חברות תעופה רבות ביטלו את טיסותיהן לישראל ומישראל בחודשים האחרונים, והתופעה מתרחבת בשבועות האחרונים, ככל שהמערכה בצפון נמשכת ומחריפה.
בשיחות עם גורמים בענף התעופה הם מסבירים: "חברות התעופה הזרות מבטלות מכמה סיבות. אחת מהן היא שאין תיקון ל'חוק טיבי' שמתאים למצב המלחמה, וחברות תעופה זרות נתבעות על ידי נוסעים ישראלים. זה פוגע בהן, וחלקן שוקלות לבטל לטווחי זמן רחוקים".
"אם 'חוק טיבי' יתוקן ויאפשר לחברות התעופה הזרות לפעול בגמישות רבה יותר בהתאם למצב ולבטל בלי להיתבע אם המצב הביטחוני מחמיר, סביר שנראה פה יותר חברות תעופה זרות שחוזרות. על פניו זה נשמע כמו תיקון שיפעל לרעת הצרכן, אבל זה לא מדויק: בסופו של דבר יהיו יותר חברות זרות שיפעלו כאן ויהיה יותר היצע, מה שיוכל לסייע להורדת המחירים. חשוב להבין שחברות התעופה לא מעוניינות לבטל טיסות, זה לא טוב להן, ואם הן עושות את זה – זה כי המצב באמת בעייתי מבחינתן", מסבירה בכירה בענף התעופה.
מגבשים נוסח חדש
מבדיקת הנושא עולה כי בקרוב יתכנסו צוותים כדי לעבוד על נוסח מול רשות התעופה האזרחית, וכאשר יגובש כזה, יובא התיקון לחוק שירותי התעופה לדיון נוסף. לכל הפחות, מדובר בתהליך שצפוי להימשך כמה שבועות. הדיון האחרון בנושא התקיים לפני כמעט שלושה שבועות, ובמהלכו דנו בהצעת חוק לתיקון "חוק שירותי תעופה". על פי גורמים המעורבים בנושא, במסגרת התיקון הוצע להעניק לחברות התעופה פטור מתשלום פיצוי בגין טיסות שבוטלו בחודשים הראשונים של המלחמה.
עוד הוצע במסגרת התיקון להקל את הדרישה למתן הפטור הקיים בחוק מתשלום פיצוי בנסיבות שבהן טיסה התבטלה עקב סיבות שאינן תלויות בחברת התעופה. כך, במקום שהפטור יינתן במקרים שבהם חברת התעופה תוכיח כי עשתה כל שביכולתה למניעת ביטול הטיסה (כפי הקבוע בנוסח הנוכחי של החוק), יהיה עליה להראות כי נקטה אמצעים סבירים למניעת הביטול (בדומה לחקיקה המקבילה באירופה).
כמו כן, במסגרת התיקון הוצע להסמיך את שר/ת התחבורה להוציא צו בתקופות חירום, אשר עניינו מתן פטור מתשלום פיצוי בגין טיסה שבוטלה, הגבלת מספר הלילות שבהם חברת התעופה תידרש להסדיר שירותי לינה לנוסע שטיסתו בוטלה, וקיצור תקופת ההודעה מראש על ביטול טיסה אשר בגינה יינתן פטור מתשלום הפיצוי הקבוע בחוק (מ־14 ימים לשלושה ימים).
מנגד, יש קולות הטוענים כי הצרכן ייפגע משום שמדובר בחוק שיצמצם את אפשרויות הפיצוי שהצרכן יהיה זכאי לו במקרה של ביטול טיסה בטווח שבין החוק הקיים לתיקון המוצע לחוק. נכון לעכשיו, חלק מחברות התעופה הזרות יושבות על הגדר ומחכות להחלטות הכנסת בנושא.