הפד האמריקאי טרף אמש את הקלפים, מה שהביא לטלטלה שלא נראתה בבורסה כבר חודשים. הדאו ג'ונס צנח ב-2.6%, ורשם את הירידה הגדולה ביותר שלו מאז חודש אוגוסט. מדד זה מציג רצף הפסדים של 10 ימים, שיא שלילי שלא נראה מאז שנת 1974.
● אינפלציה גבוהה יותר ופחות הורדות ריבית: הפד מעדכן תחזיות ומפיל את וול סטריט
● 5 מיליארד דולר ביום אחד: הקאמבק של טבע לצמרת, והסיכויים שהוא יימשך
● עקפה את אינטל: חברת שירותי המחשוב מישראל שמעסיקה מעל 12 אלף עובדים
מדד הדגל S&P 500 ירד גם הוא ב-3%, ואילו הנאסד"ק איבד כמעט 3.6%. מניות שבלטו לשלילה במיוחד הן טסלה וברודקום , שעד אמש נהנו ממומנטום חיובי במיוחד.
הדרמה בוול סטריט לא נגמרה בשוק המניות – והורגשה היטב גם באגרות החוב, במט״ח, בקריפטו ובזהב.
וול סטריט פתחה אתמול את יום המסחר כעוד יום עם עליות שערים קלות. כולם ציפו להחלטת הריבית של הפד בשעה 21:00 שעון ישראל, ולדבריו של היו״ר ג'רום פאוול שלאחריה. הפד כצפוי הודיע על הפחתת ריבית שלישית ברצף – לרמה של 4.5% ברף העליון.
הריבית עמדה בציפיות, מה בכל זאת הדאיג את השוק?
במקביל לפרסום החלטת הריבית, פרסם הפד תחזיות מאקרו עדכניות וחברי ועדת השווקים הפתוחה הציגו את הדוט פלוט (Dot Plot) – מתווה הריבית העתידי שלהם.
בעוד שהתחזית הקודמת, מחודש ספטמבר בלבד, דיברה על ארבע הפחתות ריבית ב-2025, חברי הפד מדברים כעת על שתיים בלבד.
״אנחנו נכנסים לשלב חדש. הורדנו את הריבית באחוז שלם משיאה, והעמדה שלנו כעת מגבילה הרבה פחות", אמר פאוול, והוסיף כי "לכן אנחנו יכולים להיות זהירים יותר כשאנחנו שוקלים התאמות נוספות״.
מה גרם לחברי הפד להיות זהירים יותר בנוגע להורדות הריבית?
במילה אחת – אינפלציה. בסייקל הנוכחי שהחל לפני כשלוש שנים, הרימה האינפלציה את הראש והגיעה לשיא של 40 שנה. כתוצאה מכך הבנק המרכזי הקפיץ במהירות ובחדות את הריבית – מכמעט אפס ועד לרמה של 5.5% בתוך קצת יותר משנה.
ואכן נראה היה שהפד הצליח. קצב עליות המחירים התמתן בהדרגה. זאת, ללא גלישה למיתון או להאטה של הכלכלה האמריקאית חרף הריבית המרסנת.
אלא שלאחרונה מגמת ההאטה באינפלציה התמתנה ובפד חוששים כי היא עשויה להיתקע מעל ליעד של 2%. התחזית העדכנית שהציג הפד היא לאינפלציה של 2.5% ב-2025. זאת לעומת 2.1% בתחזית הקודמת.
פאוול עצמו הדגיש כי מאז החלטת הפד בחודש ספטמבר, האינפלציה הפתיעה פעמיים כלפי מעלה.
מה צפוי בהחלטת הריבית הבאה?
העיתוי המדויק של הפחתות הריבית העתידיות של הפד אינו ודאי כעת. פאוול מצדו הבהיר שהכל תלוי בנתוני המאקרו. אם האינפלציה לא תרד, רמז פאוול, גם הריבית לא.
"להורדות נוספות, אנחנו נחפש התקדמות נוספת באינפלציה״, אמר.
