100 אופנוענים נהרגו בתאונות השנה, כך עולה מספירה של מגזין 'פול גז'. האחרון, גבריאל חיים אלבז ז"ל, בן 52 מבאר שבע, נהרג אתמול (רביעי), בתאונת אופנוע קשה. 2024 שוברת שיאים בתאונות בדרכים, והגיעה כבר ל-405 הרוגים.
הספירה של המגזין חולקת על הספירה הרשמית של הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים (הרלב"ד), שעומדת כיום על 94 הרוגים, ונחשבת שמרנית יותר. הפער מגיע בשל הבדלים בספירה, וכולל גם שלושה הרוגים בתאונות אופנוע בשטח, הרוג במרדף משטרתי, ושני הרוגים בפטירה מאוחרת- כלומר נפצעו קשה בתאונה, אך נפטרו יותר מ-30 יום אחריה.
"כל מקרה כזה הוא מזעזע", אומר ל'דבר' אביעד אברהמי, מו"ל המגזין ופעיל בתחומי בטיחות האופנוענים. "מלפני עשר שנים עד עכשיו עומד הגידול במספר הרוכבים על כ-35%, מ-135 אלף כלי רכב לכ-180 אלף, אבל הגידול במספרי ההרוגים עומד על 100%, מ-50 רוכבים הרוגים ל-100, והשנה טרם הסתיימה".
לדברי אברהמי, השיא הקודם נשבר ב-2021, אז נהרגו כ-89 רוכבים בספירת המגזין, או 85 לפי ספירת הרלב"ד. הוא שמסביר שמלבד העלייה במספר כלי הרכב, הגידול הדרמטי נובע משילוב של גורמים. "יש צפיפות על הכבישים, שגורמת לאנשים להיות קצרים ולחוצים ולעשות שטויות, וכמובן הכשרה לקויה, כמעט לא קיימת. כמובן תשתיות בעייתיות, כמו ה'גיליוטינות', אותם עמודי גדר חדים ומסוכנים בשוליים, שהורגים אופנוענים רבים".
כבישי ישראל אכן נהיים צפופים יותר בקצב מסחרר. על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), ישראל כבר עברה את ה-4 מיליון כלי רכב, וביחס של כלי רכב למשק בית, היא בין המובילות בעולם המערבי. גם הכשרת הנהגים החדשים נחשבת חלקית מאוד. בדיון שנערך בכנסת לפני שבועיים בנושא תאונות הדרכים, שבו נכח גם אברהמי, מתחו המשתתפים ביקורת קשה על הכשרת האופנוענים, והגדירו אותה "ביזיונית". בעבר החל פיילוט להכשרה מתקדמת של אופנוענים בשיתוף פעולה מוצלח בין איגוד האופנוענים לרלב"ד, אולם כמו פרויקטים רבים בתחום, קיצוצים בתקציב הרלב"ד גרמו לגניזתו.
"יש לנו שיתוף פעולה חשוב מאוד עם הרלב"ד", סיפר בעבר בריאיון ל'דבר' אליקום אלג'ם, יו"ר איגוד האופנוענים, "אבל מקצצים אותם כל הזמן. פעם היה להם נציג לדו-גלגליים, היום כבר אין הם כסף לתקן הזה בכלל". הקיצוץ בתקציב הרלב"ד, שהוריד אותו מיותר מחצי מיליארד ש"ח בשנה בעת הקמתה ב-2009, לפחות מ-67 מיליון השנה, גרם לביטולן של תוכניות ליבה.
העלייה במספר האופנוענים שנהרגו מגיעה גם על רקע מספר שיא של הרוגים בחברה הערבית, כמעט 40% מההרוגים. "מספר האופנוענים הערבים צמח דרמטית בשנים האחרונות", מסביר אברהמי, "ואחוזי ההיפגעות שלהם גבוהים מאוד". מספרי ההרוגים בתאונות בחברה הערבית נמצאים בשיא של כל הזמנים, ועולים בהרבה על חלקם היחסי באוכלוסייה, כ-20%, כמעט בכל תחום – 148 מתוך 405 ההרוגים השנה בתאונות דרכים הם ערבים, כ-36%. אולם המספרים נהיים מטרידים אפילו יותר כשמביטים במספרי ההרוגים בקרב ילדים. על פי ארגון בטרם, כ-75% מהילדים שנהרגו השנה בתאונות דרכים היו ערבים, אף שרק רבע מהילדים בישראל ערבים; וכ-25% היו בדואים, שהם 5% בלבד מהילדים בישראל.
סיבה נוספת שמונה אברהמי היא היעדר האכיפה. "יש תחושה שאין דין ואין דיין. אנשים עושים על הכביש דברים נוראיים בקלות דעת, וזה מחמיר משנה לשנה. אצל אופנוענים זה בא לידי ביטוי באופן החמור ביותר כי הכלים חזקים ודינמיים יותר, וההכשרה של הנהגים פחות טובה".
היעדר האכיפה הוא ככל הנראה אחת הבעיות הקשות ביותר השנה, והיא נובעת מכמה גורמים. בדיונים שנערכו לאורך השנה בכנסת, הצביעו נציגי המשטרה כמה פעמים על מחסור חמור בכוח אדם כאחת מבעיותיהם הגדולות באכיפה.
לפני כחודשיים נחשף ב'דבר' כי על פי מסמכי המשטרה, כ-50% מההרוגים בתאונות האופנוע בינואר-אוקטובר 2024 לא החזיקו ברישיון לאופנוע או ברישיון בכלל. נתונים אלו, שאוששו בהמשך בדיוני הכנסת, מעידים כי האופנוענים חשים שהסיכוי להיתפס נמוך מאוד.