קיבוץ האון שעל שפת הכנרת, שבעבר נקלע לחובות והפך עם השנים ליישוב קהילתי, יכול היה בקלות להיות אחד היישובים היוקרתיים בישראל בשל מיקומו. אך המהלך להרחבתו תקוע בשל עלויות הקרקע הגבוהות, ותושבים חוששים מפני שינוי הצביון: "האלפיון העליון יקנה פה בתי נופש, ולא כדי להיות חלק מהקהילה"
באחד החופים השקטים במזרח הכנרת מסתתר יישוב פסטורלי ומאוד ציורי, בו הבתים הצנועים של התושבים צמודים למים. מדשאות שקטות וצמחייה ירוקה מחברות בין הבתים הישנים והנוף המרהיב לכנרת ממגיע מכל כיוון, אפילו מעמדת הפחים השכונתית הצמודה לחוף. ברוכים הבאים ליישוב הקהילתי היפיפה "האון".
לכאורה מדובר ביישוב יוצא דופן בנוף הישראלי, המכיל שילוב של תנאים נדל"ניים ייחודיים ומיקום ממש על קו החוף של הכנרת, כך שבקלות היה יכול להפוך לאחד היישובים היוקרתיים ביותר בישראל. אולם לא כך המצב. האון הוא יישוב מעט מוזנח ובאווירה נוסטלגית כבדה המתוארת על ידי מבקרים מזדמנים התחושה היא כאילו הזמן עצר מלכת.
אדמת קיבוץ האון ההיסטורי, שעבר תהליך פירוק ארוך ומטלטל בעקבות חובות עתק, מכילה כיום עשרות בתים ישנים בסגנון קיבוצי מאובק וצנוע, המאכלסים משפחות של ותיקי הקיבוץ, דירות חדר בסיסיות ומרפסת עם נוף לכנרת המושכרות לסטודנטים שחלמו לגור צמוד למים, וגם דירות נופש ריקות המתמלאות בסופי השבוע במשפחות אקסקלוסיביות עם הרבה כסף מהמרכז. יש גם מפונים מקיבוץ דפנה בצפון.
כדי ללמוד מקרוב על היישוב, הצטרף אליי לסיור בשטח אמיר דרור, שמאי המקרקעין הוותיק של האלפיון העליון, בשעת בוקר מאוחרת על כביש 92 האייקוני המקיף את חופה המזרחי של הכנרת. הנוף הנשקף מחלון הרכב בזמן הנסיעה כולל את רמת הגולן מימין ומטעי בננות מטופחים משמאל וחלל הרכב מתמלא בזיכרונות ילדות נעימים של חופשה משפחתית. בשנות ה-80 של המאה הקודמת קיבוץ האון הקים בהשקעות ענק כפר נופש מפורסם על קו המים וגם חוות יענים יוקרתית. למרבה הצער, היוזמות הנועזות נכשלו.
סמיכות מיוחדת לקו המים
בחזרה להווה, החוף האהוב של ילדותי בכנרת מחכה לי מעבר לשער כניסה חשמלי לרכבים. באופן מקומם, שער הרכבים של האון נעול ואין אפילו מספר טלפון בסיסי לבירור פרטים. אולם לשמחתנו, לא מדובר במערך אבטחה קשוח ועוין כמו זה שהוביל לסכסוך המתוקשר על הגישה לנחל האסי בקיבוץ ניר דוד. כאן בהאון שעל שפת הכנרת השער להולכי הרגל פתוח לרווחה ורגלית ניתן להיכנס חופשי.
אנחנו צועדים בין הבתים הישנים באווירה הקיבוצית, חלק מהבתים מאוד מטופחים עם עציצים וקיאק, ואחרים נראים סגורים ונטושים וכנראה משמשים כבתי נופש. דרור השמאי מוקסם מהאופי הצנוע של היישוב. "אני רואה יישוב בו השטחים הציבוריים אינם מטופלים ולא מפותחים. בתי המגורים בחלקם ישנים וחלקם עברו שיפוץ קל, ורובם לא השתנו כלל במהלך עשרות שנים. היישוב מאוד פסטורלי ושקט, אבל הדבר הבולט שניכר הוא הסמיכות של הבתים לקו המים, באופן המייצר פריבילגיה יוצאת דופן עבור תושבי היישוב בפרט ותושבי האזור בכלל", הוא אומר.
