הסיפור של ציר פילדלפי מתחיל הרבה לפני שהפך להיות לנושא הכי חם במדינה, כאשר ראש הממשלה נתניהו קבע שהינו סלע קיומנו, זאת לאחר 20 שנה שלא היינו שם. אולם ככל שאנחנו נמצאים במקומות קבועים כמו מוצבים, חיילי צה״ל הופכים להיות יעד ומטרה עבור מחבלי החמאס. בצה״ל אומרים שאם יקבלו פקודה מהדרג המדיני הם יכולים להשמיד את המנהרות שנותרו באזור בפילדלפי תוך 48 שעות ולצאת משם זאת לאחר שאוגדה 162 הצליחה להכריע את חטיבת רפיח.
לפני יותר מ-40 שנה, פילדלפי עוד לא היה ציר, אלא רק גדר גבול רעועה שחצתה את רפיח לשתיים ובעקבות הסכם השלום עם מצריים הדבר חייב הקמת גדר וכך נולדה תרבות ההברחות ומה שהחל בטפטופי הברחות הפך על ידי החמאס למכונה משוכללת שהכילה מפלצת טרור עם הרבה מאוד נשק מקוריאה, סין ואיראן וכן מכונות לחפירת המנהרות שהפכו את רפיח לעיר תחתית שגדולה מהעיר של מעלה ואת ציר פילדלפי שהינו 14 ק״מ כבשה אוגדה 162 תוך 4 שעות.
צה״ל מעולם לא הצליח לעצור את ההברחות מדי פעם הוא היה מגלה פיר מנהרה ומפוצץ אותו. האלוף במיל׳ ישראל זיו סיפר בתקשורת שהוא 3 שנים פיקד על ציר פילדלפי לפני 2005 ולוחמיו לא עצרו אפילו הברחה אחת. ראש הממשלה נתניהו הדגיש במסיבת העיתונאים כי הוא רוצה לחזור ולהחזיק בציר שאותו עזבנו לפני כמעט 20 שנה, כעת השאלה הכי חשובה, האם לישראל יש בכלל את הכוח הדרוש לכך, על מנת להחזיק ציר כזה.
מומחי צבא טוענים כי צה״ל יצטרך יותר מחטיבה, עם סיורים, אמצעים ויכולת בדיקת מטענים עם הרבה מאוד דברים שצה״ל היום לא מאורגן להם. ישראל לא תוכל לבד לנטר את ההברחות מבלי שיתוף פעולה מצרי וכזה לאחר מסיבת העיתונים של נתניהו, נראה רחוק מאי פעם בשל הכעס המצרי על דברי נתניהו.
בינתיים, אוגדה 162 הכריעה את חטיבת רפיח של חמאס, באמצעות כוחות שפועלים מזה כשלושה חודשים במרחב. עד כה חיסלו כוחות האוגדה למעלה מ-2,000 מחבלים והשמידו כ-13 קילומטרים של תוואי תת-קרקעי. כוחות האוגדה פירקו את חטיבת רפיח של ארגון הטרור חמאס. בשבועות האחרונים, נלחמים צוותי הקרב החטיבתיים של חטיבת הנח"ל, גבעתי, 401, יחידת יהל״ם ושייטת 13 בשכונת "תל סולטאן".
במבצע חוסלו למעלה מ-250 מחבלים בהם מפקד גדוד תל סולטאן, מחמוד חמדאן ומרבית שרשרת הפיקוד של הגדוד. הכוחות השמידו 80% מהתוואים התת-קרקעיים שאותרו בסמוך ומתחת לציר פילדלפי. כוחות ההנדסה של האוגדה ויחידת יהל״ם ממשיכים לאתר ולהשמיד תוואי תת-קרקע ותשתיות טרור במרחב.
הרס ובתים ממולכדים
בסיור שערכנו באזור ציר פילדלפי, רפיח נראית הרוסה לגמרי, האתגר באזור הזה היה מכמה כיוונים כאשר שבועיים לפני היו עדיין 1.3 מיליון תושבים במרחב, הקרבה לגבול המצרי וגם העובדה שלחטיבת רפיח היה זמן להיערך לבוא צה״ל ואם במקומות אחרים בעזה פגשו הלוחמים בתים ממולכדים, כאן פגשו רובעים ממולכדים, כאשר במקרה מסוימים היו 40 בתים ממולכדים ועל פי הערכות החמאס כפו על התושבים להפוך את הבתים למתחמי לחימה, זאת לפני שברחו.
האפשרות למציאת חטופים היתה נמוכה עד בינונית וכוחות האוגדה נתקלו באחת הפעמים די באקראי בפארחן אל קאדי, כאשר הגיעו לדלת הדף מאשר רצו לפוצץ אותה והתרחקו פתאום שהדלת נפתחת וממנה יצא אל קאדי עם ידיים למעלה, המקרה השני היה הרבה יותר טראגי כאשר הגיעו לפיר המינהרה בה נמצאו ששת החטופים שנרצחו שתי יממות לפני שהגיעו אליהם.
