במהלך ההפסקה בגמר הסופרבול, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הכריז שהוא ביקש משר האוצר סקוט בסנט לעצור את הנפקת מטבע הפני (סנט אחד), המטבע בעל השווי הנמוך ביותר בארה"ב מאז ביטול מחצית הסנט ב־1857. בנימוקיו, הוא הסביר שהנפקת הפני עולה יותר מהשווי הנקוב שלו. אך ישנם לחצים נוספים לביטול המטבע, כמו גם חששות שהדבר יוביל לעליית מחירים.
● מבחן לכלכלת ישראל: החשב הכללי מוציא לדרך הנפקת חוב בינלאומית
● התוכנית לעזה שמסעירה את העולם נכתבה חודשים לפני שטראמפ ניצח בבחירות
מטבע הפני עשוי בעיקר מאבץ ומעט נחושת, מתכות שמחירן הולך ועולה בשנים האחרונות. כיום, כלל העלויות של ייצור פני אחד עומדות על 3.7 סנט, מעל ומעבר לשוויו. בסך הכל, על פי הסוכנות ליעילות ממשלתית שמוביל אילון מאסק, ייצור מטבעות הפני עלה לציבור האמריקאי 179 מיליון דולר בשנת 2023.
אך הנימוקים לביטולו עולים הרבה מעבר לכך: על פי הוול סטריט ג'ורנל, אמריקאים זורקים 68 מיליון דולר בכל שנה במטבעות שנשארים בשדות תעופה ובצנצנות, ועל פי הניו יורק טיימס יש כ־240 מיליארד מטבעות פני ששוכבים בצנצנות ללא מעש, כלומר מטבעות בשווי 2.4 מיליארד דולר שנמצאים הלכה למעשה מחוץ למחזור הכספים.
גם המעבר לאמצעי תשלום אלקטרוניים כמו כרטיסי אשראי ואפליקציות מביא לכך שהשימוש במזומן פוחת – קל וחומר מטבעות בעלי שווי זניח כמו הפני שלא יכול לקנות דבר בכוחות עצמו. כמו כן, ייצור המטבעות בארה"ב ממילא בנסיגה, כאשר ב־2024 הונפקו מעט יותר מ־5 מיליארד מטבעות (מתוכם 3.2 מיליארד מטבעות פני), לעומת כ־17 מיליארד מטבעות ב־2015, מתוכם כ־9.3 מיליארד מטבעות פני. ביטול הפני יאיץ מאוד את המגמה הזאת.
מי יפסיד ומה המצב בישראל
לצד היתרונות, עולים גם חששות: תשלומים קטנים, בייחוד בחנויות נוחות ומכולת קטנות, הם לעיתים במספרים לא שלמים, ומטבעות פני ניתנים כעודף. ביטול הפני יאלץ את המוכרים לעגל את המחירים, כנראה כלפי מעלה, מה שעלול להוסיף מעט לאינפלציה ולקשיים של אוכלוסיות חלשות בארה"ב להרשות לעצמן מצרכים קטנים.
בנוסף לעצירת ייצור המטבעות, טראמפ יכול ליזום מהלך לביטולם בקונגרס, שאחראי בחוקה האמריקאית על טביעת המטבעות. אם תידרש האפשרות הרדיקלית של הוצאתם מהמחזור, אזרחי ארה"ב יוכלו להשיב את מטבעות הפני שלהם בתמורה לתשלום, אך כנראה לא כולם יטרחו לעשות זאת והבנק המרכזי של ארה"ב יוכל לרשום לעצמו רווח על כך.
ומה קורה בישראל? מטבע האגורה הבודדת הוצא משימוש ב־1991, ומטבע החמש אגורות, המקביל בערכו לפני האמריקאי (ששווה כ־3.6 אגורות) הוצא משימוש ב־2008. בנימוקים להוצאתו מהמחזור, בנק ישראל ציין את תמיכת הציבור בביטול המטבע, תופעות של השחתתו, שחיקה בכוח הקנייה שלו, עלות הנפקה שגדולה פי שלושה מערכו הנקוב (גם, בדומה לפני האמריקאי), ואי־קבלתו בפועל בשוק, למשל במכונות ממכר. המטבע הקטן ביותר במחזור בישראל כיום הוא 10 אגורות.
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה אוטומטית ולא יפורסמו באתר.