החוזים בשוק צופים כי הורדת הריבית הבאה תקרה רק בספטמבר 2025.
האנליסטים של מורגן סטנלי צופים שתי הורדות ריבית של 0.25% כל אחת – אחת במרץ ואחת ביוני. "הגישה המחמירה יותר של הפד נובעת מכך שחלק מחברי הוועדה כבר לוקחים בחשבון שינויים צפויים במדיניות המסחר, ההגירה והמדיניות הפיסקלית. שינויים אלה צפויים להוביל לאינפלציה גבוהה יותר, ולכן גם לריבית גבוהה יותר לאורך זמן״, כתבו בהערה שפורסמה למשקיעים לאחר הודעת הריבית.
מה יכול לסבך את התמונה?
שוק העבודה. לצד שמירה על יעד האינפלציה, הבנק הפדרלי ממש לא רוצה לראות קפיצה באבטלה ופגיעה בשוק העבודה. אם הסימנים על החמרה במצב שם יחמירו, הדילמה של הפד תהפוך למורכבת במיוחד.
אמש אמר פאוול כי חולשה בשוק העבודה היא "לא משהו שאנחנו צריכים לראות״, אך נמנע מלרמוז שהפד יוריד ריבית רק כדי למנוע התקררות בתנאי התעסוקה, כפי שקרה בחודשים האחרונים. נזכיר כי בספטמבר חתך הפד במפתיע את הריבית בחצי אחוז בעקבות סימנים להרעה בשוק התעסוקה.
בשורה התחתונה, אחרי רצף של שלוש הורדות ריבית, הנתונים בשטח הם אלו שיקבעו אם ומתי נראה זאת שוב.
למרות הפסימיות אמש בוול סטריט, פאוול ניסה להעביר מסר אופטימי: "הכלכלה האמריקאית מתפקדת טוב מאוד – באופן משמעותי טוב יותר מהמקבילות. אנחנו חייבים להישאר ממוקדים במשימה, בכל זאת״.
מי המניות שצנחו הכי חזק?
הירידות היו רוחביות ולא פסחו כמעט על אף מניה. טסלה כאמור שאיבדה מעל 8% וברודקום שצנחה בקרוב ל-7% בלטו במיוחד. מבין הענקיות, גם אמזון , מיקרוסופט ומטא בלטו לשלילה.
דווקא אנבידיה שנמצאת במומנטום שלילי בתקופה האחרונה ירדה הפעם באחוז אחד בלבד – פחות מיתר הגדולות.
מבין מניות הפיננסים, בולטת במיוחד מניית מורגן סטנלי שצנחה ביותר מ-5%.
מה קרה באג״ח ובדולר?
תשואות האג״ח הממשלתיות זינקו. התשואה לעשר שנים עומדת כעת על 4.5% – 12 נקודות בסיס יותר מאשר בפתיחת המסחר אתמול.
גם התשואה לשנתיים, שנחשבת לרגישה יותר לשינויים בריבית בטווח הקרוב קפצה ב-10 נקודות בסיס לרמה של 4.36% – העלייה הגדולה ביותר בחודשיים האחרונים.
בשורה התחתונה, האיתות של הפד על מדיניות מוניטרית מרסנת יותר מהצפוי גרם למשקיעים לדרוש תשואה גבוהה יותר על האג"ח.
גם הדולר האמריקאי זינק על רקע האירועים ב-1.1% מול סל המטבעות. כעת הוא נמצא ברמה הגבוהה ביותר שלו מאז נובמבר 2022. המטבע האמריקאי שנחשב למקלט בטוח בזמן טלטלות בשווקים זכה לאחרונה לרוח גבית גם מהצעדים שמתכנן ממשל טראמפ.
הזהב איבד כ-2% בתוך הסערה.
כיצד הגיב שוק הקריפטו לטלטלה?
הירידות לא פסחו גם עליו. הביטקוין איבד 5% אך עדיין נסחר סביב שער של 100 אלף דולר למטבע, והאת'ריום צנח ביותר מ-8% לרמה של כ-3,600 דולר למטבע.
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה אוטומטית ולא יפורסמו באתר.