אנחנו עומדים צמוד לקו חוף המים ושומעים את הגלים הקטנים ובמרחק של 30 מטרים מאיתנו ניצב הבית הראשון. "זו דוגמא המדגישה כמה הבתים נמצאים קרוב לכנרת, באופן מאוד נדיר ביחס ליישובים הממוקמים בקו החוף בישראל. בהסתכלות מקצועית היה מצופה שהיישוב הקהילתי האון יהפוך לאחד היישובים היוקרתיים ביותר בארץ בשל הסמיכות המיוחדת לקו המים", מוסיף דרור.
מה המחיר של בית ישן צמוד לכנרת? "כפי שדווח ברשויות המס, ניתן ללמוד כי בית בחזית הכנרת ביישוב האון ובשטח בנוי של כ-200 מ"ר נמכר בעסקה של כ-8 מיליון שקל. האם הכסף הגדול ששולם על הבית מבטא את איכות הארכיטקטורה שלו? לדעתי הקונה, שבאופן אישי אני מפרגן לו על העסקה המדהימה, לא שילם בשביל העיצוב ואיכות הבנייה, הוא שילם בשביל המיקום הנמצא בסמיכות לקו המים".
מה צפוי בעתיד למחירי הבתים בהאון? "מבדיקה של מספר עסקאות שנעשו בשנים האחרונות ביישוב, אני רואה שקיימת עלייה ניכרת במחירי המקרקעין, ואני לא אתפלא אם המחירים עוד ימשיכו להאמיר".
"שורשים עמוקים לאדמה"
תושבת האון, פנסיונרית חביבה שביקשה להישאר בעילום שם, עשתה לנו סיור קצר ביישוב הפסטורלי. "אני קיבוצניקית אמיתית עם שורשים עמוקים לאדמה וערכים של פעם, ואני לא מתכוונת למכור את הבית שלי לעולם. אני גם מקווה שהילדים שלי לא ימכרו את הבית לאחר מותי – אבל זאת כבר החלטה שלהם", היא משתפת.
היא מראה לנו בכעס ומרמור בית קטן ומשופץ הצמוד למים שאיש תקשורת מוכר קנה לאחרונה ב-8.5 מיליון שקל. "זה בית נופש אליו באים רק לפעמים בסוף השבוע. תראה את היופי והשלווה שמסביב ואת החוף של הכנרת האהובה, זה המקום הכי יפה בעולם לגור בו. אני אוהבת את הפשטות, וברגע שיתחילו המכרזים למגרשים והבנייה החדשה – אני בטוחה שכל האווירה המיוחדת כאן תשתנה וכל האלפיון העליון יקנה פה בתי נופש, ולא כדי להיות חלק מהקהילה שלנו".
מפונים מקיבוץ דפנה הצפוני קיבלו בית חלופי צמוד לכנרת. למרות שמדובר בבית נופש חלומי עם נוף מרהיב לים וחצי דקה הליכה לחוף, הם ביקשו להדגיש כי הם מתגעגעים לביתם האהוב והצנוע ממנו פונו לפני 8 חודשים
את הסיור ערכנו באחד הימים החמים של השנה והיינו חייבים לשתות מים כדי לא להתייבש. באופן מפתיע לא מצאנו אף חנות מכולת ביישוב, ונאלצנו לבקש מים קרים מאחד הבתים היחידים בו ראינו תושבים יושבים על המרפסת. התברר לנו שהם מפונים מקיבוץ דפנה הצפוני, שקיבלו בית חלופי צמוד לכנרת. למרות שמדובר בבית נופש חלומי עם נוף מרהיב לים וחצי דקה הליכה לחוף, הם ביקשו להדגיש כי הם מתגעגעים לביתם האהוב והצנוע בדפנה ממנו פונו לפני 8 חודשים.
יהודה שנאור בר, מתווך נדל"ן מקומי וזכיין רימקס באזור טבריה וסביב הכנרת, מפרסם בתים למכירה הצמודים למים בקיבוץ האון במחיר של כ-8.5 מיליון שקל. לטענתו, המחיר הגבוה של הקרקע לבדה עלול להרחיק את תושבי המקום מהקיבוץ: "יש תוכנית לשיווק של כ-100 מגרשים לבנייה פרטית, אבל ברשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לא מצליחים להוציא אותה לפועל בגלל ההתנגדות התושבים למחירי הקרקע הגבוהים. הם חוששים שזה יגרום לממשיכים לצאת מהקיבוץ, כי לא יוכלו לקנות את המגרשים לבנייה".