לחבור לאחת הרשויות האחרות, האירופית או אפילו הסינית.
"המטרה שלהם היא לפרק את כל הרשויות, עם פנטזיה לבנות אותן מחדש, אך ללא הידע הרלוונטי, בעיקר כשזה מגיע לתחום הרפואה", אומר לוין.
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה אוטומטית ולא יפורסמו באתר.