כאשר הגענו למקום עדיין קשה להאמין כיצד הכוחות מצאו על הקירות החיצוניים מעל הפיר עדיין רואים את ציורי הילדים ובחול רואים שקית של זק״א כעדות אילמת לדרמה שהתרחשה כאן רק לפני כשבועיים, ובראש עולות מילות השיר של יענקל׳ה רוטבליט: ״איש אותנו לא ישיב מבור תחתית אפל״.
"תחושות מעורבות"
את סא״ל משגב, מג״ד 601, מחטיבה 401 פגשנו בתל סולטן, בסמוך לפיר המנהרה בו מצאו את החטופים שנרצחו. הם כחודש נמצאים במבצע אוגדתי שבו הם מכריעים את חטיבת רפיח. כאשר אפשר לראות את הבתים והתשתיות שכולן הרוסות.
"״הכנענו לגמרי את חטיבת רפיח ואת הגדוד, פגענו במג״ד, חיסלנו את המ״פאים והשמדנו את כל התשתיות שלהם, גם בעל קרקע וגם בתת קרקע״, אמר סא״ל משגב, "אני עומד עכשיו בכניסה אל הפיר שבו מצאנו את 6 החטופים. התחושה היא תחושה מעורבת אחת. אני חושב שאנחנו כמהים כל כך הרבה חודשים להגיע, ממש כפסע לחלץ את החטופים, לא תכננו, לא נערכנו לזה, אנחנו באנו לפה אחרי חטיבת הרפיח, ובכל זאת היינו כפסע בתחושה היא תחושה קשה. אנחנו פה נמצאים חודשים רבים רחוקים, מהבית, מהמשפחות. חיילים, לוחמים, מפקדים, בשביל גם להביא את החטופים זה אחת מהמשימות, לא המשימה פה, והיה חשוב בכל זאת. להביא אותם והתחושה היא תחושה קשה, ועדיין אנחנו נמשיך לעשות. נמשיך לתמרן. נמשיך להכריע גדודים וחטיבות של חמאס ככל שנדרש ולהביא את החטופים. בכל מקום ובכל זמן".
למרות שראש הממשלה טען כי דרך מנהרות ציר פילדלפי ניתן להבריח למצרים את החטופים וכן להעביר נשק לחמאס, אולם מתוך 200 המנהרות שנמצאו בציר פילדלפי רק 9 מהן חצו למצרים ועוד לפני המלחמה המצרים הקריסו את הכניסות למצריים. הערכות הן שחמאס בנה מתחת לאדמה ומתחת לאף של צה״ל תעשייה כבדה של נשק וככל שהתעשייה הפנימית גדלה כך הברחות הנשק פחתו. אנחנו הגענו גם למנהרה שבה ניתן היה להעביר רכבים למצריים אבל גם כאן התברר שהצד המצרי הקריס את הכניסה.
״המשימה של אוגדה 162, הייתה הכרעת חטיבת רפיח. חטיבת רפיח הוכרעה, הושמדו בה 4 הגדודים השלמנו שליטה מבצעית מלאה בכל המרחב האורבני. אנחנו נמצאים עכשיו ממש סמוך לשכונת ברזיל ולשכונת npk. אנחנו ממשיכים לפעול בתוך המרחב הבנוי לאתר תשתיות, לפגוע בתשתיות”, אמר תא״ל איציק כהן מפקד אוגדה 162 והוסיף: ״במהלך השלושה חודשים האחרונים פעלנו במאמץ הנדסי מורכב ומשמעותי לאתר את יעדי התת קרקע הסמוכים. לפילדלפי איתרנו כמאתיים יעדים, מתוכם את מרביתם השמדנו. אנו פועלים בשאר היעדים לחקר וכשנסיים את החקר נלך להשמדה. יש סך הכל 9 יעדי 9 יעדי תת קרקעי שחוצים לשטח מצרים ומוקרסים הם לא שמישים, הם לא פעילים. אנחנו נמשיך בכל הכוח ובכל העוצמה בכל משימה שתידרש ומול מטרות המלחמה והמשימות שיוגדרו לנו להמשך המשימות״.
ההונאה שסיכלה את מתקפת חמאס
בצה״ל הצליחו להונות את חמאס שהתארגן במשך 9 חודשים לפלישה מכיוון צפון מזרח אל העיר כאשר לאורך ציר פלדלפי הוא ריכז מאות משגרים שהיו אמורים להמטיר גשם של טילים לאזור המרכז וכן חמאס התכוון למלכד את ציר פלדלפי ואזורים נוספים.
העובדה כי חטיבת השריון 401 ביצעה איגוף אחורי לכוחות החמאס והפתיעה אותם במהלך הפשיטה הראשוני הוביל לכמה הישגים דרמטיים בשעות הראשונות של התמרון ברפיח: שלילת יכולת השיגור למרכז הארץ. שלילת יכולת הפגיעה של הכוחות המתמרנים תוך פגיעה מאחור בקוו ההגנה של חמאס, השטלתות על ציר פלדלפי וניתוק החמאס מהעולם החיצון, וכמובן סיכול התוכנית הזדונית של החמאס לרשת את הציר במאות מטענים ולהפוך אותו לשדה קטל כנגד כוחות צה״ל.